Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 5th January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of the following cities will host the Global Healthcare Summit 2019?
A Mumbai
B Hyderabad
C Delhi
D Kolkata

Answer: Option [B]
The 13th edition of Global Healthcare Summit 2019 is to be held in Hyderabad from July 21 to 24.
2 Which of the following districts of Arunachal Pradesh has achieved 100% electrification under the Saubhagya Scheme on 2nd January 2019?
A East Siang
B Changlang
C Upper Siang
D Tawang

Answer: Option [A]
In Arunachal Pradesh, East Siang District has achieved 100% electrification under the Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana- Saubhagya Scheme. Pasighat Electrical division, which falls under the East Siang district, has electrified 2,662 households. The power department has electrified 1,483 villages under 'Deen Dayal UpadhyayaGram Jyoti Yojana' in the state.
3 Which company CEO Amrish Rau joined parent company Naspers as head of financial technology?
A Amazon
B Snapdeal
C Paytm
D PayU

Answer: Option [D]
PayU CEO Amrish Rau joined parent company Naspers as head of financial technology.
4 In which state will the mega international food and beverage show 'Indus Food 2019' be held on 14-15 January 2019?
A Gujarat
B Punjab
C Rajasthan
D Uttar Pradesh

Answer: Option [D]
The mega international food and beverage show 'Indus Food 2019' will be held Greater Noida in Uttar Pradesh on 14-15 January 2019. The event is organised jointly by Trade Promotion Council of India and Department of Commerce. The event is a platform to promote India as a strong exporter of food and beverage products to the world. Odisha will participate as a partner state of the event.
5 Who won National Boxing Championships and moves to quarter finals?
A Nitish rajan
B Mary kom
C Suresh kumar
D Lovlina Borgohain

Answer: Option [D]
Lovlina Borgohain won National Boxing Championships and moves to quarter finals.
6 Which of the following days was observed as the first official World Braille Day in the United Nations?
A 1st January
B 2nd January
C 3rd January
D 4th January

Answer: Option [D]
The United Nations observed the first official World Braille Day on 4th January. The aim of the day is to raise awareness of the importance of Braille. It also aims to raise awareness about the human rights of visually-impaired and partially-sighted people, The day was proclaimed by the UN General Assembly in November 2018.
7 Who is appointed as MD & CEO of Thyssenkrupp Industries India?
A Malay Das
B Vivek Bhatia
C P.D.Samudra
D Ravi Kirpalani

Answer: Option [C]
Thyssenkrupp, the German industrial giant, appointed Vivek Bhatia as the Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO) of ThyssenKrupp Industries India.
8 Which Bank has signed a MoU with Small Business FinCredit India Pvt Ltd on 4th January 2019 for jointly providing loans worth up to Rs 1 crore to the MSMEs?
A SBI
B HDFC
C ICICI
D PNB

Answer: Option [C]
ICICI Bank signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Small Business FinCredit India Pvt Ltd (SBFC) on 4 January 2019. Under the MoU, it will jointly provide loans worth up to Rs 1 crore to the Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs). ICICI Bank will co-originate loan against property with SBFC at a mutually agreed ratio. The loans of up to Rs 1 crore is for a tenure of 15 years.
9 On which day Parliament passed the Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill?
A 1st January, 2019
B 2nd January, 2019
C 3rd January, 2019
D 4th January, 2019

Answer: Option [C]
Parliament passed the Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill on Jan 3, 2019.
10 Which country has successfully launched a telescope from Antarctica that analyses X-rays arriving from distant neutron stars, black holes, and other exotic celestial bodie?.
A USA
B Japan
C India
D China

Answer: Option [A]
US scientists have successfully launched a telescope from Antarctica that analyses X-rays arriving from distant neutron stars, black holes, and other exotic celestial bodies. The name of the telescope is 'X-Calibur' instrument. It is carried by a helium balloon and will reach an altitude of 130,000 feet. Neutron stars are objects of very small radius

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test