Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 18th January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Where has PM Narendra Modi inaugurated the super-speciality public hospital, 'Sardar Vallabhbhai Patel Institute of Medical Sciences and Research' on 17 January 2019?
A Vadodara
B Patna
C Jaipur
D Ahmedabad

Answer: Option [D]
Prime Minister Narendra Modi inaugurated the super-speciality public hospital, 'Sardar Vallabhbhai Patel Institute of Medical Sciences and Research' in Ahmedabad on 17 January 2019. The hospital was built by Ahmedabad Municipal Corporation. The 1500 bed hospital would provide world-class services at an affordable price and is linked with Ayushman Bharat.
2 Who has been appointed as the Chief Electoral Officer (CEO) of Andhra Pradesh by the Election Commission of India (ECI)?
A Sanjiv Kumar
B R.P.Sisodia
C Anil Kumar Jha
D Gopal Krishna Dwivedi

Answer: Option [D]
The Election Commission of India (ECI) appointed Gopal Krishna Dwivedi as has Chief Electoral Officer of Andhra Pradesh with immediate effect. Mr.Dwivedi will replace R. P. Sisodia.
3 Who among the following was honoured with '2019 Japan Prize' on 16 January 2019?
A Dr. Myles. B. Abbott
B Dr. William A. Abdu
C Dr. Naresh Trehan
D Dr Rattan Lal

Answer: Option [D]
Dr Rattan Lal was honoured with '2019 Japan Prize' on 16 January 2019. He was awarded for his research on the processes and factors of soil degradation caused by inappropriate biological production. He is Distinguished University Professor of Soil Science at The Ohio State University in Columbus, Ohio, U.S.A. He has been listed among the World's Most Influential Scientific Minds (2012)
4 Who received Gandhi Peace Prize for 2018?
A Yohei Sasakawa
B Omar Barghouti
C Jackson Browne
D Ralph Nader

Answer: Option [A]
Yohei Sasakawa received Gandhi Peace Prize for 2018.
5 Who among the following was appointed as a member of a Congressional committee on Intelligence on 17 January 2019?
A Madhava Rao
B Raja Krishnamoorthi
C Suryaprakash Iyer
D Harish Salve

Answer: Option [B]
US's Democratic lawmaker Raja Krishnamoorthi was appointed as a member of a Congressional committee on Intelligence on 17 January 2019. He became the first South Asian to serve in the powerful body tasked to strengthen U.S.’s national security. He represents Illinois’s 8th Congressional District in the House.
6 Who is appointed as Additional Solicitor General in Supreme court
A Rajesh Sharma
B Ramesh Kumar
C Naresh Iyer
D Sanjay Jain

Answer: Option [D]
Sanjay Jain is appointed as Additional Solicitor General in Supreme court.
7 Where was the 25th International conference and exhibition on terrestrial and satellite broadcasting, 'BES EXPO 2019' inaugurated on 17 January 2019?
A Chennai
B New Delhi
C Bengaluru
D Pune

Answer: Option [B]
The 25th International conference and exhibition on terrestrial and satellite broadcasting, 'BES EXPO 2019' was inaugurated in New Delhi on 17 January 2019. Nearly 300 companies from 25 countries are displaying their products at the Expo. On the occasion, an exhibitor's directory was released by the dignitaries and BES awards were presented to the winners.
8 Who honoured with 2019 Japan Prize for his contributions in Biological Production, Ecology?
A Shri Mukesh Ambhani
B Shri Dinesh Gupta
C Dr. Rattan Lal
D Shri Suresh Prabhu

Answer: Option [C]
Dr. Rattan Lal honoured with 2019 Japan Prize for his contributions in Biological Production, Ecology.
9 Where was the second 'World Orange Festival' inaugurated on 18 January 2019?
A Ananathapur
B Vijayawada
C Nagpur
D Ananathapur

Answer: Option [C]
The second 'World Orange Festival' was inaugurated in Nagpur on 18 January 2019. The festival, while offering its famed oranges to the world, will also showcase and brand the exquisite fruit in order to boost its export. Agricultural experts and scientists from various countries will participate in the workshops and guide farmers.
10 Where was the Regional Conference on 'Deendayal Disabled Rehabilitation Scheme' held on 17 January 2019?
A Jaipur
B Hyderabad
C Mumbai
D Patna

Answer: Option [A]
Regional Conference on 'Deendayal Disabled Rehabilitation Scheme' (DDRS) was held in Mumbai on 17 January 2019. It was organised by the Department of Empowerment of Persons with Disabilities, Ministry of Social Justice and Empowerment. DDRS is a Central Sector Scheme for providing financial assistance to NGOs working for education and rehabilitation of persons with disabilities.

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test