Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 20th October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who has been elected as treasurer of the World Steel Association on 18 October 2018?
A T V Narendran
B Sajjan Jindal
C Saraswati Prasad
D L N Mittal

Answer: Option [B]
World Steel Association (worldsteel) has elected JSW Steel CMD Sajjan Jindal as its treasurer. The association has also appointed Tata Steel MD TV Narendran and ArcelorMittal Chief L N Mittal as its members. The new officers are elected for a one-year period. World Steel Association is the international trade body for the iron and steel industry. Its headquarters is in Brussels, Belgium .
2 Where will the World Diamond Council hold its 14th annual general meeting on October 22-23, 2018?
A Ranchi
B Raipur
C Mumbai
D Delhi

Answer: Option [C]
The World Diamond Council (WDC) will hold its 14th annual general meeting in Mumbai on October 22 -23,2018. The meeting will be hosted by The Gems and Jewellery Export Promotion Council. The focus will be on reforming the Kimberley Process and WDC System of Warranties. Kimberley Process was established in 2000 to prevent ‘conflict diamonds’ from entering the mainstream rough diamond market.
Advertisement
3 Which of the following person did the United Nations (UN) request Sri Lanka to immediately repatriate?
A Lt. Col. Shankar Dhanaraj
B Lt. Col. Balraj
C Lt. Col. Kalana Amunupur
D Lt. Col. Ratha

Answer: Option [C]
The United Nations (UN) has requested Sri Lanka to immediately repatriate Lt. Col. Kalana Amunupure, the commander of the country’s contingent in the UN peacekeeping force in Mali.
4 When is the World Osteoporosis Day 2018 observed every year?
A October 20
B October 21
C October 22
D October 23

Answer: Option [A]
World Osteoporosis Day 2018 is observed on October 20. The day is meant to raise awareness about osteoporosis, a condition which causes the bones to become weak and brittle. World Osteoporosis Day 2018 calls for global action in order to improve bone health and prevent fractures caused by osteoporosis. The day is organized by the International Osteoporosis Foundation (IOF).
5 Which country imposes anti-dumping duty on certain steel products from China ?
A India
B Pakistan
C Saudi Arabia
D Indonesia

Answer: Option [A]
India country imposes anti-dumping duty on certain steel products from China.
6 Where will the 2019 Military World Games be held?
A US
B UK
C China
D India

Answer: Option [C]
The 2019 Military World Games will be held in China. It will for the first time include badminton, tennis, table tennis and men's gymnastics. The Military World Games is a multi-sport event for the armed forces being organised by the International Military Sports Council every four years since 1995. India hosted the games in 2007.
7 Who tops Wildlife Photo Award In Junior Category ?
A Vikram Kumar
B Suresh Krishnan
C Dinesh Karthik
D Arshdeep Singh

Answer: Option [D]
Arshdeep Singh tops Wildlife Photo Award In Junior Category.
8 Who has been honoured with a Presidential award by US Secretary of State Mike Pompeo in October 2018?
A Andrew Wyeth
B Maya Lin
C Minal Patel Davis
D Elouise Cobell

Answer: Option [C]
Minal Patel Davis has been honoured with a Presidential award by US Secretary of State Mike Pompeo. She has been awarded for her extraordinary contribution towards combatting human trafficking in Houston. She is the Special Advisor on Human Trafficking to Houston Mayor. She is a past speaker at the United Nations World Humanitarian Summit.
9 Which of the following country announced gender-balanced Cabinets with 50% women?
A Italy
B Cuba
C France
D Rwanda

Answer: Option [D]
Rwanda, the East African nation, announced gender-balanced Cabinets with 50% women.
10 The world's longest sea bridge 'Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge' will be opened on 24 October 2018. It is situated in the Lingdingyang waters of the ________.
A Estuary of Saint Lawrence
B Pearl River Estuary
C Columbia River Estuary
D Shannon Estuary

Answer: Option [B]
The world's longest sea bridge 'Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge' will be opened on 24 October 2018. The 55-kilometre-long bridge is situated in the Lingdingyang waters of the Pearl River Estuary. The bridge connects the cities of Hong Kong, Macau and Zhuhai across the South China Sea. The construction of the bridge begun in December 2009.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries

Please Join Our Discussion Group