Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 2nd January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Ramakant Achrekar passed away in Mumbai on 2 January 2019. He was a ________.
A Journalist
B Cricket Coach
C Politician
D Spiritual Leader

Answer: Option [B]
Cricket coach Ramakant Achrekar passed away in Mumbai on 2 January 2019. He was the Sachin Tendulkar's cricket coach. In 1990, he was honoured with the Dronacharya Award for Outstanding coaches in Sports and Games. He was also honoured with the Padma Shri in 2010. In 2010, he was honoured the 'Lifetime Achievement' award by the Sports Illustrated.
2 Which state government is going to create an Adhyatmik Vibhag(spiritual department) ?
A Odisha
B Andhra Pradesh
C Gujarat
D Madhya Pradesh

Answer: Option [D]
Madhya Pradesh state government to create an Adhyatmik Vibhag(spiritual department).
3 Who has been appointed as the secretary of Competition Commission of India (CCI) on 1st January, 2019?
A Ravinder Kumar Molhu
B Pramod Kumar Singh
C Anuradha Choudhary
D Noor Saleem Rana

Answer: Option [B]
The Competition Commission of India (CCI) appointed Pramod Kumar Singh as its secretary. Prior to this, PK Singh was adviser (law) to the CCI. The secretary would act as the nodal officer for the Commission for making or receiving all statutory information and entering into the any formal relationships The CCI was established in 2003 and draws its power from the Competition Act, 2002.
4 In which state Petroleum Minister Dharmendra Pradhan launched Ujjwala sanitary napkin initiative?
A Odisha
B Andhra Pradesh
C Mandhya Pradesh
D West Bengal

Answer: Option [A]
Petroleum Minister Dharmendra Pradhan launched Ujjwala sanitary napkin initiative in Odisha.
5 Which bank did SBI Life Insurance join hand for bancassurance partnership?
A Allahabad Bank
B Dena Bank
C Yes Bank
D State Bank of India

Answer: Option [A]
Allahabad Bank with SBI Life Insurance join hand for bancassurance partnership.
6 Who has been conferred with the National Geospatial Award for Excellence-2017 (Life Time Achievement Award) by the Indian Society for Remote Sensing?
A Jayanta Kumar Ghosh
B Ajit Kumar Mittal
C S.S.Mundra
D Sameer Gehlaut

Answer: Option [A]
The Indian Society for Remote Sensing (ISRS) conferred the National Geospatial Award for Excellence-2017 (Life Time Achievement Award) to IIT professor Jayanta Kumar Ghosh The award was given to him for his contribution to the development of geospatial science and applications. ISRS is an organisation known in the area of space science, remote sensing and geospatial technology.
7 Which cricket player equals Ganguly’s record with 11th away test win as captain?
A Virat kohli
B Shikhar Dhawan
C Rohit Sharma
D MS Dhoni

Answer: Option [A]
Virat kohli equals Ganguly’s record with 11th away test win as captain.
8 A Memorandum of Understanding (MoU) for setting up 'Centre of Excellence' in Oil, Gas, and Energy was signed between ________ and PSU Oil Companies and EIL.
A IIT Bombay
B IIT Delhi
C IIT Kharagpur
D IIT Kanpur

Answer: Option [A]
A Memorandum of Understanding (MoU) for setting up 'Centre of Excellence' in Oil, Gas, and Energy was signed between IIT Bombay and PSU Oil Companies and EIL. The Centre of Excellence is aimed at collaborative Research & Capability Building in the areas of Oil, Gas & Energy. It will work towards developing sustainable solutions and explore new frontiers in technology for future energy needs.
9 Who was sworn in as the first Chief Justice of Telangana High Court, which came into existence on January 1, 2019 after the bifurcation of the High Court at Hyderabad?
A Ramesh Ranganathan
B Praveen Kumar
C TB Radhakrishnan
D Biswanath Somadder

Answer: Option [C]
Justice TB Radhakrishnan was sworn in as the first Chief Justice of Telangana High Court, which came into existence on January 1, 2019 after the bifurcation of the High Court at Hyderabad. Justice Praveen Kumar was sworn in as the acting Chief Justice of Andhra Pradesh HC, which also came into existence the same day.
10 Who has been appointed as the new Chief Justice of Pakistan on 2 January 2019?
A Justice Asif Saeed Khosa
B Justice Tassaduq Hussain Jillani
C Justice Muhammad Raza Khan
D Justice Mian Saqib Nisar

Answer: Option [A]
Justice Asif Saeed Khosa was appointed as the new Chief Justice of Pakistan. He is the senior most judge of Pakistan's Supreme Court. Justice Khosa will assume the charge of his office on 18 January 2019. The incumbent Chief Justice of Pakistan Saqib Nisar will be retiring from service on 17 January 2019.

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test