Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 28th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 In November 2018, a survey on India’s startup sector (SISS) has been introduced. Which among the following has introduced this survey?
A Securities and Exchange Board of India (SEBI)
B National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
C Reserve Bank of India (RBI)
D Central Board of Excise and Customs

Answer: Option [C]
The Reserve Bank of India (RBI) has introduced a survey on India’s startup sector (SISS). The survey will create a profile of the startups and provide dimensions pertaining to their profitability and workforce. The survey would also aim at talking about the problems being faced by the sector in the country
2 Logistic meet ‘Logix India 2019' will be held from 31 January to 2 February 2019 in which of the following city?
A Chennai
B Jaipur
C New Delhi
D Kolkata

Answer: Option [C]
Logistic meet ‘Logix India 2019' will be held from 31 January to 2 February 2019 in New Delhi. The event is aimed at improving logistics cost effectiveness and operational efficiencies for India’s Global Trade. The event is organised by the Federation of Indian Export Organisations (FIEO).
Advertisement
3 ISRO is to launch its workhorse rocket PSLV-C43 carrying India’s earth observation satellite HysIS. What does HysIS stand for?
A Hyper Spectral Image Sensing Satellite
B High Spectral Image Sensing Satellite
C High Spectral Imaging Satellite
D Hyper Spectral Imaging Satellite

Answer: Option [C]
ISRO is all set to launch its workhorse rocket PSLV-C43 carrying India’s earth observation satellite Hyper Spectral Imaging Satellite (HysIS) and 30 co-passenger satellites, including 23 from the US, from Sriharikota on November 29.
4 Who has been appointed as convenor of 'New Direct Tax Law Task Force' on 26 November 2018?
A Injeti Srinivas
B Umesh Sinha
C Rajesh Bindal
D Akhilesh Ranjan

Answer: Option [D]
The government of India appointed Akhilesh Ranjan as convenor of 'New Direct Tax Law Task Force' on 26 November 2018. The task force was formed to advise the government on drafting a new direct tax law that suits India’s economic requirements. The task force was constituted in November 2017. Akhilesh Ranjan is a member of the Central Board of Direct Taxes (CBDT).
5 Govt launched 'Paisa' processing interest subvention on bank loans to beneficiaries under Deendayal Antyodaya Yojana – National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM). What does P stands for in PAiSA?
A Program
B Portal
C Process
D Procedure

Answer: Option [B]
PAiSA, or `Portal for Affordable Credit and Interest Subvention Access’, is a web platform designed and developed by Allahabad Bank, which is the nodal bank.
6 Which of the following has been conferred with the status of 'Miniratna' by the Government of India in November 2018?
A Shipping Corporation of India Limited
B Mahanagar Telephone Nigam Limited
C Rural Electrification Corporation Limited
D National Projects Construction Corporation Limited

Answer: Option [D]
National Projects Construction Corporation Limited (NPCC) has been conferred with the status of 'Miniratna' by the Government of India. The empowerment of 'Miniratna' status to NPCC will help the company in taking speedy decisions by enhancing the delegation of powers to the Board. NPCC comes under the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation.
7 The National Festival for Children of Child Care Institutions (CCIs)- 'Hausla 2018' was inaugurated in
A West Bengal
B Gujarat
C New Delhi
D Uttar Pradesh

Answer: Option [C]
The National Festival for Children of Child Care Institutions (CCIs)- 'Hausla 2018' of the Ministry of Women and Child Development (MWCD) was inaugurated by the Secretary, Shri Rakesh Srivastava, in New Delhi.
8 Which of the following countries is the partner country for the 'International Gita Festival 2018' to be organised in Haryana from 7 to 23 December 2018?
A Mauritius
B Sri Lanka
C Nepal
D Singapore

Answer: Option [A]
The 'International Gita Festival 2018' will be organised in Kurukshetra in Haryana from 7 to 23 December 2018. Mauritius will be the partner country of the festival. Gujarat will be the partner state of the festival. Artists from India as well from Mauritius, Indonesia, Iran, Turkmenistan, and Russia will perform during the annual festival.
9 NOTTO, which was recently on news stands for __________.
A National Organ and Tissue Transplant Organisation
B Natural Oral and Tissue Transplant Organisation
C Neutral Oral and Tissue Transient Obstruction
D National Organ and Transplant Testing Organisation

Answer: Option [A]
NOTTO stands for National Organ and Tissue Transplant Organisation.
10 Which country will host the 13th edition of G-20 summit to be held from 28 November to 2 December 2018?
A Argentina
B Saudi Arabia
C India
D Pakistan

Answer: Option [A]
Prime Minister Narendra Modi left for Argentina on 28 November 2018. He will be taking part in the 13th G-20 summit. The theme of the summit is 'Building Consensus for a Fair and Sustainable Development'. The capital of Argentina is Buenos Aires and its currency is Argentine peso.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES