Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 4th October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 IBSAMAR-VI (a naval exercise between Brazil, India and South Africa) is conducted in which of the following country?
A Brazil
B South Africa
C India
D USA

Answer: Option [B]
The Sixth edition of IBSAMAR (a naval exercise between Brazil, India and South Africa) is being held at Simons Town, South Africa from 1st October to 13th October.
2 Who been re elected as the President of Organisation of Pharmaceutical Producers of India (OPPI) for the second term ?
A Shri Naresh iyer
B Shri Farooz
C Shri Suresh Kumar
D Shri A Vaidheesh

Answer: Option [D]
Shri A Vaidheesh is re elected as the President of Organisation of Pharmaceutical Producers of India (OPPI) for second term.
Advertisement
3 What is the name of the new observation robot that is launched by Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) in an asteroid to study the origins of the solar system?
A KIROBO
B MASCOT
C HRP-4C
D RYUGU

Answer: Option [B]
Japan Aerospace Exploration Agency’s (JAXA) probe, Hayabusa2, launched the French-German Mobile Asteroid Surface Scout or MASCOT, a new observation robot towards Ryugu asteroid. MASCOT will pursue its mission to shed light on the origins of the solar system.
4 Who is appointed as UNICEF special representative ?
A Rajesh Kumar
B Ravi Kumar
C Dinesh Kumar
D Ravi Venkatesan

Answer: Option [D]
Ravi Venkatesan is appointed as UNICEF special representative.
5 Which state MDU Declared Cleanest Government University By HRD Ministry?
A Haryana
B Andhra Pradesh
C Punjab
D Tamil Nadu

Answer: Option [A]
Haryana state MDU Declared Cleanest Government University By HRD Ministry.
6 Nobel Prize in Medicine 2018 has been awarded for the ground-breaking discovery in which of the following areas?
A Cancer Therapy
B Malaria
C Swine Flu
D Tuberculosis

Answer: Option [A]
The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2018 was awarded jointly to James P. Allison and Tasuku Honju "for their discovery of Cancer Therapy by inhibition of negative Immune Regulation."
7 What is the name of the new species of humming bird that has been found in the provinces of Loja and El Oro?
A Amazilia beryllina
B Selasphorus sasin
C Archilochus alexandri
D Oreotrochilus cyanolaemus

Answer: Option [D]
A team of Ornithologists in Ecuador has found a new species of hummingbird, a blue-green creature that lives in a cold, barren highland area. It lives at an altitude of 3,000 to 3,700 meters in an area near the Pacific coast that straddles the provinces of Loja and El Oro.
8 Which recently Reduces ATM Withdrawal Limit ?
A Central Bank of India
B State Bank of India
C ICICI Bank
D United Bank

Answer: Option [B]
State Bank of India Reduces ATM Withdrawal Limit.
9 Which country ranked 5th in pictorial warnings on cigarette packets: Canadian Cancer Society ?
A Indonesia
B Singapore
C Nepal
D India

Answer: Option [D]
India ranked 5th in pictorial warnings on cigarette packets: Canadian Cancer Society.
10 Who Launched National Level Entrepreneurship Awareness Campaign 'Udyam Abhilasha' ?
A Indian Agricultural Research Institute
B Indian Institute of Mass Communication
C Indian Veterinary Research Institute
D Small Industries Development Bank of India (SIDBI)

Answer: Option [D]
Small Industries Development Bank of India (SIDBI) Launched National Level Entrepreneurship Awareness Campaign 'Udyam Abhilasha'.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group