Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 14th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which is the partner country for the 38th India International Trade Fair (IITF) being held at Pragati Maidan in New Delhi?
A Thailand
B Afghanistan
C USA
D Myanmar

Answer: Option [B]
Culture Minister, Dr Mahesh Sharma inaugurated the 38th India International Trade Fair (IITF) at Pragati Maidan in New Delhi on 14 November 2018. The theme of the fair for 2018 is 'Rural Enterprises in India'. For the year 2018, Afghanistan is the Partner Country, while Nepal is the Focus Country. Jharkhand is the Partner State in the event.
2 The week from November 12- November 18 is being observed as ?
A National Nutrition Week
B World Space Week
C National Postal Week
D World Antibiotic Awareness Week

Answer: Option [D]
World Antibiotic Awareness Week was observed from November 12- November 18.
Advertisement
3 Who has been honoured with the 'Lifetime Achievement Award' at the 6th Indian Social Work Congress in New Delhi on 13th November 2018?
A Dr Martha Farrell
B Muthulakshmi Reddi
C Sushma Swaraj
D Irom Chanu Sharmila

Answer: Option [A]
Late Dr Martha Farrell has been honoured with the 'Lifetime Achievement Award' at the 6th Indian Social Work Congress in New Delhi on 13 November 2018. Dr Martha is recognised for her lifelong work towards gender equality, women's empowerment and prevention of sexual harassment at workplace. In 1991, she co-founded an NGO named 'Creative Learning for Change'.
4 Who won Brazilian Grand Prix ?
A Kasey Kahne
B Kevin Harvick
C Matt Kenseth
D Lewis Hamilton

Answer: Option [D]
Lewis Hamilton won Brazilian Grand Prix.
5 Where has the Prime Minister, Narendra Modi launched the APIX (Application Programming Interface Exchange)?
A Singapore
B Malaysia
C Thailand
D Japan

Answer: Option [A]
Prime Minister Narendra Modi launched the APIX (Application Programming Interface Exchange) in Singapore on 14 November 2018. APIX is a banking technology platform designed to reach nearly two billion people worldwide who are still without bank accounts. APIX will support banks to reach out to those without bank accounts in 23 countries including the 10 ASEAN members countries.
6 The name of the Faizaba district, Uttar Pradesh is to be changed to ___________.
A Devapura
B Helapuri
C Ayodhya
D Prayagraj

Answer: Option [C]
The Uttar Pradesh Cabinet chaired by Chief Minister Yogi Adityanath approved the proposal to change the name of Faizabad district to Ayodhya.
7 Where was the '2nd Startup India Investment Seminar' organized on 12 November 2018?
A Kuala Lumpur
B Beijing
C Seoul
D Tokyo

Answer: Option [B]
'2nd Startup India Investment Seminar' was organized in Beijing on 12 November 2018. It was organized by the Embassy of India in China in partnership with Startup India Association (SIA) and Venture Gurukool. The event was planned to expose Chinese investors to the promising Indian startups. The 1st Startup Indian Investment event was organized in November 2017.
8 Which ministry launches Leadership for Academicians Programme?
A Ministry of External affairs
B Ministry of Human and Resource development
C Ministry of Finance
D Ministry of defence

Answer: Option [B]
Ministry of Human and Resource development launches Leadership for Academicians Programme.
9 Which state will host the 6th 'Northeast Youth Festival' from 15 November 2018?
A Assam
B Meghalaya
C Tripura
D Manipur

Answer: Option [C]
Tripura will host the 6th 'Northeast Youth Festival' from 15 November 2018. Various sports events and cultural programmes such as folk music, folk dance, rock music, martial arts, adventure sports, handicrafts shows, yoga, and boat race will be held at the three-day festival. The 5th edition of the festival was hosted by Sikkim in 2017.
10 Which of the following authors has won Munin Barkotoki Literary Award ?
A Dr Debabhuson Borah
B Dr Rajesh Sharma
C Dr Dinesh Karthik
D Dr Dinesh Kumar

Answer: Option [A]
Dr Debabhuson Borah won Munin Barkotoki Literary Award.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group