Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 15th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Where was the 13th East Asia Summit organized on 15 November 2018?
A Singapore
B Indonesia
C Philippines
D Malaysia

Answer: Option [A]
Prime Minister Narendra Modi attended the 13th East Asia Summit (EAS) in Singapore on 15 November 2018. It was Prime Minister Modi's 5th East Asia Summit. The members of EAS consists of 10 ASEAN nations (Indonesia, Thailand, Singapore, Malaysia, The Philippines, Vietnam, Myanmar, Cambodia, Brunei and Laos), Australia, China, India, Japan, New Zealand, South Korea, Russia and the US.
2 Under which scheme does the Odisha State government provide free smartphones to the 6 lakh women self-help groups in the State?
A Mission Shakti programme
B Rashtriya Mahila Kosh
C Indira Gandhi Matritva Sahyog Yojana
D Mission Swadhar Programme

Answer: Option [A]
Odisha government is to provide free smartphones to all the 6 lakh women self-help groups under its Mission Shakti programme.
Advertisement
3 What is the name of the newly discovered cold 'super-Earth' exoplanet orbiting around the red dwarf Barnard?
A Barnard’s star T
B Barnard’s star B
C Barnard’s star X
D Barnard’s star Z

Answer: Option [B]
An international team of scientists has discovered a cold 'super-Earth' exoplanet orbiting around the red dwarf Barnard, the second closest star system to Earth. The new planet has been named 'Barnard’s star b' (or GJ 699 b). It orbits its red star every 233 days near the snow-line, a distance where water freezes. Barnard’s star is six light-years away from earth.
4 Who is appointed as UNICEF India’s Youth Ambassador at Asian Games gold medalist?
A Avinash Mani
B Siddharth Pardeshi
C Srihari Nataraj
D Hima Das

Answer: Option [D]
Hima Das is appointed as UNICEF India’s Youth Ambassador at Asian Games gold medalist.
5 What is the name of the galaxy which is also known as the Dwarf galaxy recently discovered by the scientists of the European Space Agency?
A Antlia 2
B Bode's Galaxy
C Centaurus A
D Messier 83

Answer: Option [A]
Scientists of the European Space Agency (ESA) has discovered a massive and very faint galaxy near the Milky Way. The name of the galaxy is Antlia 2 or Ant 2 and is known as a dwarf galaxy. The Galaxy was discovered with the help of Gaia satellite. Despite its size, the galaxy has very few stars. Ant 2 is 10,000 times fainter, meaning that it has about one 10,000th the number of stars.
6 Which company appoints Nokia veteran Ashish Chowdhary as its India operation head ?
A Samsung
B Apple
C LG
D Verizon

Answer: Option [B]
Apple company appoints Nokia veteran Ashish Chowdhary as its India operation head.
7 What is the name of the e-Learning portal of Delhi Police launched on 14 November 2018?
A SAARTHI
B NIPUN
C SASHAKT
D DAKSH

Answer: Option [B]
Delhi Police commissioner Amulya Patnaik has launched the e-Learning portal of Delhi Police called 'NIPUN' on 14 November 2018. The e-learning portal aims to give online training and information through specialised courses designed by experts in the field. The website will also act as a tool for feedback mechanism and bridge communication gap.
8 Which State government is to provide free smartphones to all the 6 lakh women self-help groups under its Mission Shakti programme?
A Uttarakhand
B Odisha
C Bihar
D Karnataka

Answer: Option [B]
Odisha government is to provide free smartphones to all the 6 lakh women self-help groups under its Mission Shakti programme.
9 Where was the 'India International Cherry Blossom Festival 2018' inaugurated on 14 November 2018?
A Dispur
B Guwahati
C Shillong
D Itanagar

Answer: Option [C]
The 'India International Cherry Blossom Festival 2018' was inaugurated in Shillong on 14 November 2018. It is the festival that highlights the pink cherry flowers blooming all over the city in early November. A similar festival is also held in Japan but it is celebrated in the spring when the cherry trees bloom.
10 The United Nations Security Council agreed to lift sanctions against which country on 14 November 2018?
A Somalia
B Eritrea
C Djibouti
D Ethiopia

Answer: Option [B]
The United Nations Security Council (UNSC) has agreed to lift sanctions against Eritrea after nine years. An arms embargo, asset freeze, and travel ban were imposed in 2009 amid claims that Eritrea supported militancy in Somalia. The resolution was drafted by the United Kingdom and backed by the United States and its allies.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group