Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 30th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 In which city President Ram Nath Kovind inaugurated the 2nd 'International Ambedkar Conclave' on 30 November 2018 ?
A Uttar Pradesh
B Madhya Pradesh
C Gujarat
D Delhi

Answer: Option [D]
The President of India, Ram Nath Kovind inaugurated the 2nd 'International Ambedkar Conclave' on 30 November 2018 in New Delhi. The conclave is the part of the commemoration of Constitution Day. The Conclave is being organised by the Forum of SC and ST Legislators and Parliamentarians and the Dr Ambedkar Chamber of Commerce.
2 Which state Government and Numa launched ‘DataCity’ urban challenge in Bengaluru?
A Tamil Nadu
B Bihar
C Kerala
D Karnataka

Answer: Option [D]
Karnataka state Government and Numa launched ‘DataCity’ urban challenge in Bengaluru.
Advertisement
3 What is the name of the Georgian traditional wrestling that won recognition from UNESCO as a global cultural asset on 29 November 2018?
A Sambo
B Chidaoba
C Pankration
D Puroresu

Answer: Option [B]
Georgian traditional wrestling called 'chidaoba' won recognition from UNESCO as a global cultural asset on 29 November 2018. The UNESCO had added it to its list of 'intangible cultural heritage'. A match 'chidaoba' lasts for five minutes, during which wrestlers wearing traditional high-necked woollen coats try to defeat their opponent using various holds.
4 Which IIT signed pact for research tie-up with University of Auckland?
A IIT Mumbai
B IIT Delhi
C IIT Kharagpur
D IIT Chennai

Answer: Option [C]
IIT Kharagpur and University of Auckland signed pact for research recently.
5 Who among the following won the singles and doubles titles at the Portugal Junior and Cadet Open on 29 November 2018?
A Jeet Chandra
B John Oyebode
C Manav Thakkar
D Marc Gutierrez

Answer: Option [C]
Table tennis player Manav Thakkar won the singles and doubles titles at the Portugal Junior and Cadet Open on 29 November 2018. Manav defeated Jeet Chandra in the singles final match. Manav partnered with Manush Shah to win the doubles title. Previously, he won the bronze medal in the U-21 singles category in the ITTF Challenge Belarus Open on 16 November 2018.
6 As per the Global Nutrition Report 2018, which country tops the list of countries with 46.6 million children who are stunted?
A India
B Pakistan
C Nigeria
D Indonesia

Answer: Option [A]
With 46.6 million children who are stunted, India tops the list of countries followed by Nigeria (13.9 million) and Pakistan (10.7 million).
7 Which country will chair the Kimberley Process from January 2019?
A India
B China
C USA
D England

Answer: Option [A]
India will chair the Kimberley Process (KP) from January 2019. KP is a global initiative to remove conflict diamonds from the global supply chain. The conflict diamonds are used by rebel movements to finance wars against legitimate governments in the world. India is the founding member of Kimberley Process Certification Scheme (KPCS).
8 How many states in India have 100 per cent household electrification under Saubhagya scheme?
A 15
B 20
C 12
D 25

Answer: Option [A]
Eight more States which achieved 100% household electrification under Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana - Saubhagya scheme are Madhya Pradesh, Tripura, Bihar, Jammu and Kashmir, Mizoram, Sikkim, Telangana and West Bengal. With this, total 15 States in India have 100 per cent household electrification.
9 Who has won the 'World Chess Championship' title on 28 November 2018?
A Magnus Carlsen
B Viswanathan Anand
C Fabiano Caruana
D Liren Ding

Answer: Option [A]
World number one Norwegian Magnus Carlsen has won the 'World Chess Championship' title on 28 November 2018. He defeated Fabiano Caruana from the United States in a tie-breaker event. He won the 'World Chess Championship' title for the fourth time. He won his first 'World Chess Championship' title in 2013 by beating Indian grandmaster Viswanathan Anand.
10 Salome Zourabichvili has been recently elected as the first female president of which country?
A Indonesia
B Saudi Arabia
C Georgia
D Pakistan

Answer: Option [C]
Salome Zurabishvili has won Georgia's presidential election, becoming the first woman to hold the office. The new president is expected to take office on Dec. 16.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group