Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 7th November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who won the 2018 International Press Institute (IPI) India Award for excellence in journalism?
A Nidhi Razdan
B Namrata Ahuja
C Sweta Singh
D Ravish Kumar

Answer: Option [B]
The prestigious 2018 IPI India Award for excellence in journalism has been given to Namrata Ahuja of 'The Week' magazine. She received the award for her exclusive story on Naga underground camps. The award comprises a cash prize of Rs 2 lakh, a trophy and a citation. The International Press Institute (IPI) is a forum of editors, publishers and senior executives of newspapers and magazines.
2 The National Cancer Awareness Day is observed on which date in India?
A 7th November
B 8th November
C 9th November
D 10th November

Answer: Option [A]
National Cancer Awareness Day observed on 7th November across the nation. It was started in 2014 when it was first announced by the former Union Health Minister Dr Harsh Vardhan.
Advertisement
3 Which country has unveiled its new-generation stealth combat unmanned aerial vehicle UAV - CH7 ?
A India
B Japan
C Russia
D China

Answer: Option [D]
China has unveiled its new-generation stealth combat unmanned aerial vehicle (UAV), UAV - CH7, on 5 November 2018. The CH7 makes China the second country, following the US, to produce high-altitude long-endurance combat UAVs with advanced penetration capabilities. The CH7 can intercept radar electronic signals, and simultaneously detect, verify and monitor high-value targets.
4 Which Cricket Stadium has been recently renamed after Atal Bihari Vajpayee, a day before India-WI T20I?
A Bangalore’s M. Chinnaswamy Stadium
B Trivandrum’s Greenfield International Stadium
C Ranchi’s JSCA International Cricket Stadium
D Lucknow's Ekana International Cricket Stadium

Answer: Option [D]
UP government on November 5 renamed Lucknow's Ekana International Cricket Stadium as 'Bharat Ratan Shri Atal Bihari Vajpayee Ekana Cricket Stadium'.
5 With which country the Korea Marine Exercise Program (KMEP) is held?
A China
B Japan
C USA
D India

Answer: Option [C]
South Korea and the United States resumed their combined marine drills on 5 November 2018. The Korea Marine Exercise Program (KMEP) exercise has been suspended for six months since May 2018 as the two countries engaged in diplomacy with North Korea. The two-week KMEP involves some 500 troops, including U.S. Marines from Okinawa, Japan, and military equipment.
6 Which country re-elected as member of ITU council till 2022 ?
A India
B South Korea
C Japan
D Russia

Answer: Option [A]
India re-elected as member of ITU council till 2022.
7 With which organisation National Mission for Clean Ganga (NMCG) has signed a MoU to work on the tributaries of Ganga?
A Infosys Foundation
B Azim Premji Foundation
C HCL Foundation
D Reliance Foundation

Answer: Option [C]
The National Mission for Clean Ganga (NMCG) has signed a MoU with the HCL Foundation to work on tributaries of Ganga- Hindon and Yamuna and to increase forest cover in Uttarakhand and Uttar Pradesh. The two organisations will work for sensitisation and awareness programs on forest and environment conservation. The organisations will also try to ensure plantation success rate of 60% to 70%.
8 Who became first cricketer in history to score 4 T20I hundreds?
A Virat Kohli
B David Warner
C Rohit Sharma
D Steven Smith

Answer: Option [C]
Rohit Sharma sets record, becomes first cricketer in history to score 4 T20I hundreds. He achieved the milestone in 58 balls during the second T20I against the Windies at the Bharat Ratna Shri Atal Bihari Vajpayee International Cricket Stadium in Lucknow. He now has 2,196 runs in the format.
9 Elavenil Valarivan and Hriday Hazarika, who won the gold medal at the 11th Asian Championship in Kuwait City, are related to which sport?
A Tennis
B Cricket
C Badminton
D Shooting

Answer: Option [D]
India’s Air Rifle mixed team junior pairing of Elavenil Valarivan and Hriday Hazarika won the gold medal at the 11th Asian Championship in Kuwait City on 6 November 2018. A second Indian pair of Mehuli Ghosh and Arjun Babuta also won bronze in the same event. The silver medal was won Chinese pair of Shi Mengyao and Wang Yuefeng.
10 Who is elected as President of AIBA?
A Mr Serik Konakbayev
B Mr Osvaldo Bisbal
C Mr Franco Falcinelli
D Gafur Rakhimov

Answer: Option [D]
Gafur Rakhimov elected as President of AIBA.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES