Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 17th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which state has announced a new Biotechnology Policy to attract investments in the sector on 15 November 2018?
A Gujarat
B Kerala
C Odisha
D West Bengal

Answer: Option [C]
Odisha government announced a new Biotechnology Policy 2018 to attract investments in the sector at the Make in Odisha Conclave on 15 November 2018. As per the policy, all biotechnology units shall be allotted land at a concessional rate as per the Industrial Policy Resolution of the state government. An additional subsidy of 25% shall be available to reputed anchor tenants.
2 India's first specialised hospital for elephants was inaugurated in which state?
A Assam
B Uttar Pradesh
C Karnataka
D Kerala

Answer: Option [B]
India's first specialised hospital for elephants was inaugurated by Agra Divisional Commissioner Anil Kumar in Uttar Pradesh's Mathura district - Churmura village.
Advertisement
3 Which bank has announced the launch of 'Nexxt Credit Card' ?
A ICICI
B SBI
C HDFC
D IndusInd Bank

Answer: Option [D]
IndusInd Bank has announced the launch of 'IndusInd Bank Nexxt Credit Card'. The card empowers customers with a choice of payment options such as EMI, Reward Points or Credit at the push of a button, on the card, at the point of sale (POS). The bank claims it to be the nation’s first interactive credit card with buttons.
4 Which country recently unveiled Africa's first ever high speed train line?
A South Africa
B Morocco
C Sudan
D Egypt

Answer: Option [B]
Morocco unveiled first high-speed rail line, the first ever such line in Africa. Known as the LGV, it will connect the economic hubs of Tangier and Casablanca in 2 hours 10 minutes at a speed of up to 320 kph (199 mph) instead of almost 5 hours on a regular train.
5 Recently, Alyque Padamsee passed away on 17 November 2018 in Mumbai. He was a ________.
A Politician
B Ad Filmmaker
C Singer
D Painter

Answer: Option [B]
Prominent ad filmmaker and actor Alyque Padamsee passed away on 17 November 2018 in Mumbai. As a film actor, he was known for his role in Richard Attenborough’s film Gandhi where he played Muhammad Ali Jinnah. He was known as the Father of modern Indian advertising. He was conferred with Padmashri Award in 2000 and he also received Sangeet Natak Akademi Tagore Ratna in 2012.
6 Which company may wipe out Flipkart Group CEO post as Binny Bansal exits ?
A Google
B Snapdeal
C Flipkart
D Walmart

Answer: Option [D]
Walmart company may wipe out Flipkart Group CEO post as Binny Bansal exits.
7 The Chief Minister of which state has launched the 'Gau Samridhi Plus Scheme' on 16 November 2018?
A Maharashtra
B Kerala
C Tamil Nadu
D Maharashtra

Answer: Option [B]
Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan launched the 'Gau Samridhi Plus Scheme' on 16 November 2018. The government subsidised scheme will give insurance coverage to dairy farmers at low premium rates. The farmers belonging to the general category will be getting 50% subsidy on premiums while those belonging to scheduled caste & scheduled tribe category would get a 70% subsidy on the premium.
8 Which of the following word named as 'Word of the Year 2018' by Oxford Dictionaries?
A Vape
B Toxic
C Youthquake
D Post-truth

Answer: Option [B]
'Toxic' has been chosen as the 'Word of the Year 2018' by Oxford Dictionaries. Defining the word as "poisonous", Oxford Dictionaries said it had become a "descriptor for the year's most talked about topics".
9 Where was the 9th Session of the India-Kyrgyz Inter-Governmental Commission on Trade, Economic, Scientific and Technological Cooperation held on 15 and 16 November 2018?
A Chennai
B Pune
C New Delhi
D Raipur

Answer: Option [C]
The 9th Session of the India-Kyrgyz Inter-Governmental Commission on Trade, Economic, Scientific and Technological Cooperation (IK-IGC) was held on 15 and 16 November 2018 in New Delhi. Both sides agreed to hold business to business forums between Kyrgyz and Indian companies. The parties agreed to hold the tenth meeting of IK-IGC in Bishkek, the Kyrgyz Republic in 2019.
10 Which of the following Indian Institution has made it to the top 100 list of the Global University Employability Ranking, 2018?
A Indian Institute of Technology Delhi
B Indian Institute of Technology Kanpur
C Indian Institute of Technology Bombay
D Indian Institute of Technology Madras

Answer: Option [A]
The Indian Institute of Science (IISc) in Bangalore (28th position) , Indian Institute of Technology (IIT) Delhi (53rd position) and Bombay are among the top education institutions from India that have made it to the top 150 list of the 'Global University Employability Ranking'.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group