Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 9th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who amongst these was conferred with the ‘Global Education Award’ in Dubai on 8 November 2018?
A Dr. Sunita Gandhi
B Mrinal Miri
C Babar Ali
D Anand Kumar

Answer: Option [D]
Mathematician and Super 30 founder Anand Kumar was conferred with the ‘Global Education Award’ in Dubai on 8 November 2018. He was awarded for his 'pioneering' contributions to the field of education and illuminating the lives of many talented students. The award was presented by ‘Malabar Gold & Diamonds’, a flagship company of Malabar Group, a leading Indian business conglomerate.
2 Which of the following news agencies has launched fake news fight-back with global campaign?
A NDTV
B BBC
C ITBC
D NBC

Answer: Option [B]
BBC launches fake news fight-back with global campaign.
Advertisement
3 On 8 November 2018, Union Cabinet has approved the mechanism and procedure for sale of the enemy shares. Which of the following departments has been authorised to sell the shares?
A Department of Industrial Policy and Promotion
B Department of Public Enterprises
C Department of Investment and Public Asset Management
D Department of Commerce

Answer: Option [C]
On 8 November 2018, the Union Cabinet has approved the mechanism and procedure for sale of the enemy shares. The Department of Investment and Public Asset Management has been authorised to sell the shares. According to Enemy Property Act, 1968, 'Enemy property' refers to any property belonging to, held or managed on behalf of an enemy, an enemy subject or an enemy firm.
4 Which network unveils Asia expansion plans with 17 new originals?
A Alias Grace.
B Netflix
C Mindhunter
D American Crime Story

Answer: Option [B]
Netflix unveils Asia expansion plans with 17 new originals.
5 Who amongst these was conferred with France's highest civilian honour on 9 November 2018?
A Yashwant Sinha
B Manish Arora
C Kamal Haasan
D Jawahar Lal Sarin

Answer: Option [D]
Jawahar Lal Sarin was conferred with France's highest civilian honour by French Ambassador to India Alexandre Ziegler on 9 November 2018. He was given France's highest civilian honour 'Knight of the Legion of Honour'. He was awarded for his outstanding contribution to enhancing Indo-French cultural cooperation and promoting the French language.
6 Which country hosts the 2018 “Global IT Challenge for Youth with Disabilities (GITC)”?
A China
B India
C Nepal
D South Korea

Answer: Option [B]
This year, India is hosting the event during 9-11 November, 2018 in collaboration with Government of Korea and Rehabilitation International (RI). 18 countries participate in this event.
7 Who amongst these won the gold medal in the 10m air pistol junior men's event of the Asian Airgun Championship held in Kuwait city, Kuwait on 8 November 2018?
A Hriday Hazarika
B Anish Bhanwala
C Saurabh Chaudhary
D Udhayveer Sindhu

Answer: Option [C]
Saurabh Chaudhary won the gold medal in the 10m air pistol junior men's event of the Asian Airgun Championship held in Kuwait City, Kuwait on 8 November 2018. He won the gold medal in shooting at the Asian Games in August 2018. He also won the gold medal at the World Shooting Championships in September 2018 and the Youth Olympic Games in Argentina in October 2018.
8 World's first AI news anchor unveiled by which Chinese press agency ?
A China News Digest
B Xinhua
C Global Times
D China News Service

Answer: Option [B]
Chinese press agency Xinhua unveiled AI-based anchor that can read the news in English and Chinese, as naturally as a professional news anchor.
9 On 8 November 2018, the Union Cabinet approved setting up of a Central Tribal University in which of these states?
A Andhra Pradesh
B Gujarat
C Haryana
D Assam

Answer: Option [A]
On 8 November 2018, the Union Cabinet approved setting up of a Central Tribal University in Andhra Pradesh. The 'Central Tribal University of Andhra Pradesh' will be set up in Vizianagaram District as provided under the Thirteenth Schedule to the Andhra Pradesh Reorganisation Act, 2014. It also approved the funds of Rs. 420 crore for the establishment of the Central Tribal University.
10 Which two countries are involved in the maritime exercise 'SIMBEX'?
A India and Maldives
B India and Japan
C India and Malaysia
D India and Singapore

Answer: Option [D]
The 'Singapore-India Maritime Bilateral Exercise' (SIMBEX) is scheduled from 10th to 21st November 2018. The 2018 edition marks the Silver Jubilee of SIMBEX. The exercise will have two phases: Sea phase and Harbour phase. The initial harbour phase will be held at Port Blair from 10 to 12 November 2018 and followed by Sea Phase from 12 to 16 November 2018 in the Andaman Sea.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group