Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 7th October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 What was the theme of World Teachers' Day, 2018 obsereved on 5th October?
A Teaching in Freedon
B Bridging Teacher Gap by 2030
C The right to education means the right to a qualified teacher
D Teachers and Human rights of Students

Answer: Option [C]
The United Nations (UN) on October 5, 2018 observed the World Teachers' day with the theme 'The right to Education means the right to a qualified teacher'. The world observes October 5 as World Teachers' Day to commemorate the "Teaching in Freedom" pact signed on October 5, 1966 in Paris.
2 In which state the establishment of National Institute of Mental Health Rehabilitation has been approved on 3rd October, 2018?
A Andhra Pradesh
B Madhya Pradesh
C Assam
D Uttar Pradesh

Answer: Option [C]
The Centre approved the establishment of National Institute of Mental Health Rehabilitation (NIHMR) in Sehore district of Madhya Pradesh. NIMHR will serve as an institution of excellence for capacity building in human resource and research. The institute will also serve as recommending body suggesting models/protocols for effective rehabilitation of persons with mental illness.
Advertisement
3 India and Russia signed five S-400 ‘Triumf’ missile systems. What type of missile is S-400?
A Continental-range surface to air missile
B Medium-range surface to air missile
C Short-range surface to air missile
D Long-range surface to air missile

Answer: Option [D]
India and Russia after the annual summit concluded the contract for five S-400 ‘Triumf’ missile systems. The S-400 missile is long-range surface to air missile to India.
4 Which state launched digital platform for Ekta Yatra ?
A Gujarat
B Maharastra
C Kerala
D Bihar

Answer: Option [A]
Gujarat launched digital platform for Ekta Yatra.
5 Where the 31st All India Railways Chess tournament began on 3 October 2018 ?
A Kerala
B Andhra Pradesh
C Punjab
D Tamil Nadu

Answer: Option [D]
The 31st All India Railways Chess tournament began on 3 October at Trichy in Tamil Nadu. The four-day tournament was formally inaugurated by General Manager, Southern Railway, SM Kulshreshta. Winners of this tournament will represent the Railways in the National Chess tournament which will take place in November
6 Which of the following lake, severely unpolluted, contains certain types of bacteria that develops resistance to drugs?
A Chilika lake
B Loktak lake
C Lake Pichola
D Bellandur lake

Answer: Option [D]
A study done in Ashoka Trust for Research in Ecology and the Environment (ATREE), lead by researcher Priyanka Jamwal showed a combination of industry effluents, rampant use of antibiotics and raw sewage may be the cause for certain types of bacteria developing resistance to drugs in the severely-polluted Bellandur lake.
7 Which company has announced the launch of ‘Boost’, a product that offers instant loan approval and disbursal to its users?
A Google Pay
B Paytm
C Paypal
D MobiKwik

Answer: Option [D]
MobiKwik, a leading digital financial services platform, has announced the launch of ‘Boost’. Boost is a product that offers instant loan approval and disbursal to MobiKwik users. Users can apply for loans ranging from Rs 5,000 up to Rs 60,000 through the MobiKwik app MobiKwik is the first wallet company in India to disburse the loan amount in the user’s mobile wallet.
8 PIL petition has been filed in the Madras High Court seeking the Election Commission to link Aadhaar card. What is the abbreviation for PIL?
A Personal Identifying Litigation
B Personal Interest Litigation
C Private Interest Litigation
D Public Interest Litigation

Answer: Option [D]
A Public Interest Litigation (PIL) petition has been filed in the Madras High Court. It seeks direction to the Election Commission to link Aadhaar card details of individuals with their voter identity cards to curb bogus voting.
9 With which of the following countries has Indian Railways signed a Memorandum of Cooperation for setting up of a single traffic-control centre for managing mixed traffic at the local level?
A Indonesia
B Singapore
C Japan
D Russia

Answer: Option [D]
A Memorandum of Cooperation (MoC) was signed between the Ministry of Railways and joint-stock company Russian Railways. It includes the implementation of a speed-upgradation project in the Nagpur-Secunderabad section. It also includes setting up of a single traffic-control centre for managing mixed traffic at the local level.
10 The chief minister of which state announced on 5 October 2108, that the 'National Dolphin Research Centre' will be set up in the state ?
A Bihar
B Uttar Pradesh
C Tamil Nadu
D Madhya Pradesh

Answer: Option [A]
Bihar Deputy Chief Minister Sushil Kumar Modi announced that the 'National Dolphin Research Centre' will be set up at Patna University, Patna. The centre will be developed at an estimated cost of Rs 28 crore in university premises. The state government also observes October 5 as 'Dolphin Day' in Bihar for protection and conservation of Gangetic river dolphin.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group