Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 21st January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Where will the 2nd World Integrated Medicine Forum 2019 be held from 23 to 25 January 2019?
A Odisha
B Goa
C Maharashtra
D Delhi

Answer: Option [B]
The 2nd World Integrated Medicine Forum 2019 on the ‘Regulation of Homeopathic Medical Products; Advancing global collaboration’ will be held in Goa from 23 to 25 January 2019. The forum is being organised by the Central Council for Research in Homeopathy, under the Ministry of AYUSH. The themes of the forum are: Regulatory collaborations, Converging on minimum regulatory & legal standards.
2 Which state announced extension of free health services under Biju Swasthya Kalyan Yojana?
A Assam
B Karnataka
C Odisha
D Arunachal Pradesh

Answer: Option [C]
Odisha state announced extension of free health services under Biju Swasthya Kalyan Yojana
3 Who will head the 11-member working group set up by the Insolvency and Bankruptcy Board of India to look into the concept of ‘Group Insolvency’?
A Manmohan Juneja
B Amitabh Chaudhry
C UK Sinha
D Justice Sudhi Ranjan Das

Answer: Option [C]
The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has set up an 11-member working group to look into the concept of ‘Group Insolvency’ and suggest a suitable framework. The working group will be headed by the former SEBI chief UK Sinha. It will recommend a complete regulatory framework to facilitate insolvency resolution and liquidation of corporate debtors in a Group.
4 Which company combines with LIBCOIN to Build Indias First Lithium Ion Giga Factory?
A Reliance Communications
B Larsen and Tourbo Company (L & T)
C Ashok Leyland
D Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)

Answer: Option [D]
Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)and LIBCOIN to Build Indias First Lithium Ion Giga Factory.
5 Who received the 'Woman's Voice Award' at the Apeejay Kolkata Literary Festival on 20 January 2019?
A Indira Goswami
B Padma Sachdev
C Ranjani Murali
D Tishani Doshi

Answer: Option [C]
US-based Indian poet Ranjani Murali received the 'Woman's Voice Award' at the Apeejay Kolkata Literary Festival (AKLF) on 20 January 2019. The aim of the award is to recognise and encourage creative writing by women in India and to support the publication of their writing. Ranjani Murali's first book of poems 'Blind Screens' was published in July 2017.
6 Who won Rosa Park Trailblazer award recently?
A Shri Arun Jaitley
B Shri Suresh prabhu
C Shri Naresh Singhr
D Shri Gurinder Singh Khalsa

Answer: Option [D]
Shri Gurinder Singh Khalsa won Rosa Park Trailblazer award recently.
7 Who has been chosen for the first 'Sheikh Saud International Prize for Materials Research' by the Centre for Advanced Materials of the United Arab Emirates?
A C N R Rao
B Raghunath Anant Mashelkar
C Rajendra K. Pachauri
D Tessy Thomas

Answer: Option [A]
Scientist and recipient of Bharat Ratna C N R Rao has been chosen for the first 'Sheikh Saud International Prize for Materials Research' by the Centre for Advanced Materials of the United Arab Emirates. The award involves a plaque, a medal and a cash prize of 1 lakh US Dollar. The award will be presented at the International Workshop on Advanced Materials in UAE on 25 February 2019.
8 Which country Prime Minister Stefan Lofven has been elected for a second term?
A Indonesia
B Pakistan
C Saudi Arabia
D Sweden

Answer: Option [D]
Sweden Prime Minister Stefan Lofven has been elected for a second term.
9 Atin Bandyopadhyay passed away on 19 January 2019. He was a ________.
A Journalist
B Classical Dancer
C Writer
D Singer

Answer: Option [C]
Bengali writer Atin Bandyopadhyay passed away on 19 January 2019. He got Sahitya Akademi award in 2001 for his compilation of short stories 'Panchashati Galpo'. He also penned popular fictions like 'Nilkantha Pakhir Khonje', 'Aloukik Jaljaan', 'Nil Timi', 'Ekti Jaler Rekha'. He had also received the Bankim Puraskar (1998) for 'Dui Bharatbarsho'.
10 Who won the International Tennis Federation (ITF) women’s tennis tournament in Singapore?
A A.Raina
B Arantxa Rus
C Ivan Lendl
D Ankita Raina

Answer: Option [D]
India's Ankita Raina defeated Arantxa Rus, the top seed and World No.122, of the Netherlands. She secured 6-3, 6-2 in the final of the $25,000 International Tennis Federation (ITF) women’s tennis tournament in Singapore.

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test