Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 10th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Recently, the 2018 ATP World Tour Awards were announced on 9 November 2018. Who amongst these won the 'Comeback Player of the Year Award'?
A Rafael Nadal
B Roger Federer
C Novak Djokovic
D Andy Murray

Answer: Option [C]
The 2018 ATP World Tour Awards were announced on 9 November 2018. Novak Djokovic won the 'Comeback Player of the Year Award'. Djokovic’s coach Marian Vajda was also named ATP Coach of the Year. Rafael Nadal won the 'Stefan Edberg Sportsmanship Award' for his fair play, professionalism and integrity on and off the tennis court. Roger Federer won the Fans’ Favourite player Award.
2 Who is appointed as India’s Ambassador to Iran?
A Nithish Kumar
B Feroz Khan
C Dinesh Gupta
D Gaddam Dharmendra

Answer: Option [D]
Gaddam Dharmendra is appointed as India’s Ambassador to Iran.
Advertisement
3 Which of these journalists won the 2018 Press Freedom Award for Courage on 8 November 2018?
A Nidhi Razdan
B Swati Chaturvedi
C Barkha Dutt
D Vikram Chandra

Answer: Option [B]
Journalist Swati Chaturvedi has won the 2018 Press Freedom Award for Courage on 8 November 2018. She won the award for her book, 'I am a Troll: Inside The Secret World of The BJP's Digital Army'. The award ceremony was organised by the UK chapter of Paris-based Reporters Sans Frontieres (RSF) or Reporters Without Borders in London.
4 Who launched the Mahila-E-Haat online portal to promote women farmers and entrepreneurs ?
A Minister of finance
B Minister of External Affairs
C Minister of Defence
D Minister of Women and Child Development

Answer: Option [D]
Mahila-E-Haat online portal to promote women farmers and entrepreneurs launched by Minister of Women and Child Development .
5 Which of the following aircraft, which is the basic trainer aircraft built by Hindustan Aeronautics Ltd. (HAL), cleared its first spin test on 9th November 2018?
A HTT-40
B AMCA
C HA-31 Basant
D FGFA

Answer: Option [A]
HTT-40, the indigenously-built basic trainer aircraft built by Hindustan Aeronautics Ltd. (HAL), cleared its first spin test on 9 November 2018. A spin test is the most crucial phase in developing a safe and airworthy aircraft. The Defence Acquisition Council has approved buying of 70 HAL-built basic trainers for the Indian Air Force. R. Madhavan is the Chief Managing Director (CMD) of HAL.
6 Which country unveils ‘most advanced’ stealth drone - UAV – CH7?
A South Africa
B Sri Lanka
C Pakistan
D China

Answer: Option [D]
China country unveils ‘most advanced’ stealth drone - UAV – CH7.
7 Global Cooling Innovation Summit will take place in which city on 12th November 2018?
A Mumbai
B New Delhi
C Indore
D Chandigarh

Answer: Option [B]
Two-day Global Cooling Innovation Summit will be inaugurated by Union Science & Technology Minister, Dr Harsh Vardhan in New Delhi on 12th November 2018. The summit will also see the launching of 'Global Cooling Prize' competition. The aim of the competition is to spur the development of a residential cooling solution that has at least five times (5x) less climate impact.
8 Who has been appointed as the first chairperson of Lokayukta in Meghalaya ?
A Suresh Kumar
B Pranoy Kumar Musahary
C Naresh Iyer
D Dinesh kumar

Answer: Option [B]
Pranoy Kumar Musahary appointed as the first chairperson of Lokayukta in Meghalaya.
9 On which of these days is the World Science Day for Peace and Development observed?
A 9th November
B 10th November
C 11th November
D 12th November

Answer: Option [B]
World Science Day for Peace and Development is observed on 10th November every year. The day highlights the significant role of science in society and the need to engage the wider public in debates on emerging scientific issues. The day aims to ensure that citizens are kept informed of developments in science. The theme for 2018 is 'Science, a Human Right'.
10 Super 30 founder Anand Kumar honoured with education award ‘Global Education Award’ in --------?
A Indonesia
B Saudi Arabia
C Dubai
D Pakistan

Answer: Option [C]
Super 30 founder Anand Kumar honoured with education award ‘Global Education Award’ in Dubai.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group