Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 19th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who inaugurated the Kundli-Manesar section of the Kundli-Manesar-Palwal (KMP) western peripheral expressway on 19 November 2018?
A Venkaiah Naidu
B Narendra Modi
C Ramnath Kovind
D Rajnath Singh

Answer: Option [B]
Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Kundli-Manesar section of the KundliManesar-Palwal (KMP) western peripheral expressway on 19 November 2018. The expressway will decongest the road traffic from Delhi, especially reducing the number of trucks entering Delhi. Besides, the project will also provide a high-speed link between northern Haryana and southern districts.
2 Who won gold in the 62nd National Shotgun championship held at Jaipur, Rajasthan?
A Ankur Mittal
B Vinay Pratap Singh
C Mohd. Asab
D Ahvar Rizvi

Answer: Option [C]
Mohd. Asab and Ahvar Rizvi defeated Ankur Mittal, the reigning World champion, and won the double trap gold and silver in the 62nd National Shotgun championship held at Jaipur, Rajasthan.
Advertisement
3 National Stock Exchange of India (NSE) launched a mobile application named ________ on 19th November, 2018.
A NSE global
B NSE go
C NSE goBID
D NSE build

Answer: Option [C]
National Stock Exchange of India (NSE) launched a mobile application and webbased platform named 'NSE goBID' 19 November 2018. The platform will allow retail investors to invest in treasury bills (T-Bills) of 91 days, 182 days and 364 days and various government bonds from one year to almost 40 years. It will also allow investors to make payments directly from their bank accounts.
4 Who conferred with Global Education Leaders Award 2018?
A Dr. Naresh Singh
B Dr. Krishna Raj
C Dr. Suresh Kumar
D Dr. Saroj Suman Gulati

Answer: Option [D]
Dr. Saroj Suman Gulati conferred with Global Education Leaders Award 2018.
5 In which city of India a 2 day Conference, ‘Modernisation of Police Communication and Challenges thereof’ began on 19 November 2018 ?
A Hyderabad
B Mumbai
C Bangalore
D New Delhi

Answer: Option [D]
A 2 day Conference, ‘Modernisation of Police Communication and Challenges thereof’, began in New Delhi on 19 November 2018. Directorate of Coordination Police Wireless (DCPW), a nodal advisory body to the Home ministry for the Police Telecommunication in the country is organising the conference. The conference will provide a forum for discussing various issues of communication.
6 Who to replace Hasmukh Adhia as Revenue Secretary in Unique Identification Authority of India (UIDAI) ?
A Dinesh Rajan
B Rajesh Kumar
C Nithish Kumar
D Ajay Bhushan

Answer: Option [D]
Ajay Bhushan to replace Hasmukh Adhia as Revenue Secretary in Unique Identification Authority of India (UIDAI).
7 How many more satellites has China added to its BeiDou Navigation Satellite System (BDS)?
A 2
B 3
C 4
D 5

Answer: Option [A]
China has added two more satellites to its BeiDou Navigation Satellite System (BDS). The satellites were launched into space on a 'Long March-3B' rocket carrier. With the successful launch, the basic BDS constellation deployment is complete. It will be the fourth global satellite navigation system after the US GPS system, Russia's GLONASS and the European Union's Galileo.
8 What is the new category did the Maratha Cabinet approve in order to extend reservation for the Maratha community?
A Economically, Socially and Educationally Backward Class
B Educationally Backward Class
C Socially and Educationally Backward Class
D Socially Backward Class

Answer: Option [C]
The Maharashtra Cabinet approved the decision to extend reservation to the Maratha community. The reservation was extended by creating a new category called Socially and Educationally Backward Class.
9 Who amongst these was the winner of the ATP Finals in London on 19 November 2018?
A Pete Sampras
B Alexander Zverev
C Andy Murray
D Rafael Nadal

Answer: Option [B]
Tennis player Alexander Zverev won the ATP Finals in London on 19 November 2018. He defeated Novak Djokovic in the finals Alexander Zverev became only the fourth player to beat Roger Federer and Novak Djokovic back-to-back in the semi-final and final of the same tournament. He also became the youngest winner of the ATP title.
10 World Toilet day is observed on ?
A 19th November
B 20th November
C 21st November
D 22nd November

Answer: Option [A]
World Toilet day is observed on November 19th.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group