Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 28th January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 What is the new name of India’s first indigenously built engineless semi-high speed train, Train 18?
A Vande Bharat Express
B Delhi-Varanasi Express
C Atal Express
D Jai Hind Express

Answer: Option [A]
India’s first indigenously built engineless semi-high speed train, Train 18, has been renamed 'Vande Bharat Express'. The train is set to run between Delhi and Varanasi at a maximum speed of 160 kmph. It is regarded as a successor to the Shatabdi Express. It’s also the first locomotive-less train in the country.
2 Which is the Hindi Word of the year in the oxford dictonaries for 2018 ?
A Notebandi
B Abba
C Anna
D Nari-Shakti

Answer: Option [D]
Nari-Shakti is the Hindi Word of the year in the oxford dictonaries for 2018.
3 On which river was a 5.1-km long cable-stayed bridge named 'Atal Setu' inaugurated on 27 January 2019?
A Mandovi
B Godavari
C Sharavati
D Penna

Answer: Option [A]
A 5.1-km long cable-stayed bridge named 'Atal Setu' on the Mandovi river was inaugurated in Goa on 27 January 2019. The bridge was constructed by the Goa Infrastructure Development Corporation and Larsen and Toubro. The bridge has 88 high tensile strength cables in the state-of-art single place harp type cable stay system and a real-time force monitoring mechanism.
4 Which state launched employment scheme Yuva Swabhiman Yojana for urban youth?
A Madhya Pradesh
B Bihar
C Andhra Pradesh
D Kerala

Answer: Option [A]
Madhya Pradesh launched employment scheme Yuva Swabhiman Yojana for urban youth.
5 Which badminton player (woman) won the Indonesia Masters title 2019 on 27 January 2019?
A P. V. Sindhu
B Carolina Marin
C Ratchanok Intanon
D Saina Nehwal

Answer: Option [D]
Badminton player Saina Nehwal won her first Indonesia Masters title 2019 on 27 January 2019. She won the finals after Spain's Carolina Marin limped out of the final due to a leg injury. Saina had won a gold medal at the 2018 Commonwealth Games and the bronze medal at the 2018 Asian Games.
6 Which union minister inaugurates Atal Setu in Goa
A Shri Suresh Prabhu
B Shri Prakash Javedakar
C Shri Vivek Chopra
D Shri Nitin Gadkari

Answer: Option [D]
Shri Nitin Gadkari inaugurated Atal Setu in Goa.
7 Where will the Ministry of Textiles hold National Conclave on Technical Textiles on 29 January 2019?
A New Delhi
B Chennai
C Kochi
D Mumbai

Answer: Option [D]
Ministry of Textiles will hold National Conclave on Technical Textiles on 29 January 2019 in Mumbai. The release of HSN codes for technical textiles will be one of the major highlights of the conclave. Technical textiles are textile material and products manufactured primarily for technical performance and functional properties rather than aesthetic and decorative characteristics
8 Which country accounts more than half leprosy cases globally: WHO ?
A Indonesia
B Pakistan
C Saudi Arabia
D India

Answer: Option [D]
India accounts more than half leprosy cases globally: WHO.
9 Where did PM Narendra Modi inaugurate the Bharat Petroleum Corporation Limited's Integrated Refinery Expansion Project Complex (IREP) on 27 January 2019?
A Ernakulam
B Kochi
C Trivandrum
D Bengaluru

Answer: Option [B]
Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Bharat Petroleum Corporation Limited's Integrated Refinery Expansion Project Complex (IREP) in Kochi on 27 January 2019. IREP will be a modern expansion complex and will be equipped for production of cleaner fuels for India. It will double the production of LPG & diesel and commence production of feedstock for petrochemical projects
10 Which State plans to provide provide a mobile app to tackle sewer blockage?
A Hyderabad
B Telangana
C Uttar Pradesh
D Andhra Pradesh

Answer: Option [A]
Hyderabad Metropolitan Water Supply & Sewerage Board (HMWSSB) has proposed the State government to provide a mobile app to drivers of the mini jetting machines to tackle sewer blockage complaints in a speedy manner and give easy access to the machines.

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test