Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 5th October 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 ASTRA missile is developed by which of the following Indian defence organization/department?
A DRDO
B ISRO
C Bharat Dynamics Limited
D Hindustan Aeronautics Limited

Answer: Option [A]
'Astra' is India's first beyond-visual-range (BVR) air-to-air missile indegenously designed and developed by Defence Research and Development Organization (DRDO).
2 Who is appointed as the new CEO of ICICI Bank?
A Vishakha Mulye
B B.N.Srikrishna
C Sandeep Bakhshi
D Chanda Kochhar

Answer: Option [C]
The bank has named Sandeep Bakhshi as the new MD & CEO and handed him a five-year term till October 3, 2023. The appointment is subject to regulatory approvals.
Advertisement
3 Who is present Science and Technology minister of India?
A Uma Bharati
B Suresh Prabhu
C D.V.Sadananda Gowda
D Dr.Harsh Vardhan

Answer: Option [D]
Dr. Harsh Vardhan is the incumbent minister at Ministry of Science & Technology, Ministry of Environment, Forest and Climate Change and Ministry of Earth Sciences in the BJP-led NDA government of Prime Minister Narendra Modi.
4 To which of the following company did Bangalore International Airport (BIAL) give its Bengaluru airport T2 project?
A Tata Projects Ltd
B L&T Construction
C Nicco Group
D Hindustan Construction

Answer: Option [B]
Bangalore International Airport (BIAL) gave L&T Construction its project to construct its Terminal-2 (T2) at the Kempegowda International Airport. The project worth around Rs.3,036 crore.
5 In which of the following cities Indian International Science Festival has begun?
A Chennai
B Lucknow
C Chandigarh
D Kolkata

Answer: Option [B]
Indian International Science Festival Begins In Lucknow.
6 Which rank does Donald Trump hold in the Forbes’s wealthiest 400 billionaires list?
A 250
B 255
C 259
D 260

Answer: Option [C]
The U.S. President Donald Trump ranked number 259 on the list released by Forbes’s wealthiest 400 billionaires.
7 What is the rank of India among 73 countries in govt e-payment adoption according to 2018 Visa Survey?
A 20
B 25
C 28
D 36

Answer: Option [C]
India ranked 28th among 73 countries in govt e-payment adoption according to 2018 Visa Survey.
8 Who won the 2018 Nobel Prize for Chemistry?
A Gregory Winter
B George Smith
C Frances Arnold
D All of the above

Answer: Option [D]
Frances Arnold from the U.S., George Smith from the U.S., Gregory Winter of Britain won the 2018 Nobel Prize for Chemistry for harnessing the power of evolution to produce novel proteins used in everything from environmentally friendly detergents and biofuels to cancer drugs. They were awarded for pioneering science in enzymes and antibodies.
9 Where the first Regional Conference On 'Women In Detention And Access To Justice' is being held?
A Kashmir
B Shimla
C Bangaluru
D Chennai

Answer: Option [B]
First Regional Conference On 'Women In Detention And Access To Justice' in Shimla.
10 Who Partnered With TSAF To Launch “Mission Gange”?
A Indian Institute of Science
B National Mission for Clean Ganga (NMCG)
C Indian Agricultural Research Institute
D Indian Institute of Technology, Kanpur

Answer: Option [B]
National Mission for Clean Ganga (NMCG) Partnered With TSAF To Launch “Mission Gange”.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 31st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd October 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st October 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group