Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 2nd October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Under how many different categories the "Swachh Campus rankings" has been announced by Union HRD Minister Prakash Javadekar on 1 October 2018?
A 5
B 6
C 7
D 8

Answer: Option [D]
Union Human Resource Development Minister Prakash Javadekar announced the "Swachh Campus rankings" under 8 different categories on 1 October 2018. Haryana's Maharashi Dayanand University has been ranked the cleanest government university by the HRD Ministry. Among the technical institutions, Amrita Vishwa Vidyapeetham in Coimbatore bagged the top rank.
2 In which city the National Institute of Personnel Management has organized the NATCON-2018?
A Delhi
B Pune
C Mumbai
D Kolkata

Answer: Option [B]
NALCO CMD Dr Tapan Kumar Chand was conferred with the 'NIPM Ratna Award' at the 37th NIPM Annual National Conference (NATCON-2018). He was given the award for his contribution to People Management & Strategic Leadership. National Institute of Personnel Management (NIPM) is the highest body of HR professionals NIPM organized the NATCON-2018 at Pune.
Advertisement
3 Who won the Nobel Physics Prize 2018?
A Arthur Ashkin
B Gerard Mourou and Donna Strickland
C Both A and B
D Only B

Answer: Option [C]
When is the International Day of Non-Violence observed?
4 Who has won the silver medal in the Men’s 10 m Air Rifle category in Jakarta on 20th August 2018?
A 1 October
B 2 October
C 3 October
D 4 October

Answer: Option [B]
The International Day of Non-Violence is observed on 2 October in honor of the birthday of Mahatma Gandhi. The International Day of Non-Violence is a global observance that promotes non-violence through education and public awareness. On 15 June 2007 the United Nations General Assembly establish 2 October as the International Day of NonViolence.
5 Which country ranked 5th in pictorial warnings on cigarette packets: Canadian Cancer Society ?
A Indonesia
B Pakistan
C India
D South Africa

Answer: Option [C]
India ranked 5th in pictorial warnings on cigarette packets: Canadian Cancer Society.
6 Which state's government has announced the creation of a new district 'Niwari' on 29 September 2018?
A Bihar
B Madhya Pradesh
C Jharkhand
D Rajasthan

Answer: Option [B]
The Madhya Pradesh government on Saturday announced the creation of a new district 'Niwari'. The new district would include three tehsils of the present Tikamgarh district - Niwari, Orchha, and Prithvipur. The government's decision came into effect from October 1. The district has been carved out of the Tikamgarh district.
7 Who is appointed as Chairperson Of NFRA ?
A Shri Vivek Misra
B Shri Gugan Rajan
C Shri Dinesh Karthik
D Shri Rangachari Sridharan

Answer: Option [D]
Shri Rangachari Sridharan is appointed as Chairperson Of NFRA.
8 Which of the following organised the First Swachhata Mela on 1st October 2018?
A Maulana Azad Medical College
B All India Institute of Medical Sciences New Delhi
C All India Institute of Medical Sciences, Rishikesh
D Lady Hardinge Medical College

Answer: Option [B]
Health Minister J P Nadda inaugurated the First Swachhata Mela organised by All India Institute of Medical Sciences New Delhi. AIIMS Delhi has bagged first position in Kayakalp awards with prize money of Rs. 5 crore in the last two editions of the awards. Kayakalp awards were initiated to recognise the efforts of the hospitals for maintaining cleanliness in their premises.
9 Who launched SATAT Initiative ?
A Minister of Home Affairs
B Finance Minister
C Petroleum Minister
D HRD Minister

Answer: Option [C]
Petroleum Minister launched SATAT Initiative.
10 Who has been named as the flag-bearer of the Indian contingent for the 3rd Youth Olympic Games at Buenos Aires?
A Hima Das
B Seema Punia
C P. V. Sindhu
D Manu Bhaker

Answer: Option [D]
16-year-old shooting star Manu Bhaker is named as the flag-bearer of the Indian contingent for the 3rd Youth Olympic Games at Buenos Aires. A contingent of 68 members, including 46 athletes, departed for Argentina to take part in games from October 6-18. Bhaker had won gold in 10m air pistol at Guadalajara World Cup as well as Commonwealth Games.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group