Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 30 January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which state has launched a special scheme to curb infant deaths on January 29, 2019?
A Maharashtra
B Kerala
C Kerala
D Tamil Nadu

Answer: Option [A]
Maharashtra government launched a special scheme to curb infant deaths on January 29, 2019. The scheme involves distributing baby-care kits to the children born in primary health centres and government hospitals. The scheme is only applicable for the first child and it is expected to benefit around four lakh women across the state. The government has allocated ? 20 crore for the scheme.
2 George Mathew Fernandes who recently passed away is a famous ________
A Entrepreneur
B Player
C Politician
D Scientist

Answer: Option [C]
George Fernandes was an Indian trade unionist, politician, journalist, freethinker, and member of Rajya Sabha from Bihar He was a former Union Minister. He was a key member of the Janata Dal and the founder of the Samata Party.
3 Who has assumed the charge as Vice Chief of the Naval Staff on 30 Jan 2019?
A G Ashok Kumar
B R. Hari Kumar
C G. S. Pabby
D Anil Kumar Saxena

Answer: Option [A]
Vice Admiral G Ashok Kumar, AVSM, VSM assumed charge as Vice Chief of the Naval Staff on 30 Jan 2019. Kumar has held various Staff and Command assignments during his distinguished naval career spread over more than three decades. He is an alumnus of National Defence Academy, Khadakvasla, Pune and was commissioned into the Executive Branch of the Indian Navy on 01 Jul 1982.
4 Which State won the Best State Award for its active participation in the Swasth Bharat Yatra?
A Tripura
B Tamil Nadu
C Maharashtra
D Uttar Pradesh

Answer: Option [B]
Tamil Nadu has bagged the Best State Award for its active participation in the Swasth Bharat Yatra, a pan-India cyclothon. It aimed at promoting the concept of ‘eating right for a healthy life’.
5 Where will the first edition of Night at the Museum be organised on 30th January, 2019?
A Hyderabad
B New Delhi
C Pune
D Mumbai

Answer: Option [B]
National Gallery of Modern Art (NGMA) New Delhi will organise the first edition of Night at the Museum on 30th January, 2019. It will be organised in collaboration with the India Art Fair. Works of art of Rabindranath Tagore, Amrita Sher-Gil, Raja Ravi Verma, and Nandalal Bose etc. will be displayed at the gallery. An exhibition paying homage to the Dandi March will also be on display.
6 Which country appoints Its First Ever Female Hindu Civil Judge?
A Albania
B Saudi Arabia
C Indonesia
D Pakistan

Answer: Option [D]
Pakistan appoints Its First Ever Female Hindu Civil Judge.
7 Which country bagged the Award of Excellence for ‘Best in Show’ at New York Times Travel Show 2019?
A India
B Canada
C USA
D Australia

Answer: Option [A]
India bagged the Award of Excellence for ‘Best in Show’ at New York Times Travel Show 2019. The show was held from 25th to 27th January in New York, USA. Many India centric activities were held at the show including Indian cultural performances, Indian Culinary Demonstrations, Food tasting, etc. Indian was delegation led by Yogendra Tripathi, Secretary, Ministry of Tourism, GoI.
8 Which country replaces Japan to become second-largest crude steel producer?
A Indonesia
B Pakistan
C Saudi Arabia
D India

Answer: Option [D]
India replaces Japan to become second-largest crude steel producer.
9 In which state the Union Minister for Tourism K.J. Alphons inaugurated first “Development of North East Circuit” project on 30th January 2019?
A Manipur
B Nagaland
C Sikkim
D Assam

Answer: Option [C]
Union Minister for Tourism K.J. Alphons inaugurated first “Development of North East Circuit” project in Gangtok, Sikkim on 30th January 2019. This project was sanctioned under Swadesh Darshan Scheme by the Ministry of Tourism in June 2015. Swadesh Darshan Scheme is one of the flagship schemes of Ministry of tourism for development of thematic circuits in the country in a planned manner.
10 What is the name of the probe that is sent to probe the outer corona of the Sun?
A Aura
B Juno
C Parker
D Terra

Answer: Option [C]
Parker Solar Probe is a NASA robotic spacecraft launched in 2018 and currently en route to probe the outer corona of the Sun.

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test