Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 10th January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who has won the gold medal in the women's Under-17 all-around rhythmic gymnastics event at the Khelo India Youth Games 2019?
A Bavleen Kaur
B Ronjana Sodhi
C Dipa Karmakar
D Aruna Reddy

Answer: Option [A]
Jammu and Kashmir's Bavleen Kaur won the gold medal in the women's Under-17 allaround rhythmic gymnastics event at the Khelo India Youth Games 2019. Maharashtra's Shreya Bhangale and Krisha Chheda took silver and bronze medals. The 2019 Khelo India Youth Games are being held in Pune, Maharashtra.
2 Which company retained the title of the world's biggest planemaker for the seventh straight year?
A Boeing
B Airbus
C Tupolev
D Bombardier

Answer: Option [A]
US-based Boeing has retained its position as the world's largest planemaker for the seventh year in a row, delivering a record 806 aircraft in 2018.
3 Who will head the Research Advisory committee constituted by SEBI on 8 January 2019?
A Dr. Nandan Nilekani
B Dr. Rajeev Chandrasekhar
C Dr. Aruna Reddy
D Dr. Sankar De

Answer: Option [D]
The Security and Exchange Board of India (SEBI) constituted a 'Research Advisory' committee. It will be headed by Dr. Sankar De. The committee will assist in formulating policy to undertake research relevant for the development and regulation of capital markets. The committee would comprise prominent financial economists and market practitioners.
4 Who Becomes 1st Indian to Head Global Solar Council?
A Rajnath Singh
B Suresh kumar
C Naresh Kumar
D Pranav R Mehta

Answer: Option [D]
Pranav R Mehta Becomes 1st Indian to Head Global Solar Council.
5 When is the World Hindi Day observed?
A January 8
B January 9
C January 10
D January 11

Answer: Option [C]
World Hindi Day is observed every year on January 10 to promote the greatness of the Hindi language. The first World Hindi Conference was held on January 10 in 1975 and to commemorate this day, World Hindi Day is celebrated every year. The first World Hindi Conference was inaugurated by Prime Minister Indira Gandhi in Nagpur.
6 With Which bank HDFC arm Gruh Finance to merge ?
A Yes Bank
B Dena Bank
C Canara Bank
D Bandhan Bank

Answer: Option [D]
HDFC arm Gruh Finance to merge with Bandhan Bank.
7 What is the name of the India’s longest single lane steel cable suspension bridge inaugurated over River Siang?
A Byorung Bridge
B Airoli Bridge
C Bogibeel Bridge
D Nivedita Setu

Answer: Option [A]
Arunachal Pradesh's Chief Minister, Pema Khandu inaugurated India’s longest single lane steel cable suspension bridge over River Siang in Upper Siang district. The name of the bridge is Byorung Bridge. The 300-meter-long Bridge was funded by the Development of North Eastern Region (DoNER) Ministry under Non-Lapsable Central Pool of Resources.
8 What is the name of the new planet that NASA's Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) found?
A HA 21749b
B HB 21749b
C HD 21749b
D HD 21749a

Answer: Option [C]
Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), NASA’s latest planet-hunting probe, has discovered a new planet which is named as HD 21749b outside our solar system, orbiting a dwarf star 53 light years away.
9 Who has been appointed as the new UN special coordinator in Lebanon on 9 January 2019?
A Kacou Houadja Léon Adom
B Jan Kubis
C Amina J. Mohammed
D Reinhard Heydrich

Answer: Option [B]
On 9 January 2019, UN Secretary-General Antonio Guterres appointed Jan Kubis as the new UN special coordinator in Lebanon. He will take over from Pernille Dahler Kardel of Denmark, who was acting coordinator since November 2017. Jan Kubis was the Foreign Minister of Slovakia. He also served as UN envoy to Iraq and also led the UN mission to Afghanistan from 2011 to 2015.
10 Who among the following was named 2018 Confederation of African Football's (Caf) 'Player of the Year'?
A Pierre-Emerick Aubameyang
B Wilfried Bony
C Mohamed Salah
D Wilfried Bony

Answer: Option [C]
Liverpool's Mohamed Salah was named 2018 Confederation of African Football's (Caf) 'Player of the Year'. He won the award for the second time. Houston Dash and South Africa forward Thembi Kgatlana was named Women's Player of the Year. Salah was voted the 'BBC African Footballer of the Year' for the second time in December 2018.

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test