Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 5th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Where was the 'National Seminar on Entrepreneurship and Business Development in Ayurveda’ inaugurated on 4 November 2018?
A New Delhi
B Ranchi
C Jaipur
D Amirtsar

Answer: Option [A]
National Seminar on Entrepreneurship and Business Development in Ayurveda’ was inaugurated on 4 November 2018. This seminar is being organised by the Ministry of AYUSH in association with NITI Aayog in New Delhi. The seminar is expected to develop awareness among stakeholders about the business opportunities in the Ayurveda sector.
2 Which state records highest school dropouts in India?
A Assam
B Tripura
C Nagaland
D Meghalaya

Answer: Option [C]
As per survey conducted by the World Bank, the student dropout rate in Nagaland's primary schools, in Grades I-V, stood at 19.4%, four times above the national average of 4.3%, making it the state with highest school dropout rate in the country.
Advertisement
3 Who is the author of the book titled 'Notes of a Dream: The Authorized Biography of AR Rahman'?
A Amitav Ghosh
B Chetan Bhagat
C Krishna Trilok
D Aravind Adiga

Answer: Option [C]
AR Rahman released his biography, 'Notes of a Dream: The Authorized Biography of AR Rahman', in Mumbai on 3 November 2018. The book has been written by author Krishna Trilok. AR Rahman has won six National Film Awards, two Academy Awards, two Grammy Awards, a BAFTA Award, a Golden Globe Award, and fifteen Filmfare Awards.
4 Who is appointed as the next Ambassador of India to Lao Peoples Democratic Republic?
A Naresh Iyer
B Dinesh Karthik
C Suresh Kumar
D Dinkar Asthana

Answer: Option [D]
Dinkar Asthana is appointed as the next Ambassador of India to Lao Peoples Democratic Republic.
5 When is the 'World Tsunami Awareness Day' observed?
A 3rd November
B 5th November
C 10th November
D 14th November

Answer: Option [B]
The 'World Tsunami Awareness Day' is observed on 5th November. The day is observed in order to raise tsunami awareness and share innovative approaches to risk reduction. In 2018, World Tsunami Awareness Day will align with the International Day for Disaster Reduction and the 'Sendai Seven Campaign'.
6 Which rank did India obtained globally in web-borne threats: Kaspersky Lab?
A 10th
B 12th
C 20th
D 25th

Answer: Option [B]
India obtained 12th rank globally in web-borne threats: Kaspersky Lab.
7 Who among the following tennis players (male) has won the Paris Masters title on 4th November 2018?
A Kevin Anderson
B Karen Khachanov
C Rafael Nadal
D John Isner

Answer: Option [B]
Russia's tennis player Karen Khachanov won the Paris Masters title on 4 November 2018. He defeated Novak Djokovic in the finals. He also won the Kremlin Cup in Moscow in October 2018. He is currently ranked at 18.
8 Who signed MOU for collaboration in LPG Services with CSC SPV ?
A Larsen and Toubro Company
B Ashok Leyland
C Reliance Communications
D Oil Marketing Companies

Answer: Option [D]
Oil Marketing Companies signed MOU for collaboration in LPG Services with CSC SPV.
9 Who among the following tennis players has won the L&T Mumbai Open on 4 November 2018?
A Petra Martic
B Luksika Kumkhum
C Viktorija Golubic
D Zheng Saisai

Answer: Option [B]
Tennis player Luksika Kumkhum from Thailand won the L&T Mumbai Open on 4th November 2018. She defeated Irina Khromacheva from Russia in the finals. It was her maiden Women's Tennis Association (WTA) title. She received a cash prize of US$ 20000.
10 Which of the following country unveiled a sculpture in honour of Indian soldiers who fought during World War I?
A USA
B UK
C Germany
D France

Answer: Option [B]
A sculpture in honour of Indian soldiers who fought during World War I was unveiled in the town of Smethwick in the West Midlands region of England.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group