Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 24th October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which organisation has unveiled an Artificial Intelligence (AI)-powered customer service app ‘Khushi’?
A LICI
B Bajaj Allianz Health Insurance
C PNB Metlife
D ICICI Prudential Life Insurance

Answer: Option [C]
Life insurer PNB Metlife has unveiled an Artificial Intelligence (AI)-powered customer service app ‘Khushi’. The aim is to provide assistance to policyholders for their insurance-related queries. A policyholder can use the app to upload documents; download receipts and statements; get policy features; premium due details; get fund value and portfolio details; and update contact details.
2 With which of the finnish firm did Infosys form alliance to release a new data-driven framework for Artificial Intelligence (AI)?
A Wärtsilä
B Stora Enso
C Kotipizza
D Pöyry

Answer: Option [D]
Pöyry, a Finnish firm, and Infosys announced the release of a new data-driven framework for Artificial Intelligence (AI).
Advertisement
3 The foreign minister of which country visited India after 17 years and signed two agreements to strengthen cultural and diplomatic cooperation between the two countries on 22 October 2018?
A Croatia
B Denmark
C Serbia
D Montenegro

Answer: Option [A]
India and Croatia signed two agreements to strengthen cultural and diplomatic cooperation between the two countries on 22 October 2018. The agreements were signed and exchanged by External Affairs Minister Sushma Swaraj and her Croatian counterpart Marija Pejcinovic Buric. Buric is the first Croatian foreign minister to visit India after 17 years.
4 Which state Hosts 4-Day International Dance Festival ?
A Kerala
B Gwalior
C Mumbai
D Bihar

Answer: Option [B]
Gwalior state Hosts 4-Day International Dance Festival.
5 With which country has India signed the first-ever agreement on security cooperation on 22 October 2018?
A China
B Norway
C Egypt
D Lebanon

Answer: Option [A]
India and China have signed the first-ever agreement on security cooperation on 22 October 2018. The agreement will strengthen and consolidate assistance in counter-terrorism, organised crimes, drug control, human trafficking and exchange of information. The agreement was signed by Union Home Minister Rajnath Singh and China’s State Councilor and Minister of Public Security Zhao Kezhi.
6 Who is appointed as the independent director of Cyient?
A Vikas Sehgal
B Vidya Stokes
C Gulab Singh Thakur
D Rajeev Bindal

Answer: Option [A]
Cyient, IT firm, has appointed Vikas Sehgal as an independent director.
7 Where did Vice President M Venkaiah Naidu inaugurate the 'Sagar' conference on 23 October 2018?
A Goa
B Odisha
C Andhra Pradesh
D Karnataka

Answer: Option [A]
Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated the 'Sagar' conference at Goa on 23 October 2018. It was organised by the Forum for Integrated National Security (FINS). The aim of the conference was to highlight the technological, economic and developmental opportunities with opening up of outer space. FINS is a Mumbai based think tank working on national security and strategy.
8 Which organization will launch its global medium-term notes programme at the Global Securities Market (GSM)?
A National Aluminium Company Limited
B Rural Electrification Corporation
C Power Grid Corporation of India
D NTPC Limited

Answer: Option [B]
Rural Electrification Corporation (REC) will launch its global medium-term notes programme at the Global Securities Market (GSM). GSM is a primary market platform for raising funds from global investors. GSM is an arm of the BSE's international exchange India INX. India INX is the country's first international exchange launched in January 2017.
9 What is the cost did Tejas Networks receive from Sterlite Technologies for the implementation of the Indian Navy’s digital communications network?
A 100 Crore
B 101 Crore
C 111 Crore
D 10 Crore

Answer: Option [C]
Tejas Networks, a maker of networking product, has received Rs.111 crore purchase order from Sterlite Technologies. The order is to implement the Indian Navy’s country-wide next-generation digital communications network.
10 According to the U.S. Department of Labour, which of the following companies is the only Indian company among top 10 firms to get foreign labour certification for the H-1B visas for the fiscal year 2018?
A Tata Consultancy Services
B Infosys
C Tech Mahindra
D HCL Technologies

Answer: Option [A]
According to the U.S. Department of Labour, Tata Consultancy Services (TCS) is the only Indian company among top 10 firms to get foreign labour certification for the H1B visas for the fiscal year 2018. London-headquartered Earnest and Young have emerged as the top employer to have received the certification. The H-1B visas are the most sought-after among Indian IT professionals.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries

Please Join Our Discussion Group