Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 23rd October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who among the following has clinched MotoGP world champion title for the fifth time with a victory in the Japanese MotoGP on 21 October 2018?
A Giacomo Agostini
B Valentino Rossi
C Cal Crutchlow
D Marc Marquez

Answer: Option [D]
Spain's Marc Marquez clinched MotoGP world champion title for the fifth time with a victory in the Japanese MotoGP on 21 October 2018. Marquez is the youngest-ever rider to win five premier class titles. Marquez has joined Valentino Rossi, Mick Doohan and Giacomo Agostini as one of the only four riders to have taken five or more premier-class World Championships.
2 Which Ministry launches Harit Diwali, Swasth Diwali campaign ?
A Finance Ministry
B Home Ministry
C Defence Ministry
D Environment Ministry

Answer: Option [D]
Environment Ministry launches Harit Diwali, Swasth Diwali campaign.
Advertisement
3 MHRD has informed the Madras High Court that an Expert Group has been formed to formulate a draft policy on reducing the weight of school bags. Who is the convenor of this Expert Group?
A Ranjana Arora
B Manju Jaidka
C Jayati Ghosh
D Bhargavi Rao

Answer: Option [A]
Ministry of Human Resource Development (MHRD) informed the Madras High Court that an Expert Group has been formed to formulate a draft policy on reducing the weight of school bags. MHRD had issued an order on 5 October 2018 to formulate a policy on school bags. Professor Ranjana Arora of the National Council of Educational Research and Training (NCERT) is the convenor of the Expert Group.
4 Which state beat Delhi to lift Vijay Hazare Trophy title for 3rd time ?
A Kerala
B West Bengal
C Tamil Nadu
D Mumbai

Answer: Option [D]
Mumbai beat Delhi to lift Vijay Hazare Trophy title for 3rd time.
5 Which of the following countries announced on 21 October 2018 that it is pulling out of the 'Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty' with Russia?
A Germany
B USA
C India
D UK

Answer: Option [B]
The US announced that it is pulling out of the 'Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty' with Russia. The treaty was signed in 1987. The treaty prohibits the US and Russia from possessing, producing or test-flying a ground-launched cruise missile with a range of about 480 to 5,470 kilometres. The treaty also offered a blanket of protection to the United States' European allies.
6 Twenty Seventh International Atomic Energy Agency (IAEA) Fusion Energy Conference held in ---------- ?
A Karnataka
B Kerala
C Bihar
D Gujarat

Answer: Option [D]
Twenty Seventh International Atomic Energy Agency (IAEA) Fusion Energy Conference held in Gujarat
7 According to Lloyd’s Underinsurance Report 2018, which is the second-most underinsured country in the world with an insurance gap of $27 billion?
A China
B India
C Thailand
D Singapore

Answer: Option [B]
According to Lloyd’s Underinsurance Report 2018, India is the second-most underinsured country in the world with an insurance gap of $27 billion. China has the biggest insurance gap ($76.4 billion) followed by India ($27 billion) and Indonesia ($14.6 billion). Insurance gap refers to the gap between the actual sum assured required versus that taken.
8 President Ram Nath Kovind inaugurated three-day ‘Vishwa Shanti Ahimsa Sammelan’ in --------- ?
A Andhra Pradesh
B Tamil Nadu
C Kerala
D Maharashtra

Answer: Option [D]
President Ram Nath Kovind inaugurated three-day ‘Vishwa Shanti Ahimsa Sammelan’ in Maharashtra.
9 Who among the following settles for silver after losing to Japanese Takuto Otoguro in 65 kg category in World Wrestling Championship ?
A Sandeep tomar
B Pooja Dhanda
C Vinesh Bhogat
D Bajrang Punia

Answer: Option [D]
Bajrang Punia settles for silver after losing to Japanese Takuto Otoguro in 65 kg category in World Wrestling Championship.
10 Which app will now allow its users to buy and sell 99.5% purity, 24-carat gold on the app starting at one rupee?
A Phone Pe
B Paytm
C MobiKwik
D Google Pay

Answer: Option [C]
MobiKwik will now allow customers to buy digital gold. MobiKwik users will be able to buy and sell 99.5% purity, 24-carat gold on the app starting at one rupee. It has partnered with SafeGold, a digital platform that allows customers to buy, sell and receive vaulted gold. It has created a separate category called 'Gold' on its app.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group