Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 7th January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 What is the name of the mobile app launched by the North Central Railway to help people navigate through Prayagraj city during Kumbh Mela starting from 15 January 2019?
A Rail Kumbh Navigate Mobile App
B Rail Kumbh Connect Mobile App
C Rail Planner Mobile App
D Rail Kumbh Seva Mobile App

Answer: Option [D]
The North Central Railway (NCR) launched a mobile application to help people navigate through Prayagraj city during Kumbh Mela starting from 15 January 2019. The name of the app is 'Rail Kumbh Seva Mobile App'. It will also provide information regarding all the 'Mela special' trains that will be run during the period. The app will provide a link to the user to buy the train tickets.
2 Who heads the BJP’s “sankalp patra” (manifesto) committee?
A Defence Minister Sushma Swaraj
B Finance Minister Arun Jaitley
C Union Minister Rajnath Singh
D Union Minister Nitin Gadkari

Answer: Option [C]
Among the BJP formed 17 groups for upcoming Lok Sabha election, the Senior BJP leader and Union Minister Rajnath Singh is to head the party’s “sankalp patra” (manifesto) committee of
3 Who became the first player to win three Hopman Cups on 5 January 2019?
A Serena Williams
B Roger Federer
C Rafael Nadal
D Novak Djokovic

Answer: Option [B]
Switzerland's Roger Federer and Belinda Bencic won the Hopman Cup on 5 January 2019. They defeated Germany's Angelique Kerber and Alexander Zverev in the final match. Roger Federer is the first player to win three Hopman Cups - twice with Bencic and once with Martina Hingis, in 2001. The Hopman Cup will be replaced by an ATP tournament in 2020.
4 Which of the following station is to grow beans in 2021?
A Tiangong Space Station
B International Space Station
C Mir Space Station
D Salyut Space Station

Answer: Option [B]
New research suggested International Space Station (ISS) could be growing beans in 2021. It had already cultivated lettuce in space three years ago. The beans could be planted in high-tech planters developed at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU).
5 Who won a Gold medal in the Senior National Women's Judo Championship on 5th January 2019?
A Poonam Chopra
B Kalpana Devi
C Amrita Sharma
D Rani

Answer: Option [D]
Lady head constable, Rani of 5th Indian Reserve Battalion of Himachal Pradesh Police won a Gold medal in the Senior National Women's Judo Championship on 5 January 2019. The championship was held in Visakhapatnam. She won the gold medal in the 78 kg category. She was also declared the best Judoka at the Championship.
6 Who won the Best Actor Award in the drama category at the 76th Golden Globe Awards 2019?
A Rami Malek
B Willem Dafoe
C Bradley Cooper
D Lucas Hedge

Answer: Option [A]
Rami Malek won the Best Actor Award in the drama category for 'Bohemian Rhapsody' at the 76th Golden Globe Awards while Glenn Close got the Best Actress Award in the drama category for 'The Wife'.
7 Who among the following has/have won the ATP tour Tennis title at the Tata Open Maharashtra in Pune on 5th January 2019? 1.Rohan Bopanna's 2.Divij Sharan 3.Yuki Bhambri
A Only 1
B Only 2
C 1 and 2
D 1 and 3

Answer: Option [C]
Rohan Bopanna's and Divij Sharan have won the ATP tour Tennis title at the Tata Open Maharashtra in Pune on 5 January 2019. They defeated Britain's Luke Bambridge and Jonny O'Maara in the final match. It was Bopanna's 18th ATP tour title while Sharan won his fourth tournament. Before this, Bopanna won the Vienna event in October 2017 with Pablo Cuevas.
8 When was the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) scheme launched?
A January, 2006
B February, 2016
C March, 2016
D April, 2016

Answer: Option [B]
The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) scheme was launched on 2 Feb 2006.
9 For how many days, atleast, will the people be employed under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) scheme?
A 50
B 100
C 150
D 200

Answer: Option [B]
MGNREGA scheme aims to enhance livelihood security in rural areas by providing at least 100 days of wage employment in a financial year to every household whose adult members volunteer to do unskilled manual work.
10 Which city will host the finals of inaugural 24-team ATP Cup men’s tennis tournament from 3rd January 2020?
A London
B Paris
C Sydney
D Tokyo

Answer: Option [C]
Sydney will host the finals of inaugural 24-team ATP Cup men’s tennis tournament. The tennis tournament will be played from 3rd January 2020. Sydney, Brisbane, and one other Australian city will co-host the tournament. The Association of Tennis Professionals (ATP), which runs the men's tennis tournament, voted in London to award the tournament to Australia.

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test