Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 12th October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who took charge as the new CEO of Bhilai Steel plant on 11 October 2018?
A S. Varadarajan
B Subhash Sheoratan Mundra
C Arun Kumar Rath
D Ajit Kumar Mittal

Answer: Option [C]
Arun Kumar Rath took charge as the new CEO of Bhilai Steel plant on 11 October 2018. He succeeds M Ravi who was removed from the post on October 10 after the fire accident at Bhilai Steel Plant. Rath was earlier the CEO of Durgapur Steel Plant. Anirban Dasgupta, CEO of SAIL’s IISCO Steel Plant at Burnpur, takes additional charge of Durgapur Plant.
2 Who is appointed as Solicitor General Of India ?
A Dinesh Karthik
B Sathish yadav
C Naresh Kumar
D Tushar Mehta

Answer: Option [D]
Tushar Mehta is appointed as Solicitor General Of India.
Advertisement
3 What is the rank of India according to the Global Hunger Index (GHI) 2018?
A 100
B 103
C 106
D 110

Answer: Option [B]
According to the Global Hunger Index (GHI) 2018, at least one in five Indian children under the age of five are wasted, which means they have extremely low weight for their height, reflecting acute under-nutrition. Overall, India has been ranked at 103 out of 119 countries in the Index. GHI is a peer-reviewed publication released annually by 'Welthungerhilfe and Concern Worldwide.
4 Which company signed MoU With Neyveli lignite Corporation (NLC) For 5000 MW Power Generation?
A Aditya Birla Group
B Tata Steels
C Coal India
D Tech Mahindra

Answer: Option [D]
Tech Mahindra company signed MoU With Neyveli lignite Corporation (NLC) For 5000 MW Power Generation.
5 Who has penned the preface of the book 'Lalu leela' ?
A Nitish Kumar
B Ravi Shankar Prasad
C Sushil Kumar Modi
D Lalu Prasad Yadav

Answer: Option [B]
Bihar deputy chief minister Sushil Kumar Modi has come out with a nearly 200- page book titled “Lalu Leela”. The book documents “benami” land deals allegedly involving the RJD national president, Lalu Prasad Yadav and his family members. The preface has been penned by another Union minister, Ravi Shankar Prasad.
6 Which of the following IITs has signed MoU With Tamil Nadu E-Governance Agency ?
A IIT- Pune
B IIT-Madras
C IIT-Guwahati
D IIT-Roorkee

Answer: Option [B]
IIT-Madras signed MoU With Tamil Nadu E-Governance Agency.
7 The cabinet of which of the following countries has agreed to abolish the death penalty and halt pending executions on 11 October 2018?
A Malaysia
B Singapore
C Brunei
D Thailand

Answer: Option [A]
Malaysia's cabinet has agreed to abolish the death penalty and halt pending executions. Capital punishment in Malaysia is currently mandatory for murder, kidnapping, possession of firearms and drug trafficking, among other crimes. In April 2017, human rights group Amnesty International ranked Malaysia 10th in the use of the death penalty.
8 Which company won Deming Prize for 2018 ?
A Larsen and Toubro limited
B Ashok Leyland
C Birla Cements
D Indus Towers

Answer: Option [D]
Indus Towers company won Deming Prize for 2018.
9 ISRO has signed a MoU with which of the following universities for setting up of the Satish Dhawan Center for Space Science in the University?
A Mahatma Gandhi Central University
B Indira Gandhi National Open University
C Central University of Jammu
D Rajiv Gandhi University

Answer: Option [C]
The Indian Space Research Organisation (ISRO) signed a MoU with the Central University of Jammu (CUJ) in Jammu for setting up of the Satish Dhawan Center for Space Science in the University. The centre will take care of the emerging geospatial and space technology requirements for the development of the region. Apart from this, the disaster management centre will also be set up.
10 10.Who launched ‘Aero India 2019’ recently?
A Minister of External Affairs
B Minister of finance
C Minister of Internal Affairs
D Minister of Defence

Answer: Option [D]
Minister of Defence launched ‘Aero India 2019’ recently.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES