Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 1st October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which state has signed a MoU with the Portuguese Environment Ministry for technical partnership in the areas of water supply operation and energy efficiency?
A Gujarat
B Karnataka
C Goa
D Tamil Nadu

Answer: Option [C]
A Memorandum of Understanding (MoU) has been signed between the Portuguese Environment Ministry and the Public Works Department of Goa. The MoU proposes technical partnership in the areas of water supply operation and energy efficiency. As part of the MoU, the assessment of two of the biggest water treatment and supply plants at Selaulim and Opa in Goa would be undertaken.
2 Who won Asian Junior Squash Title?
A Vignesh Kumar
B Naresh Karthick
C Shekar Rajan
D Yuvraj Wadhwani

Answer: Option [D]
Yuvraj Wadhwani won Asian Junior Squash Title.
Advertisement
3 The first corn festival of the country was held in which state during 29-30 September?
A Madhya Pradesh
B Gujarat
C Jharkhand
D Uttar Pradesh

Answer: Option [A]
The first corn festival of the country held in Chhindwara in Madhya Pradesh from 29-30 Sept. The event will see scientists working on maize from across the country who will share their knowledge of the new developments and opportunities for corn based products. Madhya Pradesh is one of the largest corn producing states in India with Chhindwara being the highest corn producing district.
4 Which of the Chinese manufacturer developed FTC-2000G, China’s indigenously built new multi-role combat aircraft?
A Commercial Aircraft Corporation of China
B Aviation Industry Corp of China
C China's Civil Aviation Authorities
D China Aviation Industry

Answer: Option [B]
FTC-2000G, China’s indigenously built new multi-role combat aircraft, for exports has made its debut flight. The aircraft was developed for export by the State-owned Aviation Industry Corp of China (AVIC).
5 The government of India launched 'SATAT' initiative to promote Compressed Bio-Gas as an alternative fuel. What is the full form of SATAT?
A Sustainable Alternative Towards Action Transportation
B Sustainable Alternative Towards Ability Transportation
C Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation
D Sustainable Alternative Towards Abandon Transportation

Answer: Option [C]
The government of India launched 'SATAT' initiative to promote Compressed BioGas (CBG) as an alternative fuel. The initiative is aimed at providing a Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation (SATAT) as a developmental effort that would benefit both vehicle-users as well as farmers and entrepreneurs. Use of CBG will also help bring down dependency on crude oil imports.
6 Who has been elected as the new Chairman of PTI (Press Trust Of India)?
A Vinod Dua
B Vijay Kumar Chopra
C Ravish KUmar
D N. Ravi

Answer: Option [D]
N. Ravi, Publisher and former Editor-in Chief of the Hindu, was elected as the new Chairman of Press Trust Of India(PTI).
7 Who among the following gave "Vayoshreshtha Samman-2018" to senior citizens on October 1, 2018?
A Rajnath Singh
B Nitish Kumar
C M. Venkiah Naidu
D Rajnath Singh

Answer: Option [C]
The Vice President of India M. Venkiah Naidu gave "Vayoshreshtha Samman2018" to senior citizens on October 1, 2018. The award is given to eminent senior citizens and institutions in recognition of their services towards the cause of the elderly persons. Vayoshreshtha Samman is a Scheme of National Awards instituted by the Ministry of Social Justice & Empowerment.
8 Which country Defeats Bangladesh To Win 7th Asia Cup Title ?
A Indonesia
B India
C Pakistan
D Sri Lanka

Answer: Option [B]
India defeats Bangladesh To Win 7th Asia Cup Title.
9 Which state has announced the setting up of a ministry for cows, that will replace the state's existing Gaupalan Evam Pashudhan Samvardhan Board on 30 September 2018?
A Gujarat
B Madhya Pradesh
C Uttar Pradesh
D Rajasthan

Answer: Option [B]
Madhya Pradesh CM Shivraj Singh Chouhan announced the setting up of a ministry for cows. The cow ministry will replace the existing Madhya Pradesh Gaupalan Evam Pashudhan Samvardhan Board(MPGEPSB). If Madhya Pradesh implements the decision, it will become the second Indian state after Rajasthan to get a cow ministry
10 Which country will hold the fifth World Internet Conference (WIC) on November 7-9 2019?
A USA
B UK
C India
D China

Answer: Option [D]
China will hold the fifth World Internet Conference (WIC) in its river town of Wuzhen on November 7-9 2019. Theme: "creating a digital world for mutual trust and collective governance - towards a community with a shared future in cyberspace". The conference will advocate exchanges, mutual learning, cooperation and sharing in the digital fields.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group