Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 6th January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Recently, who was conferred with the lifetime achievement award by the Mantralaya and Vidhimandal Vartahar Sangh?
A Karan Thapar
B Dinu Randive
C Rajat Sharma
D Ravish Kumar

Answer: Option [B]
Veteran journalist Dinu Randive was conferred with the lifetime achievement award by the Mantralaya and Vidhimandal Vartahar Sangh.
2 Who is appointed as the new Chief Information Commissioner?
A Bimal Julka
B Sudhir Bhargava
C Deepak Sandhu
D Sushma Singh

Answer: Option [B]
Centre has appointed Sudhir Bhargava as the new Chief Information Commissioner (CIC).
3 The Women’s Science Congress was inaugurated in ________ on 6 January 2019.
A New Delhi
B Chandigarh
C Jalandhar
D Amritsar

Answer: Option [C]
The Women’s Science Congress was inaugurated at the Lovely Professional University in Jalandhar on 6 January 2019. Women’s Science Congress is a part of the 106th Indian Science Congress. The objective of the Women’s Science Congress is to showcase the work of women scientists.
4 What is the name of the Lunar rover which was sent by China’s space agency?
A Lunar-A
B Yutu 2
C Hayabusa2
D Chang'e 4

Answer: Option [B]
China successfully deployed Chang’e-4 lunar probe to carry out a string of experiments on the unexplored far side of the moon. It has named the lunar rover as ‘Yutu 2’.
5 Recently, the RBI constituted an expert committee for the revival of the MSME sector. Who is the head of the committee?
A Sudhir Bhargava
B Pramod Kumar Singh
C U.K. Sinha
D Shiv Das Meena

Answer: Option [C]
The RBI constituted an expert committee, headed by former SEBI chairman U.K. Sinha, for the revival of the Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) sector.
6 Which state MP Pratap Simha demands change in IBPS recruitment pattern?
A Tamil Nadu
B Odisha
C West Bengal
D Karnataka

Answer: Option [D]
Karnataka state MP Pratap Simha demands change in IBPS recruitment pattern.
7 The World Braille Day was observed on which day?
A 1st January
B 2nd January
C 3rd January
D 4th January

Answer: Option [D]
The World Braille Day was observed on 4th January.
8 Which of the following country successfully tested its most powerful non-nuclear weapon, dubbed as the Mother of All Bombs?
A USA
B China
C Russia
D India

Answer: Option [B]
China successfully tested its most powerful non-nuclear weapon, dubbed as the Mother of All Bombs. The bomb, whose strength is only second to that of a nuclear weapon, was dropped by a Chinese H-6K bomber.
9 Farooq Sheikh and ________ will be honoured by the Bimal Roy Memorial and Film Society to commemorate the 52nd death anniversary of the renowned filmmaker.
A Zeenat Aman
B Helen
C Asha Parekh
D Smita Patil

Answer: Option [C]
Farooq Sheikh and Asha Parekh will be honoured by the Bimal Roy Memorial and Film Society to commemorate the 52nd death anniversary of the renowned filmmaker. The society was instituted in memory of the late filmmaker Bimal Roy. Its aim is to reward unsung heroes of the film industry. Awards will also be given to directors Ananth Mahadevan and Amit Rai for making socially relevant films.
10 Who Becomes Worlds 1st Female Amputee To Scale Antarcticas Highest Peak?
A Suresh Karthick
B Dihal Singh
C Naresh Iyer
D Arunima Sinha

Answer: Option [D]
Arunima Sinha Becomes Worlds 1st Female Amputee To Scale Antarcticas Highest Peak.

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test