Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 21st November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Prime Minister Narendra Modi will lay the foundation stone for City Gas Distribution (CGD) projects across ________ districts on 22 November 2018.
A 110
B 129
C 175
D 224

Answer: Option [B]
Prime Minister Narendra Modi will lay the foundation stone for City Gas Distribution (CGD) projects across 129 districts on 22 November 2018. This will boost the availability of gas supply for half of the country’s population in 26 states and Union Territories. The projects have been awarded by the Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB).
2 Which country has topped the 'Global Talent Ranking' 2018 for the fifth year in a row?
A Switzerland
B Norway
C Denmark
D Austria

Answer: Option [A]
Switzerland has topped the global ranking for the fifth year in a row, it is followed by Denmark, Norway, Austria and the Netherlands in the top-five.
Advertisement
3 Who has been elected Interpol President in November 2018?
A Lee Myung-bak
B Kim Jong Yang
C Park Chung-hee
D Roh Tae-woo

Answer: Option [B]
Kim Jong Yang of South Korea has been elected Interpol President. Kim will serve as president for the remainder of the current mandate, until 2020. The decision was taken at the 87th General Assembly of the Agency in Dubai. He was previously the Chief of police in South Korea’s most populous province.
4 Which city airport awarded for 100% Grievance Redressal ?
A Hyderabad
B New Delhi
C Mumbai
D Chennai

Answer: Option [D]
Chennai city airport awarded for 100% Grievance Redressal.
5 Who among the following was named publisher of the year 2018 in the 'Tata Literature Live Awards 2018'?
A Anuradha Roy
B Harper Collins
C Jayanta Mahapatra
D James Crabtree

Answer: Option [B]
Anuradha Roy and James Crabtree are among the winners of the 'Tata Literature Live Awards 2018'. Harper Collins India was named publisher of the year 2018. Veteran journalist and writer Mark Tully won the Lifetime Achievement Award. Renowned poet Jayanta Mahapatra was named the poet laureate for 2018.
6 27th BASIC Ministerial Meeting on Climate Change held in -------- ?
A New Delhi
B Pune
C Hyderabad
D Chennai

Answer: Option [A]
27th BASIC Ministerial Meeting on Climate Change held in New Delhi.
7 Which of the following has announced the national roll-out of a new app from its ‘Next Billion Users’ team called ‘Neighbourly'?
A Google
B Microsoft
C Facebook
D Twitter

Answer: Option [A]
Google has announced the national roll-out of a new app from its ‘Next Billion Users’ team called ‘Neighbourly'. The app helps people source local information from their neighbours. Google is rolling out ‘Neighbourly’ starting with Bengaluru and Delhi, which topped the waitlist. More cities will be added every day, including Chennai, Hyderabad and Pune.
8 Which country recently unveiled the world's first underground hotel?
A China
B Kuwait
C Singapore
D Japan

Answer: Option [A]
Shanghai unveiled the world's first underground hotel, the InterContinental Shanghai Wonderland, buried 90 metres deep in an old quarry.
9 Which state has decided to set up a 'Gau Sewa Aayog' for preservation, protection and welfare of cows in the state?
A Himachal Pradesh
B Uttar Pradesh
C Haryana
D Bihar

Answer: Option [A]
The Himachal Pradesh government decided to set up a 'Gau Sewa Aayog' for preservation, protection and welfare of cows in the state. The Aayog will regulate institutions like cow sheds and shelters, besides the 'gau vigyan kendras' and the community animal-rearing centres. The Aayog would also cater to the problem of abandoned cows.
10 When is the 'World Fisheries day' celebrated throughout the world by the fisher folk communities every year?
A 15th November
B 19th November
C 21st November
D 30th November

Answer: Option [C]
World Fisheries day is celebrated every year on November 21 throughout the world by the fisher folk communities. The day helps in highlighting the critical importance to human lives, of water and the lives it sustains, both in and out of water. Fishing communities worldwide celebrate this day through rallies, workshops, public meetings, and cultural programs.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES