Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 20th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which country will rejoin the Commonwealth in 2018, two years after withdrawing from the 53-nation grouping?
A Thailand
B Maldives
C Mauritius
D Fiji

Answer: Option [B]
The Maldives cabinet has approved to rejoin the Commonwealth, two years after withdrawing from the 53-nation grouping. The country left the Commonwealth during former President Abdulla Yameen's administration in October 2016. Ibrahim Mohamed Solih sworn in as President of Maldives on 17 November 2018.
2 Which of the following man-portable air defence systems does India plan to buy from Russia?
A 50R6 Vityaz missile system
B A-135 anti-ballistic missile system
C S-400 missile system
D Igla-S missile system

Answer: Option [D]
India is to buy Russia’s Igla-S missile system as the choice for the Army’s multibillion-dollar contract for man-portable air defence systems.
Advertisement
3 Where was the 14th edition of international children's theatre festival, 'JashneBachpan', inaugurated on 17 November 2018?
A New Delhi
B Raipur
C Jodhpur
D Ranchi

Answer: Option [A]
The 14th edition of international children's theatre festival, 'JashneBachpan', was inaugurated in New Delhi on 17 November 2018. The festival is organised by the National School of Drama (NSD). The nine-day theatre festival will see performances from Switzerland, Sri Lanka and Indonesia along with their Indian counterparts. The festival will conclude on 25 November 2018.
4 On which day Africa Industrialization Day is observed ?
A 18th November
B 20th November
C 25th November
D 28th November

Answer: Option [B]
Africa Industrialization Day is observed on 20th November
5 Who has been appointed as the full-time Chief of the Enforcement Directorate (ED) on 18 November 2018?
A Sanjay Kumar Mishra
B Sushil Chandra
C Ajit Doval
D S.Ramesh

Answer: Option [A]
IRS officer Sanjay Kumar Mishra was appointed as the full-time Chief of the Enforcement Directorate (ED) on 18 November 2018. He was appointed as the Principal Special Director in ED in October 2018 and was given the 'additional' charge of ED director for three months. The post of ED director is an additional secretary rank post in the Union government.
6 Who is appointed as New IWAI Chairman?
A Suresh Kumar
B Abinesh Kumar
C Dinesh rajan
D Jalaj Srivastava

Answer: Option [D]
Jalaj Srivastava is appointed as New IWAI Chairman.
7 Which state has launched the 'Nari Sashaktikaran Sankalp Abhiyan' or Women Empowerment campaign on 20 November 2018?
A Haryana
B Odisha
C Bihar
D Uttar Pradesh

Answer: Option [D]
'Nari Sashaktikaran Sankalp Abhiyan' or Women Empowerment campaign was launched in Lucknow, Uttar Pradesh on 20 November 2018. The month-long campaign is aimed to empower women in the state through various programmes. The campaign will educate women about the schemes being run by central and state governments for their welfare and security.
8 Who launched SME affordable housing funds?
A Vermont State Housing & Conservation Trust Fund.
B California State Housing Trust Fund.
C Delaware State Housing Development Fund.
D SBICAP Ventures

Answer: Option [D]
SBICAP Ventures launched SME affordable housing funds.
9 The Central Board of which bank has decided to constitute a 'Board for Financial Supervision' (BFS) on 19 November 2018?
A RBI
B SBI
C Yes Bank
D Dena Bank

Answer: Option [A]
On 19 November 2018, the Reserve Bank of India's (RBI) Central Board decided to constitute a 'Board for Financial Supervision' (BFS). BFS will examine the framework for banks under Prompt Corrective Action (PCA). The Central Board also decided to constitute an expert committee to examine the Economic Capital Framework (ECF).
10 Who has launched the 'Ease of Doing Business Grand Challenge' on 19 November 2018?
A Arun Jaitley
B Ram Nath Kovind
C Rajnath Singh
D Narendra Modi

Answer: Option [D]
The Prime Minister, Narendra Modi launched the 'Ease of Doing Business Grand Challenge' on 19 November 2018. The objective of this challenge is to invite innovative ideas based on Artificial Intelligence, Internet of Things, Big Data Analytics, Blockchain and other cutting-edge technology to reform Government processes. The platform for the Grand Challenge is the Startup India Portal.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group