Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 29th October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who received first World Agriculture Prize recently?
A Prof. Narayanswamy
B Prof. S. Sudhakaran
C Prof. Geetha Suresh
D Prof. M S Swaminathan

Answer: Option [D]
Prof. M S Swaminathan received first World Agriculture Prize recently.
2 What is the name of India's first engine-less train, that was unveiled on 29th October 2018?
A Train 17
B Train 18
C Train 19
D Train 20

Answer: Option [B]
Train 18, the country's first engine-less train, was unveiled on 29 October 2018. Train 18 will undergo short runs near Chennai's Integral Coach Factory (ICF) for five days for testing its braking system, the on board air conditioning and other systems. The train can travel up to the speed at 160 kilometres per hour (kmph) as against 130 kmph of Shatabdi Express.
Advertisement
3 Who won World Health Summit Startup Award In Berlin ?
A Vivek Chopra
B Suresh Kumar
C Naresh Iyer
D Roopam Sharma

Answer: Option [D]
Roopam Sharma won World Health Summit Startup Award In Berlin.
4 The United Arab Emirates' first locally made satellite was launched from ________ on 29th October 2018.
A USA
B India
C Japan
D China

Answer: Option [C]
The United Arab Emirates' first locally made satellite was launched from Japan on 29 October 2018. The 'KhalifaSat Earth observation satellite' was launched by the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). UAE also aims to send its first two astronauts to the International Space Station in 2019.
5 Which of the following company is to be acquired by India Cements Ltd.?
A NLCI Mining Private Limited
B IGC Mining Private Limited
C Springway Mining Private Limited
D Transworld Garnet India Private Limited

Answer: Option [C]
The India Cements Ltd. (ICL), a leading cement manufacturer, has signed a deal for the acquisition of Springway Mining Private Limited.
6 Which bank has formed a Joint Venture with Hitachi Payment Services Pvt Ltd to create a digital payment network?
A HDFC
B Axis
C SBI
D ICICI

Answer: Option [C]
State Bank of India (SBI) formed a Joint Venture (JV) with Hitachi Payment Services Pvt Ltd to create a digital payment network. Hitachi Payments will invest 26% in SBI Payment Services Pvt Ltd, a wholly-owned subsidiary of SBI. The JV agreement is subject to requisite regulatory approvals. The JV will provide various payment options to customers and merchants.
7 Gujarat First Mega Food Park Inaugurated in which city?
A Dwarka
B Somnath
C Surat
D Ahmedabad

Answer: Option [C]
Gujarat First Mega Food Park Inaugurated in Surat.
8 Who won the Swiss Indoors title in Basel on 28th October 2018?
A Rafael Nadal
B Roger Federer
C Novak Djokovic
D Juan Martin del Potro

Answer: Option [B]
Roger Federer won Swiss Indoors title in Basel on 28 October 2018. He defeated Marius Copil in the final. It is his 99th career title. The Swiss Indoors is a professional men's tennis tournament played on indoor hard courts. Since 2009 it has been part of the World Tour 500 Series of the ATP Tour.
9 Which state recently joined with British Council on educational collaboration ?
A Tamil Nadu
B Himachal Pradesh
C Bihar
D Arunachal Pradesh

Answer: Option [D]
British Council and Arunachal Pradesh joined with British Council on educational collaboration.
10 In which city India's first gallery on robotic dinosaurs has been inaugurated on 27th October 2018 ?
A Punjab
B Haryana
C Himachal Pradesh
D Uttarakhand

Answer: Option [A]
India's first gallery on robotic dinosaurs was inaugurated on 27 October 2018 at the Pushpa Gujral Science City in Kapurthala, Punjab. The new gallery will display the story of birth and evolution of dinosaurs. A total of 7 moving dinosaurs, made from steel and silica gel with durable motors, have been added to the exhibition.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group