Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 1st November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of the following states has declared drought in 151 tehsils in 26 districts?
A Uttar Pradesh
B Rajasthan
C Uttarakhand
D Maharashtra

Answer: Option [D]
Maharashtra government has announced severe and medium-scale drought in 151 tehsils in 26 districts. The announcement will hold for the next six months.
2 Which of the following was named as an official partner for the 2018 Men's hockey World Cup on 29 October 2018?
A Hero MotoCorp
B Mahindra & Mahindra
C Hindustan Motors
D Tata Steel

Answer: Option [D]
Steel manufacturing giant Tata Steel was named as an official partner for the 2018 Men's hockey World Cup on 29 October 2018. The hockey world cup will be held here from 28 November 2018 to 16 December 2018 in Bhubaneswar, Odisha. Tata Steel is the 10th-largest steel producer in the world.
Advertisement
3 Who became the first Indian to win an Asian Snooker Tour event?
A Geet Sethi
B Subhash Agarwal
C Pankaj Advani
D Aditya Mehta

Answer: Option [C]
The 33-year-old from Pune, Pankaj Advani became the first Indian to win an Asian Snooker Tour event after defeating China's Ju Reti 6-1 in the final in Jinan, China.
4 Which film will be the opening film at the 49th International Film Festival of India (IFFI)?
A Olu
B Varathan
C Neerali
D Mayaanadhi

Answer: Option [A]
Malayalam film Olu will be the opening film at the 49th International Film Festival of India (IFFI). This was decided by the jury for the Indian Panorama. The IFFI will be held at Goa from 20th November - 28th November 2018. The Feature Film Jury of thirteen members was headed by film director and screenwriter, Rahul Rawail.
5 Entrepreneurship scheme "Samruddhi" launched in which city ?
A West Bengal
B Karnataka
C Punjab
D Tamil Nadu

Answer: Option [B]
Entrepreneurship scheme Samruddhi launched in Karnataka.
6 Who has received the 'Roy M Huffington Award' for 2018 in the US?
A Marie Goradia
B Vijay Goradia
C Rohini Nilekani
D Both 1 and 2

Answer: Option [D]
Marie and Vijay Goradia received the 'Roy M Huffington Award' for 2018 in the US. They were awarded for making significant contributions to the areas of literacy, education and healthcare in India. The Huffington Award is the highest honour granted by the Asia Society Texas Centre (ASTC). Vijay Goradia is the founder and Chairman of Vinmar International.
7 Which country inked a $950 million deal for inducting two new warships equipped with Brahmos missiles in the India Navy ?
A Russia
B China
C Japan
D USA

Answer: Option [A]
India and Russia inked a $950 million deal for inducting two new warships equipped with Brahmos missiles in the Indian Navy.
8 Which country To Be Partner Country For 25th DST-CII Technology Summit 2019 ?
A Botswana
B Andorra
C Australia
D Netherland

Answer: Option [D]
Netherland country To Be Partner Country For 25th DST-CII Technology Summit 2019.
9 Which of the following has launched trading in commodity derivatives with the National Commodity and Derivatives Exchange (NCDEX) on 31 October 2018 ?
A Kotak Securities
B ICICI Prudential Life Insurance
C Axis Securities
D HDFC Securities

Answer: Option [C]
Axis Securities has launched trading in commodity derivatives with the National Commodity and Derivatives Exchange (NCDEX) on 31 October 2018. In August 2018, it had launched trading in commodity derivatives with the Multi Commodity Exchange (MCX). Arun Thukral is the Managing Director and Chief Executive Officer of Axis Securities.
10 The Tourism Department of which state has launched 'SMiLE Virtual Tour Guide' on 31 October 2018 ?
A Kerala
B Karnataka
C Chhatisgarh
D Maharashtra

Answer: Option [A]
The Kerala Tourism Department has launched 'SMiLE Virtual Tour Guide' . A 'SMiLE Virtual Tour Guide' links tourists with their places of attraction and providers of experiential services. The 'SMiLE' guide renders information on 40 Malabar attractions. It has been conceived and executed by Bekal Resorts Development Corporation (BRDC).
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group