Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 31st October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of the following country has emerged as the most investment-savvy economy in Asia according to ‘The Emerging Affluent Study 2018– Climbing the Prosperity Ladder’.
A Japan
B China
C India
D Pakistan

Answer: Option [C]
Standard Chartered has released a new study titled ‘The Emerging Affluent Study 2018– Climbing the Prosperity Ladder’. India has emerged as the most investment-savvy economy in Asia.
2 Who won Miss Grand International 2018 In Myanmar ?
A Anikiti Hussain
B Sripreetha Rai
C Manu Dhaka
D Clara Sora

Answer: Option [D]
Clara Sora won Miss Grand International 2018 In Myanmar.
Advertisement
3 Which of the following state has launched Early Warning Dissemination System (EWDS) and the mass message system?
A Jharkhand
B Madhya Pradesh
C Rajasthan
D Odisha

Answer: Option [D]
Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched the Early Warning Dissemination System (EWDS) and the mass message system. EWDS was launched on the occasion of Odisha Disaster Preparedness Day, which is observed on 29th October 2018. The EWDS will warn the people residing along the coast in the state through the alert siren system from towers installed at 122 locations.
4 Who laid foundation stone of ‘Technology Facility Center’ at Jorhat, Assam?
A Dr SivaKumar
B Dr Rakesh Singh
C Dr Jitendra Singh
D Dr Suresh Yadav

Answer: Option [C]
Dr Jitendra Singh laid foundation stone of ‘Technology Facility Center’ at Jorhat, Assam.
5 Which country has announced joining the International Solar Alliance (ISA) and submitted the instrument of ratification on 29th October 2018?
A Japan
B Somalia
C Germany
D Botswana

Answer: Option [A]
Japan announced joining the International Solar Alliance (ISA) and submitted the instrument of ratification on 29th October 2018. As of now, there are 70 countries that have signed the ISA Framework Agreement (ISA FA) and 47 countries that have ratified it. Japan will be the 71st country to sign and 48th country to ratify the ISA FA.
6 Where has ‘Little India Gate’ been inaugurated on 27 October 2018?
A Singapore
B Maldives
C Indonesia
D Vietnam

Answer: Option [C]
‘Little India Gate’ was inaugurated in northern Indonesia on 27 October 2018. It recognises the contribution of the Indian community in the development of Medan city, Indonesia. The new structure was inaugurated jointly by India’s ambassador to Indonesia and Timor Leste Pradeep Kumar Rawat and Mayor of Medan H T Dzulmi. Medan city is the fourth largest city in Indonesia.
7 Which of the following country's firm did India invite to invest on defence sector under "Make in India" scheme?
A Iran
B France
C Bhutan
D Italy

Answer: Option [D]
India invited Italy to participate in the defence sector under the “Make in India” scheme. The invitation also included an agreement to counter terrorist financing and state sponsors of terrorism.
8 What is the theme of the 'Mangaluru Lit Fest 2018' that will be organised in Mangaluru from 3 November 2018 to 6 November 2018?
A The Idea of Bharat
B Incredible India
C Magnificent India
D Towards a new World

Answer: Option [A]
'Mangaluru Lit Fest 2018', will be organised in Mangaluru from 3 November 2018 to 6 November 2018. The theme of the event is 'The Idea of Bharat'. The Lit Fest aims to highlight the literary and cultural diversity of Mangaluru. The festival intends to provide a platform for intellectual deliberations for monologues, panel discussions, conversations and book reviews.
9 The government of which of the following countries will assist the government of U.P. to develop 'Food Value Chain' in the state?
A Indonesia
B Singapore
C Japan
D Mauritius

Answer: Option [C]
The Uttar Pradesh government in assistance from Japanese government will develop 'Food Value Chain' in the state. The UP Cabinet presided over by UP Chief Minister Yogi Adityanath cleared a proposal in this regard. Under the agreement, in the first five years, Japanese companies will invest in agrirelated and food-related industries.
10 Which day was observed on October 31st ?
A World Heart day
B World Ocean day
C World Savings Day
D World Health Day

Answer: Option [C]
World Savings Day was observed on October 31st.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES