Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 31 January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which state Government approves construction of Ganga expressway to connect Prayagraj with western Uttar Pradesh?
A Kerala
B Bihar
C Tamil Nadu
D Uttar Pradesh

Answer: Option [D]
Uttar Pradesh Government approves construction of Ganga expressway to connect Prayagraj with western Uttar Pradesh.
2 Government announced to set up an Aayog for the production and productivity of cows on Feb 1, 2019. What is the name of that Aayog?
A Rashtriya Kamdhenu Aayog
B Gau Mata Aayog
C Rashtriya Pashu Aayog
D Rashtriya Gokul Aayog

Answer: Option [A]
Govt announced to set up the ‘Rashtriya Kamdhenu Aayog’ for production and productivity of cows on Feb 1, 2019. Rs 750 crore was allocated for Rashtriya Gokul Mission in the current year. It also announced setting up a ‘Department of Fisheries’ to boost the fisheries sector. The interim budget proposed to provide 2% interest subvention for farmers pursuing animal husbandry and fisheries.
3 Which council Launches National Agricultural Higher Education Project (NAHEP) ?
A Integrated Council of Agricultural Research (ICAR)
B Indian Council of Agricultural Research (ICAR)
C India Council of Agriculture research
D Institute Chamber of Agricultural Research (ICAR)

Answer: Option [B]
Indian Council of Agricultural Research (ICAR) Launches National Agricultural Higher Education Project (NAHEP) .
4 The United Nations Security Council has adopted a resolution to extend sanctions against ________ for another year on 31 January 2019.
A Central African Republic
B Indonesia
C Philippines
D Sri Lanka

Answer: Option [A]
The United Nations Security Council (UNSC) has adopted a resolution to extend sanctions against the Central African Republic (CAR) for another year. The resolution was adopted unanimously by the 15-member council on Jan 31, 2019. These sanctions include an arms embargo, a travel ban and an asset freeze till January 31, 2020.
5 Which state CM inaugurates States first Astro Turf Football Pitch?
A Kerala
B Andhra Pradesh
C Nagaland
D Tamil Nadu

Answer: Option [C]
Nagaland state CM inaugurates States first Astro Turf Football Pitch.
6 Who will take the Oath of office and Secrecy as Member of Union Public Service Commission on Feb 1, 2019?
A Surendra Kumar Solanki
B Mir Mohamed Ali
C Rajiv Nayan Choubey
D Parikipandla Narahari

Answer: Option [C]
Rajiv Nayan Choubey took the Oath of office and Secrecy as Member of Union Public Service Commission on Feb 1, 2019. He is an officer of the 1981 batch of Indian Administrative Service of Tamil Nadu Cadre. The oath was administered by the Chairman of UPSC, Shri Arvind Saxena.
7 When is the World Leprosy Day celebrated?
A 28th January
B 29th January
C 30th January
D 31st January

Answer: Option [A]
World Leprosy Eradication Day is celebrated on 30th January of every year.
8 Which of the following Ministry launched the Artisan Speak?
A Ministry of External Affairs
B Ministry of Textiles
C Ministry of Tourism
D Ministry of Culture

Answer: Option [B]
Ministry of Textiles and Government of India launched Artisan Speak at Elephanta Caves (UNESCO heritage site).
9 Which Country topped the Global Corruption Index?
A Denmark
B Sudan
C Germany
D India

Answer: Option [A]
Denmark topped the Global Corruption Index 2019.
10 Which bank pipped Tata Group as India’s largest business house worth Rs. 10.40 lakh crore?
A HDFC Bank
B ICICI Bank
C Yes Bank
D UCO Bank

Answer: Option [A]
HDFC Bank pipped Tata Group as India’s largest business house worth Rs. 10.40 lakh crore.

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test