Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 15th October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which country has won the 2018 Sultan of Johor Cup in Johar Bahru, Malaysia?
A Japan
B India
C Malaysia
D Australia

Answer: Option [C]
In Hockey, Great Britain won the 2018 Sultan of Johor Cup in Johar Bahru, Malaysia. Great Britain defeated India in the final. India settled for the silver medal at the eighth Sultan of Johor Cup U-18 hockey tournament. The other teams in the tournament were Japan, Australia, Malaysia and New Zealand.
2 Who won New Academy Prize in Literature ?
A Wilson James
B Schaub
C Marshall
D Maryse Conde

Answer: Option [D]
Maryse Conde won New Academy Prize in Literature.
Advertisement
3 In which city the 6th edition of India International Silk Fair (IISF) will be inaugurated ?
A New Delhi
B Chennai
C Mumbai
D Bangaluru

Answer: Option [A]
The 6th edition of India International Silk Fair (IISF) will be inaugurated in New Delhi on October 16, 2018. At the event, 108 exhibitors of silk and blended silk will display their products. The fair is organised by the Indian Silk Export Promotion Council. India is the second largest producer of silk in the world.
4 Which country launch first joint programme with India to train Afghanistan diplomats?
A Albania
B Indonesia
C China
D Saudi Arabia

Answer: Option [C]
India and China country launch first joint programme to train Afghanistan diplomats.
5 Who has won the Santo Domingo Open trophy with partner Miguel Angel Reyyes-Varela on 14 October 2018?
A Rohan Bopanna
B Leander Paes
C Mahesh Bhupathi
D Somdev Devvarman

Answer: Option [B]
Tennis player Leander Paes won the Santo Domingo Open trophy with partner Miguel Angel Reyyes-Varela on 14 October 2018. Paes, who is ranked 69, added 110 ranking points to his tally and shared a prize purse of $7750 with his partner. Paes also ended runner-up at Chicago, Dallas on the ATP Challenger circuit.
6 Central Government to Provide Rs 7.8 Crore Textile Tourism Complex in which state?
A Meghalaya
B Manipur
C Assam
D Sikkim

Answer: Option [A]
Central Government to Provide Rs 7.8 Crore Textile Tourism Complex in Meghalaya.
7 Which state has won the 2018 UN Food and Agriculture Organisation's Future Policy for Gold Award?
A Arunachal Pradesh
B Assam
C Meghalaya
D Sikkim

Answer: Option [D]
Sikkim has won 2018 UN Food and Agriculture Organisation's Future Policy for Gold Award. The award was given for its achievement in becoming the world's first totally organic agriculture state. Sikkim was declared a fully organic state in 2016 after phasing out chemical fertilisers and pesticides.
8 An emergency action plan called the Graded Response Action Plan (GRAP) will be implemented from 15 October 2018 to combat air pollution in ________.
A Madhya Pradesh
B Haryana
C Delhi
D Punjab

Answer: Option [C]
An emergency action plan called the Graded Response Action Plan (GRAP) will be implemented from 15 October 2018 to combat air pollution in Delhi. Stringent actions will be implemented based on air quality. If the air quality lies in moderate to poor category — measures like stopping garbage burning in landfills and other places would be implemented.
9 The Indian Railway Catering and Tourism Corporation has launched a chatbot, Ask Disha which has been developed by IRCTC and ________.
A Epson Industrial Robots
B Rethink Robotics
C Autonomous Solutions
D CoRover Private Limited

Answer: Option [D]
The Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) launched a chatbot, Ask Disha. It is aimed at facilitating accessibility by answering users' queries pertaining to various services offered by IRCTC.Ask Disha- is powered by artificial intelligence (AI).The Ask Disha chatbot has been developed by IRCTC and CoRover Private Limited.
10 When is the International Day of Rural Women observed every year?
A 14 October
B 15 October
C 16 October
D 17 October

Answer: Option [B]
International Day of Rural Women is observed on 15 October every year. The day recognizes rural women’s importance in enhancing agricultural and rural development worldwide. The theme for the year 2018 is “Sustainable infrastructure, services and social protection for gender equality and the empowerment of rural women and girls”.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group