Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 8th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which country launched the dispute settlement proceedings against India in 2017?
A Singapore
B China
C Japan
D USA

Answer: Option [C]
India lost a major trade dispute at the World Trade Organization (WTO) on 6 November 2018. A dispute settlement panel upheld Japan’s complaint that India’s imposition of safeguard duty on imports of hot-rolled steel flat products during September 2015 and March 2018 violated core global trade rules. Japan launched the dispute settlement proceedings against India in 2017.
2 Who has been chosen for Raja Ram Mohan Roy Award by Press Council of India (PCI)?
A Dinesh Karthik
B Ganesh Kumar
C Suresh rajan
D N Ram

Answer: Option [D]
N Ram is chosen for Raja Ram Mohan Roy Award by Press Council of India (PCI).
Advertisement
3 Who is the first woman Secretary General of the Lok Sabha?
A Snehlata Shrivastava
B Rashmi Verma
C Shakuntala Gamlin
D Bharati S. Sihag

Answer: Option [A]
The tenure of Snehlata Shrivastava has been extended by Speaker Sumitra Mahajan for one year. She was scheduled to retire on 30 November 2018 but after the extension, she will retire on 30 November 2019. She is the first woman Secretary General of the Lok Sabha. She has served as Secretary in the Ministry of Law and Justice and as Special/Additional Secretary in the Ministry of Finance.
4 Which country and Republic of Korea Sign MoU In Field of Tourism?
A Indonesia
B Pakistan
C Saudi Arabia
D India

Answer: Option [D]
India and Republic of Korea Sign MoU In Field of Tourism.
5 Who has been appointed as the Chairman of Tesla's Board of Directors?
A Larry Page
B Sheryl Sandberg
C Robyn Denholm
D Marissa Mayer

Answer: Option [C]
Electric carmaker Tesla has appointed Robyn Denholm as the Chairman of the company's board of directors, replacing Elon Musk. She will also be leaving her role as CFO and Head of Strategy at Telstra, Australia's largest telecommunications company. She has been on the Tesla board as an independent director since 2014. Elon Musk will remain the Chief Executive Officer (CEO) of Tesla.
6 Which bank Initiates Process To Set Up Digital Public Credit Registry ?
A Federal Bank
B Dena bank
C Canara Bank
D Reserve Bank of India

Answer: Option [D]
Reserve Bank of India Initiates Process To Set Up Digital Public Credit Registry.
7 Which of the following ministries is organising the 'Global IT Challenge (GITC) for Youth with Disabilities 2018'?
A Ministry of Electronics and Information Technology
B Ministry of Social Justice and Empowerment.
C Ministry of Human Resource Development
D Ministry of Women and Child Development

Answer: Option [B]
'Global IT Challenge (GITC) for Youth with Disabilities 2018' will be organised by the from 9 November 2018. It is organised by the Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD) under Ministry of Social Justice and Empowerment. India is hosting the event in collaboration with the Government of Korea and Rehabilitation International.
8 In which of the following states ‘Mo bus service’ has been launched ?
A Odisha
B Assam
C West Bengal
D Tamil Nadu

Answer: Option [A]
‘Mo bus service’ has been launched in Odisha.
9 Which port is planning to host an edible oil refinery to maximise revenue and ensure captive cargo?
A Jawaharlal Nehru Port Trust
B Kolkata Port
C Cochin Port
D Kandla Port

Answer: Option [A]
Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT) is planning to host an edible oil refinery to maximise revenue and ensure captive cargo. The raw material for the refinery will be imported from abroad and a considerable part of the finished products will be sent out through the sea. The port already has a liquid cargo terminal in addition to the 4 container terminals. The port is situated in Maharashtra
10 The West Bengal government will observe ‘Rosogolla Day’ on which day?
A 10th November
B 14th November
C 25th November
D 39th November

Answer: Option [B]
The West Bengal government will observe ‘Rosogolla Day’ on November 14. The day will be observed to commemorate the first anniversary of the State’s famous sweet getting Geographical Indication (GI) tag as ‘Bengal’s Rosogolla’. On 14 November 2017, West Bengal got the GI tag for ‘Bengal’s Rosogolla’. The GI tag is a sign that identifies a product as originating from a particular place.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group