Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 22nd October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Recently, Osamu Shimomura passed away on 19 October 2018. He had won the Nobel Prize in the category of ________.
A Literature
B Chemistry
C Physics
D Physiology or Medicine

Answer: Option [B]
Japanese-born Marine biologist Osamu Shimomura, who won the Nobel Prize in chemistry, has died. Shimomura and two American scientists shared the 2008 Nobel prize for the discovery and development of a jellyfish protein that later contributed to cancer studies. In 1962, Shimomura isolated green fluorescent protein from jellyfish.
2 Which country ranked 9th Most Valuable Nation Brand ?
A Pakistan
B Indonesia
C Sri Lanka
D India

Answer: Option [D]
India country ranked 9th Most Valuable Nation Brand.
Advertisement
3 In which of the following countries has Paytm launched a payment service called 'PayPay'?
A USA
B Japan
C China
D Germany

Answer: Option [B]
Paytm has launched a payment service called 'PayPay' in Japan. PayPay is built around the QR (quick-response) code technology. The payment service has been launched in association with SoftBank Corporation and Yahoo Japan Corporation. SoftBank Group is one of the largest investors in Paytm. PayPay Corporation was established in June 2018.
4 Which state government stated Man-animal conflict as a ‘State Declared Disaster’
A Tamil Nadu
B Uttar Pradesh
C Madhya Pradesh
D Bihar

Answer: Option [B]
Uttar Pradesh state government stated Man-animal conflict as a ‘State Declared Disaster.
5 Where was the 27th Fusion Energy Conference (FEC) inaugurated on 22 October 2018?
A Rajasthan
B Andhra Pradesh
C Gujarat
D Tamil Nadu

Answer: Option [C]
The 27th Fusion Energy Conference (FEC) was inaugurated in Gandhinagar, Gujarat on 22 October 2018. The six-day event is organised by the International Atomic Energy Agency (IAEA) and hosted by the Department of Atomic Energy and Gandhinagar-based Institute of Plasma Research. FEC aims to provide a forum for the discussion of key physics and technology issues.
6 Who launched ‘Indian Sports: Conversations and Reflections’ ?
A B.Dinesh Karthik
B Vijayan Bala
C Priyanka Chopra
D Sachin Tendulkar

Answer: Option [B]
Vijayan Bala launched ‘Indian Sports: Conversations and Reflections’.
7 Who among the following has won the 2018 Shakti Bhatt First Book Prize?
A Jhumpa Lahiri
B Arundhati Roy
C Anuja Chauhan
D Sujatha Gidla

Answer: Option [D]
Sujatha Gidla has won the 2018 Shakti Bhatt First Book Prize. She won the award for her book, 'Ants Among Elephants: An Untouchable Family and the Making of Modern India'. The Shakti Bhatt First Book Prize is funded by the Shakti Bhatt Foundation. It was set up in 2008 in memory of writer Shakti. It carries a cash prize of Rs 2 lakh.
8 Which company ranks 22 in Forbes’ global 2000 best employers list ?
A Larsen & Toubro (L&T)
B Reliance
C Ford Company
D Ashok leyland

Answer: Option [A]
Larsen & Toubro (L&T) company ranks 22 in Forbes’ global 2000 best employers list.
9 Which of the following countries will host 'The Partnership for Maternal, Newborn and Child Health' forum in December 2018?
A Indonesia
B India
C Nepal
D Mauritius

Answer: Option [B]
India will be hosting 'The Partnership for Maternal, Newborn and Child Health' forum in December 2018. The meeting will be on issues related to maternal and child health. The forum will be hosted by the Ministry of Health and Family Welfare in collaboration with the Partnership for Maternal, Newborn and Child Health. This is the 2nd time India is hosting the forum -- the first was in 2010.
10 Which of the following city's name has been changed to Prayagraj?
A Allahabad
B Varanasi
C Agra
D Jhansi

Answer: Option [A]
Governor of Uttar Pradesh, Ram Naik approved the renaming of Allahabad as Prayagraj on 20 October 2018. The name of the district has been approved by the governor under section 6, subdivision 2 of the Uttar Pradesh Revenue Code, 2006. The proposal to rename the historic city of Allahabad as Prayagraj was approved by the Uttar Pradesh Cabinet on 16 October 2018.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries

Please Join Our Discussion Group