Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 17th October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which country has successfully launched the twin BeiDou-3 navigation satellites into space on 15 October 2018?
A Japan
B China
C USA
D Russia

Answer: Option [B]
China successfully launched twin BeiDou-3 navigation satellites into space on 15 October 2018 to strengthen its satellite navigation network. The satellites were launched from a Long March-3B carrier rocket. The launch was the 287th mission of the Long March rocket series. The BeiDou system started serving China in 2000 and the Asia-Pacific region in 2012.
2 Kamal Haasan, the founder of Makkal Needhi Maiam (MNM), has launched a new app for women's safety. The name of the App is?
A Payanam
B Raudram
C SOS-service
D e-safety kit

Answer: Option [B]
Kamal Haasan, Makkal Needhi Maiam (MNM) founder, launched a safety app named ‘Raudram’. The app aimed at ensuring the safety of women in the city.
Advertisement
3 Who has won a silver medal in men's 5000m race walk event in the ongoing Youth Olympic Games at Buenos Aires in Argentina?
A Siril Verma
B Suraj Panwar
C Saurabh Chaudhary
D Lakshya Sen

Answer: Option [B]
Suraj Panwar won a silver medal in men's 5000m race walk event in the ongoing Youth Olympic Games at Buenos Aires in Argentina. Patin Oscar of Equador won the gold medal and Puerto Rico's Jan Moreu won the bronze medal. This is India’s first athletics medal in this edition and third overall.
4 In which of the following states the Electric autorickshaws are to be launched in November 2018?
A Kerala
B Tamil Nadu
C Haryana
D Madhya Pradesh

Answer: Option [A]
Electric autorickshaws are set to be launched in Kerala. A committee of six autorickshaw driver unions signed a pact with a Kinetic Green, a private firm, to roll out 200 Electric autorickshaws in Kochi.
5 Which book has bagged the prestigious 'Vimala V Pai Vishwa' Konkani best book award for the year 2018?
A Snehbandh
B Runanubandh
C Beeg Ani Beegath
D Krista Purana

Answer: Option [C]
'Beeg Ani Beegath', a collection of short stories in Konkani by well-known writer, journalist and critic H M Pernal has bagged the prestigious 'Vimala V Pai Vishwa' Konkani best book award for the year 2018. Konkani poet Sharathchandra Shenoy won the Vishwa Konkani best poetry award for his book 'Idam Na Mama'. Each award carries a purse of Rs one lakh each, a certificate, memento and shawl.
6 In which place Union Minister Radha Mohan Singh inaugurates two-day Agri-startup and Entrepreneurship event ?
A Secunderabad
B New Delhi
C Hyderabad
D Chennai

Answer: Option [B]
Union Minister Radha Mohan Singh inaugurates two-day Agri-startup and Entrepreneurship event in New Delhi.
7 Where was the sixth meeting of the UAE – India High-Level Joint Task Force on Investments (‘the Joint Task Force’) held on 15 October 2018?
A Patna
B Ranchi
C Chennai
D Mumbai

Answer: Option [D]
The sixth meeting of the UAE – India High-Level Joint Task Force on Investments (‘the Joint Task Force’) was held in Mumbai on 15 October 2018. India will soon set up a special UAE desk to facilitate investments and resolve any business issues between the two nations. The meeting was also attended by Chairman of the Abu Dhabi Crown Prince's Court, Sheikh Hamed bin Zayed Al Nahyan.
8 Which state Cabinet approves Renaming Of Allahabad To Prayagraj ?
A Kerala
B Uttar Pradesh
C Himachal Pradesh
D Bihar

Answer: Option [B]
Uttar Pradesh state Cabinet approves Renaming Of Allahabad To Prayagraj.
9 Recently, Paul Allen has passed away at 65 from complications of non-Hodgkin's lymphoma. He was the co-founder of ________.
A Microsoft
B Sony
C I.B.M
D Intel

Answer: Option [A]
Paul Allen, who co-founded Microsoft, has died aged 65 from complications of nonHodgkin's lymphoma. Allen was a philanthropist and also the owner of the NBA's Portland Trail Blazers, the NFL's Seattle Seahawks and had a stake in Seattle's Sounders soccer team. Allen also founded Stratolaunch Systems, which built the world's largest plane designed as a colossal rocket-launching aircraft.
10 Which company has appointed former RBI deputy governor SS Mundra as advisor ?
A Shop clues
B Flipkart
C Amazon
D Bankbazaar

Answer: Option [D]
Bankbazaar appoints former RBI deputy governor SS Mundra as advisor.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group