Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 12th January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who was conferred with the honorary rank of General of the Indian Army for his military prowess and contribution to fostering Nepal’s long and friendly association with India, on 12 January 2019?
A General Purna Chandra Thapa
B General Pradip Pratap Bam Malla
C General Sameer Shahi
D General Karmendra Bikram Limbu

Answer: Option [A]
On 12 January 2019, President Ram Nath Kovind conferred the honorary rank of General of the Indian Army to General Purna Chandra Thapa, the Army Chief of Nepal. He was honoured with honorary rank of General of the Indian Army for his military prowess and contribution to fostering Nepal’s long and friendly association with India. He became Nepal Army Chief in September 2018.
2 Which of the following Bill would grant recognition to trade unions and check arbitrary nomination by the government?
A Trade Unions Act, 1926
B Trade Disputes Act, 1929
C Trade Marks Act, 1999
D The Indian Tolls Act, 1851

Answer: Option [A]
Centre introduced a Bill in the Lok Sabha to amend the Trade Unions Act, 1926. The Bill would grant recognition to trade unions, ensure representation of workers in tripartite bodies and check arbitrary nomination by the government.
3 With which country has the Union Cabinet authorised Reserve Bank of India to sign the bilateral currency swap arrangement on 10 January 2019?
A USA
B China
C Japan
D Russia

Answer: Option [C]
On 10 January 2019, the Union Cabinet approved the bilateral currency swap arrangement between India and Japan. It authorised the Reserve Bank of India to sign the deal with the Bank of Japan for a maximum amount of $75 billion. The arrangement will bring stability to foreign exchange and capital markets in India. It will also help in maintaining an appropriate level of balance of payments.
4 Who breaks Bishan Bedis 44-year old record in Ranji Trophy?
A Aditya Kaushik
B Unmukt Chand
C Ishant Sharma
D Ashutosh Aman

Answer: Option [D]
Ashutosh Aman breaks Bishan Bedis 44-year old record in Ranji Trophy.
5 The Union Cabinet approved the Signing of Terms of Reference between India and ________ under the Tax Inspectors Without Borders Programme, on 10 January 2019.
A South Africa
B Zimbabwe
C Swaziland
D Tanzania

Answer: Option [C]
The Union Cabinet approved the Signing of Terms of Reference (TOR) between India and Swaziland (Eswatini) on 10 January 2019. The TOR will govern a designated Indian Expert who will provide tax assistance to Swaziland under the Tax Inspectors Without Borders Programme (TIWB). TIWB is a joint programme of UNDP and OECD. TIWB aims to strengthen the tax administrations of developing countries.
6 Who is the Hindu Group new AFMF President?
A Suresh Rajan
B Karthick suraj
C Naresh Iyer
D N.Ram

Answer: Option [D]
N.Ram is Hindu Group new AFMF President.
7 In which city was the three-day 'Bengal Fish Fest 2019' inaugurated on 11 January 2019?
A Durgapur
B Howrah
C Kolkata
D Siliguri

Answer: Option [C]
The three-day 'Bengal Fish Fest 2019' was inaugurated in Kolkata on 11 January 2019. The festival is organised by the West Bengal's fisheries department. The aim of the festival is to make the people aware of the achievement of the state government in the area of fisheries. The festival gives a platform for showcasing the policies that helped in the improvement of fish production.
8 National Consultation on Child Protection Held in -----
A Hyderabad
B Chennai
C Pune
D New Delhi

Answer: Option [D]
National Consultation on Child Protection Held in New Delhi.
9 Which of the following states has launched the 'Ama Ghare LED' scheme on 11 January 2019?
A Chhattisgarh
B Maharashtra
C Odisha
D Jharkhand

Answer: Option [C]
The government of Odisha launched the 'Ama Ghare LED' scheme on 11 January 2019. Under the scheme, about 95 lakh families in the state will each get four LED bulbs free of cost. The LED bulbs (9-watt each) will be distributed to the beneficiaries registered under the National Food Security Act (NFSA) and the State Food Security Scheme (SFSC).
10 Who has been appointed as the Secretary-General of National Human Rights Commission (NHRC) on 11 January 2019?
A Jyotiraditya Madhavrao Scindia
B Farooq Abdullah
C Jaideep Govind
D Omar Abdullah

Answer: Option [C]
The Government of India appointed Jaideep Govind as Secretary-General of National Human Rights Commission (*NHRC) on 11 January 2019. He is a 1984 batch IAS officer of Madhya Pradesh cadre At present, he is the Special Secretary and Financial Adviser in Ministry of Rural Development. Retired Justice HL Dattu is the Chairperson of NHRC

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test