Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
900 GEOGRAPHY MCQS | EBook
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 14th January 2019

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 In which state was the India's largest startup ecosystem inaugurated on 13th January 2019?
A Maharashtra
B Tamil Nadu
C Kerala
D Tamil Nadu

Answer: Option [C]
India's largest startup ecosystem was inaugurated in Kerala on 13 January 2019. The Integrated Startup Complex under the Kerala Startup Mission (KSUM) includes the ultra-modern facilities of Maker Village that promote hardware startups. It also includes the 'BioNest' that promotes medical technologies, BRINC which is the country's first international accelerator for hardware startups
2 Whom to head committee on GST revenue shortfall faced by states?
A Dinesh Gupta
B Naresh kumar
C Vikram Singh
D Sushil Modi

Answer: Option [D]
Sushil Modi to head committee on GST revenue shortfall faced by states.
3 Which Union Territory has announced a total ban on manufacture, sale, and storage of single-use plastics in territory on 13 January 2019?
A Dadra and Nagar Haveli
B Chandigarh
C Puducherry
D Daman and Diu

Answer: Option [C]
On 13 January 2019, the Puducherry government announced a total ban on manufacture, sale, and storage of single-use plastics in the Union Territory. The ban on single-use plastics such as paper cups, disposable plates and straws would come into effect from 1 March 2019. A decision to this effect was taken at a meeting of the Cabinet chaired by Puducherry's Chief Minister V. Narayanasamy.
4 Recently, the Centre has signed an agreement with five States for the Renuka dam project. Where is the Renuka reservoir located?
A Himachal Pradesh
B Uttarakhand
C Delhi
D Rajasthan

Answer: Option [A]
The Centre has signed an agreement with five States, Uttar Pradesh, Rajasthan, Uttarakhand, Delhi, and Himachal Pradesh, to restart the construction of the Renuka multi-purpose dam in the Upper Yamuna Basin. The project is a reservoir on the Giri river, a tributary of Yamuna, in Sirmaur, Himachal Pradesh.
5 Who won the Premier Badminton League (PBL) title on 13 January 2019?
A Chennai Smashers
B Mumbai Rockets
C Bengaluru Raptors
D Awadhe Warriors

Answer: Option [C]
Bengaluru Raptors won the Premier Badminton League (PBL) title on 13 January 2019. They defeated Mumbai Rockets in the final match. Bengaluru Raptors consists of Kidambi Srikanth, Mohammad Ahsan, Hendra Setiawan, Sai Praneeth, Mithun Manjunath, Lauren Smith, Sanjana Santosh, Marcus Ellis, Vu Thi Trang, and Nguy?n Ti?n Minh. It is owned by Matrix Badminton Teamworks Pvt. Ltd
6 Which state has become the first state to provide a 10% reservation in jobs and educational institutions to the economically weaker sections in the general category?
A Rajasthan
B Haryana
C Punjab
D Gujarat

Answer: Option [D]
Gujarat has become the first state to provide a 10% reservation in jobs and educational institutions to the economically weaker sections in the general category. It will be applicable from 14 January 2019. The eligibility of the new quota will be applicable only for which the announcement for jobs and admissions have been made but the process has not yet begun.
7 Who among the following took over as the 14th Corps Commander of the strategic Rising Star Corps on 12 January 2019?
A Lt Gen S S Hasabnis
B Lt Gen YVK Mohan
C Lt Gen Ashwani Kumar
D Lt Gen JS Nain

Answer: Option [D]
On 12 January 2019, Lt Gen JS Nain took over as the 14th Corps Commander of the strategic Rising Star Corps. He took over from Lt Gen YVK Mohan. The Rising Star Corps was raised in 2005 and is the Indian Army’s youngest corps. It has its area of operation in three districts of Jammu region including Jammu, Samba, and Kathua.
8 Who among the following writers has won the 'Sushila Devi Literature Award' for her novel 'Things to Leave Behind' on 12 January 2019?
A Namita Gokhale
B Chitra Banerjee Divakaruni
C Manju Kapur
D Anita Nair

Answer: Option [A]
Writer Namita Gokhale won the 'Sushila Devi Literature Award' for her novel 'Things to Leave Behind' on 12 January 2019. She was awarded in the 'Best Book of Fiction Written by a Woman Author' category at the inaugural edition of Bhopal Literature and Art Festival (BLF). The literary event was attended by over 70 writers and artists.
9 Which country launches new innovation initiative at Raisina Dialogue, 2019
A Pakistan
B Indonesia
C Saudi Arabia
D USA

Answer: Option [D]
USA launches new innovation initiative at Raisina Dialogue, 2019.
10 The chief minister of which state has launched the 'One Family One Job' scheme on 12 January 2019?
A Sikkim
B Nagaland
C Manipur
D Agartala

Answer: Option [A]
Sikkim's Chief Minister Pawan Kumar Chamling launched the 'One Family One Job' scheme on 12 January 2019. The scheme envisions employment to a member of every family which does not have a government job in the state. Under this scheme, all loan debts in the farming and agriculture sector would be revoked.

Daily Current Affairs Quiz - 31st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 30th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 29th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 28th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd January 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st January 2019

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test