Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 16th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of the following countries has built an 'artificial sun'?
A China
B Japan
C UK
D Israel

Answer: Option [A]
China has built an 'artificial sun' that reaches temperature six times that of the core of the sun. The reactor named 'Experimental Advanced Superconducting Tokamak' (EAST) is designed to replicate the processes of the sun as part of a project to turn hydrogen into cost-effective green energy. It involves fusion of hydrogen atoms together to form heavier elements, such as helium.
2 Which country beat Ireland by 52 runs to enter semi-finals of ICC Women's World T20?
A Pakistan
B Indonesia
C Saudi Arabia
D India

Answer: Option [D]
India beat Ireland by 52 runs to enter semi-finals of ICC Women's World T20.
Advertisement
3 When is the National Press Day observed every year?
A 14 November
B 15 November
C 16 November
D 17 November

Answer: Option [C]
National Press Day is observed on 16 November every year. On this day, Press Council of India (PCI) started functioning as a moral watchdog. The PCI was first set up in the year 1966 by the Parliament on the recommendations of the 'First Press Commission'. The PCI has been mandated by Parliament to improve the standards of journalism and maintain its freedom.
4 Which country has initiated to create an international research center to fight against resistance to antibiotics?
A India
B France
C Denmark
D Germany

Answer: Option [C]
Denmark signed MoU with CGIAR to establish an international research center. Denmark has planned to create an international research center. The main focus of the center is to fight against resistance to antibiotics, a scourge affecting almost half a million people worldwide.
5 Which of the following countries inaugurated a US$ 3.9 billion 'Rogun hydro-electric project' on 16 November 2018?
A Afghanistan
B Turkmenistan
C Tajikistan
D Uzbekistan

Answer: Option [C]
Tajikistan inaugurated a US$ 3.9 billion 'Rogun hydro-electric project' on 16 November 2018. It has been built on the Vakhsh River in southern Tajikistan. The project will enable Tajikistan to eliminate domestic energy shortages and export electricity to Afghanistan and Pakistan. The first of six turbines in the Rogun hydroelectric dam went online on 16 November 2018.
6 Who to inaugurate National Press Day celebrations in New Delhi ?
A External Affairs Minister
B Defence Minister
C Internal Affairs Minister
D Financial Minister

Answer: Option [D]
Financial Minister to inaugurate National Press Day celebrations in New Delhi.
7 Who will head the tribunal for adjudicating whether or not the two Tripura-based militant outfits should be declared banned organisations under the law?
A Justice N.H. Patil
B Justice D.B. Bhosle
C Justice Suresh Kait
D Justice Debasish Kar Gupta

Answer: Option [C]
The Government of India has set up a tribunal for adjudicating whether or not two Tripura-based militant outfits should be declared banned organisations under the law. The two militant outfits are National Liberation Front of Tripura and All Tripura Tiger Force. The tribunal will be headed by Delhi High Court Judge Justice Suresh Kait. The decision has been taken by the Home Ministry.
8 Which company recently named Jayesh Sanghrajka as its interim Chief Financial Officer (CFO)?
A Infosys
B HCL Tech
C Wipro
D TCS

Answer: Option [A]
India's second largest IT services firm Infosys named Jayesh Sanghrajka as its interim Chief Financial Officer (CFO).
9 In which country have French President Emmanuel Macron and King Mohammed VI inaugurated first high-speed rail line, the first ever such line in Africa?
A Tanzania
B Nigeria
C Mali
D Morocco

Answer: Option [D]
French President Emmanuel Macron and Morocco's King Mohammed VI have inaugurated Morocco's first high-speed rail line, the first ever such line in Africa. The king named the first line as 'Al Boraq'. It will connect the economic hubs of Tangier and Casablanca. The $2 billion project was launched in September 2011.
10 International Day for Tolerance is annually observed on which day?
A November 14
B November 15
C November 16
D November 17

Answer: Option [C]
The International Day for Tolerance is an annual observance declared by UNESCO in 1995 to generate public awareness of the dangers of intolerance. It is observed on 16 November.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group