Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 3rd November 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which city topped ‘Ease of Moving Index 2018’ according to a study conducted by Ola Mobility Institute?
A Bhubaneswar
B Hyderabad
C New Delhi
D Kolkata

Answer: Option [D]
Kolkata tops in public transport index in terms of cleanliness and affordability of public transport.
2 Which of the following was a partner country at Videocittà 2018 in Rome Film Festival on 2 November 2018?
A USA
B Vietnam
C India
D Malaysia

Answer: Option [C]
India Pavilion was inaugurated at Videocittà 2018 in Rome Film Festival on 2 November 2018. India was partner country at Videocittà 2018. Videocittà 2018 is an event focussing on Virtual Reality, Video gaming, Animation, Film Making, etc. India’s participation at Videocittà 2018, Rome was organized by Ministry of Information & Broadcasting.
Advertisement
3 Who to address first convocation of AIIMS in Uttarakhand ?
A Shri Prakash Javadekar
B Shri Ram Nath Kovind
C Shri Dinesh Karthick
D Shri Suresh Prabhu

Answer: Option [A]
Shri Ram Nath Kovind to address first convocation of AIIMS in Uttarakhand.
4 Where has a new offshore patrol vessel called ICGS Varaha been launched by Indian Coast Guard on 3rd November 2018?
A Pune
B Bengaluru
C Visakhapatnam
D Chennai

Answer: Option [D]
A new offshore patrol vessel called ICGS Varaha was launched by Indian Coast Guard in Chennai on 3 November 2018. The vessel has been designed and built indigenously. ICGS Varaha will soon be fitted with advanced navigation and communication equipment, sensors and machineries. It also carries pollution response equipment to contain the oil spill at sea.
5 Which country launches new high-orbit satellite to boost its BeiDou global satellite navigation syste
A China
B Japan
C India
D Saudi Arabia

Answer: Option [A]
China launches new high-orbit satellite to boost its BeiDou global satellite navigation system.
6 Which city has been ranked first in terms of affordability of public transport according to 'Ease of Moving Index 2018' released by Ola Mobility institute?
A Delhi
B Kolkata
C Lucknow
D Chennai

Answer: Option [B]
Ola mobility institute has released 'Ease of Moving Index 2018' on 1 November 2018. The index covers 20 cities inhabited by approximately 92 million people and was based on a survey of over 43,000 respondents along with secondary data inputs. Kolkata was ranked first in terms of affordability of public transport. Delhi's transport has been found to be most comfortable.
7 Who has been appointed as the Chief Justice of Uttarakhand?
A Ramesh Ranganathan
B Gokul nath
C Vignesh Kumar
D Suresh Rajan

Answer: Option [A]
Ramesh Ranganathan is appointed as the Chief Justice of Uttarakhand.
8 Where have Paleontologists discovered the remains of a dinosaur that lived 110 million years ago?
A Argentina
B Chile
C Egypt
D Somalia

Answer: Option [A]
Paleontologists have discovered the remains of a dinosaur that lived 110 million years ago in Argentina. The remains came from three separate dinosaurs from the herbivorous group of sauropods, the best known of which are the Diplodocus and Brontosaurus. This new species has been named Lavocatisaurus agrioensis.
9 First ‘Annual Senior Care Conclave Igniting Industry for India’s Ageing Sector’ held in which city ?
A New Delhi
B Pune
C Chennai
D Hyderabad

Answer: Option [A]
First ‘Annual Senior Care Conclave Igniting Industry for India’s Ageing Sector’ held in New Delhi.
10 Where will the 10th 'Apeejay Literary Festival' be held from 18 January 2019 to 20 January 2019?
A Delhi
B Maharashtra
C Punjab
D Kolkata

Answer: Option [D]
The 10th 'Apeejay Literary Festival' will be held from 18 January 2019 to 20 January 2019 in Kolkata. The festival will focus on health, current affairs, women's issues and children's literature among other themes. Andrew Sean, author Devdutt Pattanaik, historian Ramchandra Guha, actor Naseeruddin Shah will be addressing the event.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 30th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd November 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st November 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group