Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 13th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Chitta Jena who passed away on 13 November 2018 in Cuttack, Odisha was a ________.
A Actor
B Singer
C Journalist
D Politician

Answer: Option [B]
Eminent Odia singer Chitta Jena passed away on 13 November 2018 in Cuttack, Odisha. He had made his debut as a playback singer in the movie Mana Akasha in 1974. He was honoured with the prestigious 'Prafulla Kar Samman' for his outstanding achievement in the field of music.
2 Which State has planned to drop the holiday for International Labour Rights Day for the government employees?
A Tripura
B Meghalaya
C Mizoram
D Manipur

Answer: Option [A]
Tripura Chief Minister Biplab Kumar Deb has dropped the May Day from the list of holidays in the State. He said that the government employees do not need a holiday on International Labour Rights Day.
Advertisement
3 What is the name of the world’s largest supercomputer designed to work in the same way as the human brain?
A SpiNNaker
B IBM Sequoia
C Tianhe-IA
D IBM Roadrunner

Answer: Option [A]
The world’s largest supercomputer designed to work in the same way as the human brain has been switched on for the first time. The 'Spiking Neural Network Architecture' (SpiNNaker) machine is capable of completing more than 200 million actions per second. The SpiNNaker machine has been designed and built in the University of Manchester in the United Kingdom.
4 Recently, Gujarat Chief Minister Vijay Rupani announced that the state government was considering renaming Ahmedabad as __________.
A Prayagraj
B Karnavati
C Phevima
D Narsinhagaon

Answer: Option [B]
Deepak Kumar clinched India’s third medal at the Asian Games 2018 by winning the silver medal in the Men’s 10m Air Rifle category in Jakarta on 20th August 2018. Deepak Kumar had earlier won the bronze medal at the 2018 ISSF World Cup in Mexico in the 10-metre air rifle mixed team event. China’s Haoran Yang won the gold with an Asian Games.
5 What is the name of the joint military exercise being conducted between India and Russia on combating insurgency from 18 November 2018?
A 'Exercise Indra 2018'
B 'Exercise Garud 2018'
C 'Exercise Vajra Prahar 2018'
D 'Exercise Shakti 2018'

Answer: Option [A]
The joint military exercise between India and Russia 'Exercise Indra 2018' on combating insurgency is being conducted from 18 November 2018. The exercise is being held under the aegis of United Nations (UN) at Babina Field Firing Ranges in Madhya Pradesh. The aim of the exercise is to practice joint planning and conduct to enhance the interoperability of the two Armies.
6 Prime Minister Narendra Modi inaugurated India's first Multi-Modal Terminal on ______ river.
A Brahmaputra
B Ganga
C Krishna
D Godavarit

Answer: Option [B]
Prime Minister Narendra Modi inaugurated the country's first Multi-Modal Terminal on Ganga River in his parliamentary constituency, Varanasi.
7 Who has been appointed as the Chief Representative for Asia and the Pacific on 1 November 2018 by the Bank for International Settlements?
A Siddharth Tiwari
B Ro Khanna
C Raja Krishnamoorthi
D Raul Ruiz

Answer: Option [A]
The Bank for International Settlements (BIS) has appointed Siddharth Tiwari as the Chief Representative for Asia and the Pacific on 1 November 2018. He succeeds Eli Remolona, who was Chief Representative of the Asian Office from 2008 to 2018. He has served as Executive Secretary to the 'G20 Eminent Persons Group' on Global Financial Governance.
8 Which city ranked as India’s Most Congested City according to NBER?
A Hyderabad
B Delhi
C Bangalore
D Pune

Answer: Option [C]
Bangalore city ranked as India’s Most Congested City according to NBER.
9 Who has become the first Indian to climb Mt Giluwe on 11 November 2018?
A Satyarup Siddhanta
B Mohan Singh Gunjyal
C Love Raj Singh Dharmshaktu
D Mingma Sherpa

Answer: Option [A]
Indian mountaineer Satyarup Siddhanta became the first Indian to climb Mt Giluwe on 11 November 2018. The summit of the mountain is at an elevation of 4,367 metres. He had successfully climbed the Mt Everest in June 2016. Mt Giluwe is the second highest mountain in Papua New Guinea. Mt Wilhelm is the highest mountain of Papua New Guinea.
10 Who is appointed as the Director General of Indo Tibetan Border Police (ITBP) ?
A Durai Rajan
B Ganesh Kumar
C Dinesh gupta
D S. S Deswal

Answer: Option [D]
S. S Deswal is appointed as Director General, Indo Tibetan Border Police (ITBP).
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group