Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 24th January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 When is National Girl Child Day observed?
A 21 January
B 22 January
C 23 January
D 24 January

Answer: Option [D]
National Girl Child Day is observed every year on 24 January. The theme for 2019 is 'Empowering Girls for a Brighter Tomorrow'. The aim of the day is to raise awareness on the issue of declining Child Sex Ratio (CSR) and create a positive environment around valuing the girl child.
2 In which city Second World Integrated Medicine Forum 2019 was Inaugurated ?
A Hyderabad
B Mumbai
C Goa
D Chennai

Answer: Option [C]
Second World Integrated Medicine Forum 2019 Inaugurated in Goa.
3 Which of the following articles of the Constitution will be amended to increase powers of Autonomous Councils in Sixth Schedule areas of North East?
A 270
B 272
C 280
D 288

Answer: Option [C]
On 23 January 2019, the Union Cabinet approved the amendment to Article 280 of the Constitution to increase powers of Autonomous Councils in Sixth Schedule areas of North East. The amendment will give more powers to Autonomous District Councils of Assam, Meghalaya, Mizoram, & Tripura. The Finance Commission will be mandated to recommend the devolution of financial resources to the councils.
4 Indian Space Research Organisation's Microsat-R is What type of Satellite ?
A Geostationary Satellites
B Imaging Satellite
C Global Positioning System
D Communications Satellite

Answer: Option [B]
ISRO's first mission of 2019 is Microsat-R. It is a military imaging satellite.
5 Who has been named as the interim Finance Minister and interim Minister of Corporate Affairs during Arun Jaitley's indisposition?
A Dharmendra Pradhan
B Prakash Javadekar
C Piyush Goyal
D Suresh Prabhu

Answer: Option [C]
Piyush Goyal has been named the interim Finance Minister and interim Minister of Corporate Affairs during Arun Jaitley's indisposition. He will retain his existing ministries of coal and railways. He was earlier given additional charge of the Finance Ministry in May 2018. Arun Jaitley will be designated as a minister without a portfolio during his period of indisposition.
6 Which of the following cricketers is the fastest Indian bowler to reach 100 ODI wickets ?
A Virat Kohli
B Rahul Dravid
C Sachin Tendulkar
D Mohammed Shami

Answer: Option [D]
Mohammed Shami is the fastest Indian bowler to reach 100 ODI wickets.
7 Where will the National Bench of the Goods and Services Tax Appellate Tribunal (GSTAT) be situated?
A Chennai
B Pune
C Mathura
D New Delhi

Answer: Option [D]
On 23 January 2019, the Union Cabinet approved the creation of National Bench of the Goods and Services Tax Appellate Tribunal (GSTAT). The National Bench of the Appellate Tribunal shall be situated at New Delhi. GSTAT shall be presided over by its President and shall consist of one Technical Member (Centre) and one Technical Member (State).
8 With which Country did India recently sign a MoU for cooperation on the recruitment of domestic workers?
A Kuwait
B Oman
C Fujairah
D Saudi Arabia

Answer: Option [A]
The Union Cabinet approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Kuwait for cooperation on the recruitment of domestic workers. This signing will benefit around 3,00,000 Indian workers deployed in Kuwait, including about 90,000 female domestic workers.
9 Where will the Election Commission of India (ECI) host an International Conference on ‘Making Our Elections Inclusive and Accessible’ on 24th January 2019?
A Hyderabad
B New Delhi
C Chennai
D Jaipur

Answer: Option [B]
The Election Commission of India (ECI) will host an International Conference on ‘Making Our Elections Inclusive and Accessible’ in Delhi on 24th January 2019. During the Conference, the January 2019 issue of ECI’s quarterly magazine 'Voice International' will be released. ECI will also renew the MoU for cooperation in the field of election management with the Election Commission of Bhutan.
10 Which country Ranks 80th On Global Talent Competitiveness Ranking: Survey?
A Indonesia
B Pakistan
C Saudi Arabia
D India

Answer: Option [D]
India Ranks 80th On Global Talent Competitiveness Ranking: Survey.

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test