Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 26th October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Global Agriculture Leadership Summit 2018 held in which city?
A Chennai
B Pune
C Hyderabad
D New Delhi

Answer: Option [D]
Global Agriculture Leadership Summit 2018 held in New Delhi.
2 Who has been appointed as the India's ambassador to Myanmar on 24 October 2018?
A Nanabhoy Palkhivala
B Saurabh Kumar
C Subrahmanyam Jaishankar
D Benegal Rama Rau

Answer: Option [B]
Senior diplomat Saurabh Kumar has been appointed India's ambassador to Myanmar. Saurabh Kumar, a 1989 batch Indian Foreign Service officer, is currently serving as the Indian envoy in Iran. Kumar will succeed Vikram Misri who has been serving as Indian envoy in Myanmar since August 31, 2016.
Advertisement
3 Where was the International Conference on Status and Protection of Coral Reefs (STAPCOR – 2018) in ?
A Goa
B Bihar
C Chennai
D Lakshadweep

Answer: Option [D]
International Conference on Status and Protection of Coral Reefs (STAPCOR – 2018) in Lakshadweep.
4 Who has been appointed as the Chief Justice of Gauhati High Court on 24 October 2018?
A Justice Debasis Kar Gupta
B Justice Ajjikuttira Somaiah Bopanna
C Justice Ramesh Rangnath
D Justice Vijai Kumar Bist

Answer: Option [B]
Justice Ajjikuttira Somaiah Bopanna, a judge of the Karnataka High Court, has been appointed Chief Justice of Gauhati High Court.
5 A Group of Ministers has been constituted by the GoI to strengthen the legal and institutional frameworks to deal with and prevent sexual harassment at the workplace. It will be headed by _______.
A Narendra Modi
B Arun Jaitley
C L. K. Advani
D Rajnath Singh

Answer: Option [D]
A Group of Ministers (GoM) has been constituted by the government of India to strengthen the legal and institutional frameworks to deal with and prevent sexual harassment at the workplace. The Group of Ministers will be chaired by the Union Home Minister Rajnath Singh. It will recommend action required for effective implementation of the existing provisions related to sexual harassment.
6 Which country Successfully Tests World's Largest Cargo Drone?
A China
B India
C Russia
D Japan

Answer: Option [A]
China Successfully Tests World's Largest Cargo Drone.
7 Which theatre is India’s First Rooftop Solar Powered Cinema and South Mumbai’s Largest Multiplex?
A Luxe Cinemas
B Sathyam
C AGS
D INOX

Answer: Option [D]
INOX theatre is India’s First Rooftop Solar Powered Cinema and South Mumbai’s Largest Multiplex.
8 Where will the Appellate Tribunal and Adjudicating Authority for speedy disposal of cases related to benami transactions be set up?
A Chennai
B Delhi
C Allahabad
D Jaipur

Answer: Option [B]
The government of India approved setting up of Appellate Tribunal and Adjudicating Authority for speedy disposal of cases related to benami transactions. The Adjudicating Authority and Appellate Tribunal will be based in the National Capital Territory of Delhi. Appointment of the Adjudicating Authority would provide first stage review of administrative action under benami transactions act.
9 Who Inaugurated International Arya Mahasammelan-2018 ?
A Shri Naresh Iyer
B Shri Prakash Kumar
C Shri Ramesh Gupta
D Shri Ram Nath Kovind

Answer: Option [D]
Shri Ram Nath Kovind Inaugurated International Arya Mahasammelan-2018
10 The Cabinet Committee on Economic Affairs has given its approval for the creation of special FIDF. What is the full form of 'FIDF'?
A Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF)
B Fisheries and Aquaculture Investment Development Fund (FIDF)
C Fisheries and Aquaculture Imprint Development Fund (FIDF)
D Fisheries and Aquaculture Inventory Development Fund (FIDF)

Answer: Option [A]
The Cabinet Committee on Economic Affairs has given its approval for the creation of special Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF). FIDF would provide concessional finance to State Governments / UTs and State entities, cooperatives, individuals and entrepreneurs etc. The credit from the fund will help generate over 9.40 lakh direct and indirect jobs for fishermen.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group