Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 11th October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 In which city Purushottam Rupala inaugurated the 32nd world conference of 'World Union of Wholesale Markets' on 11 October 2018?
A New Delhi
B Pune
C Gurugram
D Bengaluru

Answer: Option [C]
Union Minister of State for Agriculture and Farmers' Welfare Purushottam Rupala inaugurated the 32nd world conference of 'World Union of Wholesale Markets' (WUWM). The Conference was held at Gurugram, Haryana on 11 October 2018. The theme of the conference is 'The Wholesale Markets in the Digital Era: Challenges and Opportunities'.
2 Who is appointed as the CEO of AirAsia India?
A Sunil Bhaskaran
B Stuart L Dean
C Noor Neelofa
D Datuk Kamarudin bin Meranun

Answer: Option [A]
Sunil Bhaskaran, Tata Group veteran, has been appointed as the Chief Executive Officer (CEO) and Managing Director (MD) of low-cost carrier AirAsia India with effect from November 15, 2018.
Advertisement
3 Who has been appointed as the Chief Statistician of India, and Secretary of the Statistics Ministry in October 2018?
A Rajeev Lochan
B Pravin Srivastava
C Subrata Dhar
D Vijay Kumar

Answer: Option [B]
The Appointments Committee of the Cabinet has appointed Pravin Srivastava as Chief Statistician of India, and Secretary of the Statistics Ministry. Before this, he worked as additional director general in the national accounts division of the Statistics Ministry. Pravin Srivastava is the 1983-batch Indian Statistical Service officer.
4 What is the rank of India in Oxfam world inequality index ?
A 130
B 135
C 147
D 150

Answer: Option [C]
India ranked 147th in Oxfam world inequality index.
5 In which of the following events has Sundar Singh Gurjar won a silver medal in the men’s F46 category of the Asian Para Games 2018 at Jakarta, Indonesia?
A Shooting
B Javelin throw
C Archery
D Shot put

Answer: Option [B]
Indian javelin thrower Sundar Singh Gurjar won a silver medal in the men’s F46 category of the Asian Para Games in Jakarta, Indonesia. The F46 category of disability covers upper limb deficiency, impaired muscle power or impaired range of movement. Gurjar won the silver medal with an effort of 61.33m in his fifth attempt.
6 Who launched Mobile Health App ‘MedWatch’ ?
A Indian Police
B Indian Air Force
C Indian Army
D Indian Navy

Answer: Option [B]
Indian Air Force launched Mobile Health App ‘MedWatch’.
7 Who has been appointed to the central board of the Reserve Bank of India on 10 October 2018?
A Sachin Chaturvedi
B Ashish Parthasarthy
C Jairam Sridharan
D Paresh Sukthanker

Answer: Option [A]
The government has appointed Sachin Chaturvedi to the central board of the Reserve Bank of India. Revathy Iyer, a former Indian Audit and Accounts Services officer, was also nominated to the RBI board. Both are appointed for a period of four years with effect from September 19, 2018. With these appointments, RBI will now have 18 members on its central board.
8 Which country launches Air Exercises With NATO Countries ?
A Ukraine
B India
C Indonesia
D Pakistan

Answer: Option [A]
Ukraine launches Air Exercises With NATO Countries as clear Sky 2018.
9 Sushma Swaraj participated in the 17th Council of Heads of Government meeting of the SCO, held in ________ on 11 October 2018.
A India
B China
C Tajikistan
D Kazakhstan

Answer: Option [B]
External Affairs Minister Sushma Swaraj participated in the 17th Council of Heads of Government (CHG) meeting of the Shanghai Cooperation Organization. The meeting was held in Tajikistan on 11 October 2018. This is the second CHG meeting since India became a full member of SCO in June 2017. In 2017, CHG meeting was held in Sochi, Russia.
10 Who is appointed as the Suicide Prevention Minister?
A Jackie Doyle-Price
B Jeremy Corbyn
C The Lord Fowler
D Theresa May

Answer: Option [A]
Britain’s Prime Minister Theresa May appointed Jackie Doyle-Price as the Suicide Prevention Minister.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group