Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 2nd November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of the following countries will host a Formula One race in April 2020?
A Singapore
B Malaysia
C Thailand
D Vietnam

Answer: Option [D]
Vietnam will host a Formula One race in April 2020. The race will be hosted in the capital Hanoi. Vietnam will be the third Southeast Asian country to host a Formula One race in history after Malaysia and Singapore. Hanoi will be the second Southeast Asian city to host a race in 2020 along with Singapore.
2 49th International Film Festival of India, IFFI 2018, will be held in Goa. Olu, the opening film in IFFI 2018 is made in which of the following language?
A Tamil
B Malayalam
C Telugu
D Assamese

Answer: Option [B]
Malayalam Film Olu: Directed by national awarding-winning filmmaker and cinematographer Shaji N Karun. The film is said to revolve around the life of an artiste who is smitten by an underwater fantasy character.
Advertisement
3 Which country hosted the inaugural BRICS Fashion Show and Fashion Business Forum on 24 October 2018?
A China
B South Africa
C Russia
D Brazil

Answer: Option [B]
The BRICS nations have signed a declaration to accelerate creative and sustainable cultural cooperation on 31 October 2018. The declaration will see Brazil, Russia, India, China and South Africa (BRICS) cooperating in fashion, culture and animation. South Africa hosted an inaugural BRICS Fashion Show and Fashion Business Forum on 24 October 2018.
4 Under which provision did the U.S. revoke the duty free imports on 50 Indian products?
A Goods and Preferred Supplies (GPS)
B Generalised Goods and Products System (GPS)
C Goods and Services Tax (GST)
D Generalised System of Preferences (GSP)

Answer: Option [D]
The U.S. revoked duty-free concessions on the import of at least 50 Indian products as it has listed 90 products which were so far subject to duty-free provisions under the Generalised System of Preferences (GSP), an oldest and largest U.S. trade preference programme.
5 Which country will host the 23rd edition of the World Corporate Games in 2019?
A Germany
B France
C Qatar
D USA

Answer: Option [C]
Qatar will host the 23rd edition of the World Corporate Games in 2019. The games will provide an opportunity for corporations around the world to showcase their competitive prowess through sports. The World Corportate Games aims to bring together, the local, regional and international business sporting community. The last edition was held in Houston in the US in 2017.
6 Who will launch Micro, Small and Medium Enterprises Support and Outreach Programme ?
A Shri Arun Jaitley
B Shri Ramesh Sharma
C Shri Narendra Modi
D Shri Dinesh Karthick

Answer: Option [C]
Shri Narendra Modi to launch Micro, Small and Medium Enterprises Support and Outreach Programme.
7 Which of the following states has signed a MoU with the railways to cater to pilgrims availing the 'Mukhyamantri Tirth Yatra Yojana' on 1 November 2018?
A New Delhi
B Uttar Pradesh
C Gujarat
D Rajasthan

Answer: Option [A]
The Delhi government signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the railways to cater to pilgrims availing the 'Mukhyamantri Tirth Yatra Yojana' on 1 November 2018. per the agreement, Railways will provide separate coaches to pilgrims who are selected under the Yojana. The scheme will enable 1,100 senior citizens of Delhi every year to undertake free pilgrimage.
8 Which firm appoints Aishwarya Sharma as their India brand ambassador?
A Adani Ports & Special Economic Zone
B Mahendra Singh Foundation
C Larsen and Toubro Company
D Reliance foundation

Answer: Option [B]
Mahendra Singh Foundation firm appoints Aishwarya Sharma as their India brand ambassador.
9 Who has been selected for the Kerala government's highest literary award 'Ezhuthachan Puraskaram' for 2018?
A M Mukundan
B Kakkanadan
C M.T. Vasudevan Nair
D O.V. Vijayan

Answer: Option [A]
Noted Malayalam novelist and short story writer M Mukundan has been selected for the Kerala government's highest literary award 'Ezhuthachan Puraskaram' for 2018. The award, named after Ezhuthachan, the father of Malayalam literature, carries a cash prize of Rs five lakh and a citation. 'Kesavante Vilapangal' and "Delhi Gadhakal" are among his popular works.
10 When is the ‘International Day to End Impunity for Crimes against Journalists’ observed?
A 1st November
B 2nd November
C 3rd November
D 4th November

Answer: Option [B]
The ‘International Day to End Impunity for Crimes against Journalists’ is observed on 2 November every year. The day draws attention to the low global conviction rate for violent crimes against journalists and media workers. It is observed in commemoration of the assassination of two French journalists in Mali on 2 November 2013.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group