Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 6th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 The 'International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict' is observed every year on which day?
A 6th November
B 10th November
C 15th November
D 21st November

Answer: Option [A]
The 'International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict' is observed every year on 6 November. The aim is to educate people about the damaging effects of war and armed conflict on the environment. The day was declared by the United Nations on 5 November 2001.
2 Who became the fifth Indian to be inducted in the 'ICC Hall of Fame'?
A Sunil Gavaskar
B Kapil Dev
C Anil Kumble
D Rahul Dravid

Answer: Option [D]
Rahul Dravid became the fifth Indian to be inducted in the 'ICC Hall of Fame'.
Advertisement
3 Who amongst these won a bronze medal at the 11th Asian Shooting Championship in Kuwait on 6 November 2018?
A Elavenil Valarivan
B Kim Jun-Hong
C Jitu Rai
D Yuan Shuai

Answer: Option [A]
Elavenil Valarivan won a bronze medal at the 11th Asian Shooting Championship in Kuwait on 6 November 2018. Elavenil shot 227.9 in the corresponding Women’s event to claim the bronze medal. Shi Mengyao of China won the gold medal while Xu Hong won the silver medal at the event.
4 Which country data got recovered from crashed Lion Air flight recorder?
A Belgium
B Sri Lanka
C Albania
D Indonesia

Answer: Option [D]
Indonesia country data got recovered from crashed Lion Air flight recorder.
5 Who has been elected as the President of the International Boxing Association (AIBA) on 3 November 2018?
A Anastasia Gimazetdinova
B Serik Konakbayev
C Marina Aganina
D Gafur Rakhimov

Answer: Option [D]
Uzbek businessman Gafur Rakhimov was elected as the President of the International Boxing Association (AIBA) on 3 November 2018. Rakhimov beat his only opponent, former boxer Serik Konakbayev of Kazakhstan. The International Boxing Association (AIBA) is a sports organisation that sanctions amateur (Olympic-style) boxing matches and awards world and subordinate championships.
6 Which country defeated West Indies by five wickets in first T20 International?
A Pakistan
B Australia
C India
D England

Answer: Option [C]
India defeated West Indies by five wickets in first T20 International.
7 Who inaugurated the 'Jaipur Foot' camp in Malawi on 5 November 2018?
A Venkaiah Naidu
B Rajnath Singh
C Ramnath Kovind
D Narendra Modi

Answer: Option [A]
Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated a 'Jaipur Foot' camp in Malawi on 5 November 2018. The camp was launched under the 'India for Humanity' programme, which honours Mahatma Gandhi's service to humanity. The Indian government partnered with Bhagwan Mahavir Viklang Sahayta Samiti for 'India for Humanity initiative'. The 'India for Humanity' was launched on 2 October 2018.
8 Which country will host a Formula One race in April 2020?
A Germany
B Philippines
C Vietnam
D Malaysia

Answer: Option [C]
Vietnam capital Hanoi will be the second Southeast Asian city to host a race in 2020 along with Singapore.
9 Who amongst these was honoured as a 'Distinguished Fellow' by IndiaGlobal - a leading think-tank that works on issues concerning non-resident Indians?
A Amitabh Bachchan
B Anupam Kher
C Naseeruddin Shah
D Aamir Khan

Answer: Option [B]
Anupam Kher was honoured as a 'Distinguished Fellow' by IndiaGlobal - a leading think-tank that works on issues concerning non-resident Indians. The actor was given a fellowship on November 3, 2018 at the 3rd IndiaGlobal Summit. The event was held at the prestigious MIT Sloan School of Management in Boston and was facilitated by MIT Sloan India Business Club.
10 Who inaugurated the Tourist Facilitation and Information Counter at Indira Gandhi International Airport New Delhi on 5 November 2018?
A Smriti Irani
B Narendra Modi
C K.J. Alphons
D Sushma Swaraj

Answer: Option [C]
K.J. Alphons, Union Minister for Tourism inaugurated the Tourist Facilitation and Information Counter at Indira Gandhi International Airport New Delhi on 5 November 2018. The counter will be connected to the 24x7 Helpline ‘1363’ of the Tourism Ministry. It shall also cater to non-English speaking tourists. It is located at the T3 terminal arrival gates of the IGI Airport.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group