Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 15th January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 When is Army day observed in India?
A 13 January
B 14 January
C 15 January
D 16 January

Answer: Option [C]
Army day is observed every year in India on 15 January. On this day in 1949, Field Marshal Kodandera M Cariappa took over as the first Indian commander-in-chief of the Indian Army. On this day, Indian Army also remembers and pays tributes to soldiers, who sacrificed their lives in the line of duty.
2 Which of the following State's Election Commission has developed an app to keep track of its polling officials?
A Assam
B Karnataka
C Chhattisgarh
D Arunachal Pradesh

Answer: Option [C]
The Chhattisgarh Election Commission has developed an app to keep track of its polling officials at the conference of Chief Electoral Officers of various States held in New Delhi.
3 What is the name of the initiative launched by Government eMarketplace on 14 January 2019?
A Women's eMarketplace
B W-GeM
C F-GeM
D Womaniya on GeM

Answer: Option [D]
Government eMarketplace (GeM) launched an initiative named 'Womaniya on GeM' on 14 January 2019. The initiative will enable women entrepreneurs and self-help groups to sell different products at the platform. GeM is an online platform of the Ministry of Commerce for the procurement of goods and services by government departments, public sector units, and other agencies.
4 Who resigned his position as the Chairman of The Energy Resources Institute (TERI)?
A Divya Datt
B Ajay Mathur
C P.K.Bhattacharya
D Ashok Chawla

Answer: Option [D]
Ashok Chawla, the chairman of TERI was accused in the Aircel-Maxis bribery scandal.
5 Macedonia will be renamed as Republic of North Macedonia in line with an agreement with Greece to put an end to a 27-year-old dispute. The agreement was signed in ________ 2018.
A May
B June
C July
D August

Answer: Option [B]
Macedonia's parliament passed an amendment to the constitution 11 January 2019 to rename the country as Republic of North Macedonia. This in line with an agreement with Greece to put an end to a 27-year-old dispute. The agreement was signed in June 2018. Macedonia will start using it only after the parliament in Athens also ratifies the agreement.
6 Fourth Meeting of CTDP Held In ---------
A Pune
B Chennai
C Hyderabad
D New Delhi

Answer: Option [D]
Fourth Meeting of CTDP Held In New Delhi.
7 In which state the project 'Development of Spiritual Circuit: Sree Padmanabha Swamy Temple-Aranmula-Sabarimala' was inaugurated?
A Andhra Pradesh
B Kerala
C Maharashtra
D Telangana

Answer: Option [B]
Prime Minister Narendra Modi inaugurated the project 'Development of Spiritual Circuit: Sree Padmanabha Swamy Temple-Aranmula-Sabarimala' in Kerala on 15 January 2019. The project is implemented under the Swadesh Drashan Scheme of Ministry of Tourism. The Sree Padmanabaswamy Temple is one of the 108 divyadesams of Lord Vishnu.
8 Su Tseng-chang appointed as Prime Minister of -------------?
A Pakistan
B Denmark
C Indonesia
D Taiwan

Answer: Option [D]
Su Tseng-chang appointed as Prime Minister of Taiwan.
9 Who won the gold medal in weightlifting at the Khelo India Youth Games held on 14 January 2019, in Pune, Maharashtra?
A Mahesh Kumar
B Arik Dey
C S. Rudra Mayan
D Pushpendra Singh Chaudhar

Answer: Option [C]
Weightlifter, S. Rudra Mayan won the gold medal by lifting a total weight of 269 kgs at the Khelo India Youth Games in Pune, Maharashtra. He is from Tamil Nadu. Tamil Nadu's S. Darshini won the gold medal in weightlifting in girls Under -21 category. She managed a lift a total weight of 192kgs.
10 Who Conferred ICSI Lifetime Award?
A Rajesh Sharma
B Mukesh Ambhani
C Nitish Suresh
D Adi Godrej

Answer: Option [D]
Adi Godrej Conferred ICSI Lifetime Award.

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test