Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 6th October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who has been appointed as the head of IDBI Bank on 5 October 2018?
A Nirupama Rao
B Pankaj Sharma
C B Sriram
D Rakesh Sharma

Answer: Option [D]
The government appointed former Canara Bank managing director Rakesh Sharma as head of IDBI Bank. This decision came after the tenure of B Sriram, Chief Executive of IDBI Bank ended in September 2018. Sharma has been appointed as MD & CEO for a period of six months. Sharma was among the few bankers hired in 2015 from the private sector to lead big state-run banks.
2 With which country has India signed two agreements to increase the development of renewable energy innovations in the country on 4 October 2018?
A USA
B UK
C France
D Russia

Answer: Option [C]
India and France signed two agreements to increase the development of renewable energy innovations in the country. Agreements include the development of highefficiency solar panels, power storage, e-mobility and smart grid management. Major French companies are already present in the renewable energy sector in India, such as EDF, Engie, Schneider Electric.
Advertisement
3 Which of the following Universities has created a special centre for e-learning?
A Jawaharlal Nehru University
B Dr.A.P.J.Abdul Kalam Technical University
C Birla Institute of Technology and Science
D Gujarat Technological University

Answer: Option [A]
The Jawaharlal Nehru University, New Delhi created a special centre for e-learning. It aims to offer a certificate, skill development and degree programmes in an online format in different subjects keeping in mind the need for online education.
4 Who has been appointed as the next Ambassador of India to the United Nations Conference on Disarmament , Geneva, on 5 October 2018?
A K Raghunath
B Pankaj Sharma
C Ajai Malhotra
D Ronen Sen

Answer: Option [B]
Pankaj Sharma has been appointed as the next Ambassador of India to the United Nations Conference on Disarmament (CD), Geneva. Sharma, an Indian Foreign Services (IFS) officer of 1991 batch is currently serving as a Joint Secretary in the Ministry of External Affairs (MEA). CD is a multilateral disarmament forum established to negotiate arms control and disarmament agreement.
5 Which of the following has been awarded the 'National Safety Award' by Ministry of Labour and Employment?
A Mahindra & Mahindra
B Tata Motors
C Maruti Suzuki
D Hero MotoCorp

Answer: Option [C]
Maruti Suzuki has been awarded the 'National Safety Award' by Ministry of Labour and Employment. The award is for excellence in industrial safety in the automobile category for the year 2016. The prestigious award is given annually in recognition of outstanding safety performance of industrial establishments. Maruti Suzuki has developed a three-tier safety governance structure.
6 NASA has announced the first crewed flight by a ______ to the International Space Station (ISS).
A Russian Soyuz spacecraft
B Japan rocket
C SpaceX rocket
D Chinese spacecraft

Answer: Option [C]
NASA has announced the first crewed flight by a SpaceX rocket to the International Space Station (ISS).
7 In which of the following states, India International Science Festival 2018, was inaugurated on 5 October 2018?
A Himachal Pradesh
B Maharashtra
C Uttar Pradesh
D Punjab

Answer: Option [C]
A four-day India International Science Festival (IISF) 2018 was inaugurated in Lucknow, Uttar Pradesh on 5 October 2018. The theme of this edition of Science Festival is “Science for Transformation”. Another feature of IISF-2018 was 'Mega Science and Industry Expo' that highlighted the outstanding contributions of India in the field of science, technology, and industry.
8 Justice Surya Kant has been appointed the Chief Justice of which High Court in October 2018?
A Delhi
B Patna
C Himachal Pradesh
D Allahabad

Answer: Option [C]
Justice Surya Kant has been appointed Chief Justice of the Himachal Pradesh High Court. The post of chief justice of the high court had been lying vacant after the retirement of Justice MA Mir since April, 2017. Justice Surya Kant is known to be a “passionate environmentalist” associated with national and international NGOs and law associations.
9 From which state did Indian Railway withdraw its first Diesel Electrical Mainline Unit (DEMU) train service?
A Andhra Pradesh
B Uttar Pradesh
C Kerala
D Karnataka

Answer: Option [C]
The Indian Railway is set to withdraw Kerala’s first Diesel Electrical Mainline Unit (DEMU) train service.
10 Who has been named as India's wealthiest according to Forbes’ annual India's Richest 2018 list?
A Mukesh Ambani
B Acharya Balkrishna
C Pallonji Mistry
D Azim Premji

Answer: Option [A]
Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani was named India's wealthiest according to Forbes’ annual India's Richest 2018 list. He was named for the 11th consecutive year with a net worth of $47.3 billion. Wipro’s Azim Premji came second with a net worth of $21 billion. Paytm’s founder Vijay Shekhar Sharma was among the notable gainer this year.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES